Jaaroverzicht 2021 Björn

Post hier je beste, mooiste, speciaalste spoorfoto's van 2021.
Forumregels
Iedere gebruiker mag één topic openen, dus gebruik hem goed. Een topic mag uit maximaal 12 foto's bestaan, dit is dus gemiddeld één foto per maand. Het mooiste is natuurlijk als er daadwerkelijk één foto per maand wordt geselecteerd, maar dit is niet verplicht. Gebruik als topic titel het volgende formaat: Jaaroverzicht 2021 <je forum (nick)naam>
Plaats reactie
BjörnNielsen
Berichten: 969
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 5:39 pm
Locatie: Ljouwert
Contacteer:

Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door BjörnNielsen »

We zijn allemaal klaar met corona maar corona is nog lang niet klaar met ons. En dus kun je je maar beter focussen op de leukere dingen in het leven zoals het fotograferen van treinen en het lekker bezig zijn in de frisse (of warme) buitenlucht. We mogen van geluk spreken dat we in Nederland naar verhouding nog veel beweegruimte hebben en we onze hobby nog prima kunnen uitvoeren.

2021 zal bij mij de boeken ingaan als een jaar waarin er in Nederland veel wel kon maar waarin het buitenland vaak net een stap te ver bleek. Veel meer dan een paar uur voor de hobby de grens over zat er dit jaar helaas niet in, mede ook vanwege de ongelukkige samenloop van zomervakantie en volledige vaccinatie. Misschien wel daarom kon dit jaar wat meer dan andere jaren aandacht en tijd gemaakt worden voor het toch best gevarieerde aanbod van treinen in Nederland, mits je goed zoekt en wat geluk hebt.

Januari
In december 2020 is de nieuwe treinconcessie Noordelijke Nevenlijnen van start gegaan. De treindienst is uitgebreid, er zijn nieuwe Wink-treinen in dienst gekomen en de bestaande GTW vloot krijgt zowel van binnen als van buiten een Refit.
AfbeeldingArriva-stel 10233 in de nieuwe huisstijl vertrekt op 24 januari 2021 na een kruising met de tegentrein uit Dronryp op weg naar Harlingen Haven

Februari
In Februari viel eindelijk na jaren weer eens echt wat sneeuw van betekenis. Het openbare leven kwam enkele dagen bijna compleet stil te liggen. Toen de zon er na een paar grijze dagen weer bij kwam werd meteen de camera gepakt voor wat sneeuwplaatjes in de zon. Lineas rijdt sinds dit jaar de dolimetreinen met een 1700 ipv de reeks 77. Een van de drie (inmiddels vier) blauwe Railpromo/Train Charter Services 1700'en rijdt de trein drie maal per week tussen Sittard en Onnen v.v.
Afbeelding
De extra wagenset die de voorgaande jaren nog werd ingezet is niet meer nodig en werd op 12 februari 2021 overgebracht naar de Kijfhoek. De 101001 kon met Kaiserwetter worden vastgelegd bij Punthorst.

Maart
In Maart worden de dagen snel langer maar blijft het licht de hele dag mooi. Met nog kale bomen is het vaak de perfecte maand voor winterplaatjes, maar de hoeveelheid zon viel weer eens tegen en pas tegen het einde van de maand bleken er een paar mooie zonnige dagen te zijn.

DB Cargo rijdt tweemaal per week een trein tussen Antwerpen en het Poolse Pruszkow. De dienstregeling richting Antwerpen is in 2021 meermaals gewijzigd en in maart kon de trein naar Antwerpen nog op maandagmiddag in Zuid Nederland worden vastgelegd.
Afbeelding
DB Cargo zet steeds vaker de Vectron in voor haar intermodale treinen. Een aantal daarvan is een opvallend bestickerd waarvan er naar verhouding veel een Polen/Tsjechië pakket hebben. Op 29 maart kon zo eindelijk de 193 366 "Einziganders" worden vastgelegd, hier vanaf de loopbrug ten zuiden van 's Hertogenbosch.

April
In April werd meermaals naar Twente gereden voor een hobbydagje. Zo werd de NS Vectron bijna dagelijks voor de IC Berlijn ingezet en werden de 193 360 "I Am European" en de 193 623 "Sharky" meermaals vastgelegd maar komt de foto van de maand uit mijn eigen woonplaats. In 2021 kwam Strukton meermaals vanuit Rotterdam naar zowel Leeuwarden als Weert om treinen met geluidswanden te brengen.
Afbeelding
Voor het rangeerwerk ter plaatse werd de 2205 van Stichting Historisch Dieselmaterieel meegenomen. Op 21 april 2021 waren de omstandigheden perfect: huif voor en een zongat van een minuut op het juiste moment.

Mei
Om de fotomogelijkheden wat uit te breiden werd in mei een statief aangeschaft waarmee er foto's tot 7 meter hoogte kunnen worden genomen en je nog meer de "trein in een landschap" kan omzetten. In mei werden een aantal nieuwe dingen vastgelegd zoals de vernieuwde Portugese 1830 van RFO, de 1700 van VolkerRail en de motorpost 3029 van Stichting 2454. Maar de keuze voor deze maand valt op de herstart van het vervoer van vuile grond vanuit Basel via Veendam naar de Eemshaven.
Afbeelding
Na Rheincargo rijdt nu DB Cargo tot twee keer per week naar Veendam. Op 31 mei 2021 is de 6417 bij Waterhuizen worden vastgelegd met de geloste trein op weg naar Onnen.

Juni
Ook in Juni werd weer een aantal dagen met mooi weer vanuit Friesland afgezakt om van de hobby te kunnen genieten. Zo kon eindelijk PKP Cargo in Nederland worden afgestreept, lukte het ook om de IC Berlijn in de ingraving van Assel vast te leggen en kon met enig geluk de 193 560 "Güter gehören auf die Schiene" aan de collectie worden toegevoegd.

Toch stond deze maand vooral in het teken van Freightliner met graan. Na een aantal mislukte pogingen moest het met twee achtereenvolgende rijdagen toch lukken. De vaccinatieafspraak werd er zelfs doorverzet maar helaas lukte het niet de gewenste 513-02 in Nederland te krijgen. Wel werd RRF gevraagd om de eerste van twee treinen vanuit Bad Bentheim naar Oss te rijden.
Afbeelding
Met dank aan de lange zomerse avonden kon op 13 juni 2021 de 4402 met een graantrein van Freightliner Polen bij Rijssen worden vastgelegd

Juli
In Juli werd de jaarlijkse zomervakantie gevierd, ditmaal in Nederland omdat het vanwege de coronabeperkingen in juli nog teveel gedoe was om lekker relax naar het buitenland te gaan. Deze maand stond bijna geheel in het teken van werkzaamheden rond Emmerich en dus werden veel treinen omgeleid via Venlo. Vanaf het vakantieadres in Reuver is het toch makkelijker en sneller om bij een melding op tijd langs de baan te staan.
Afbeelding
De in Nederland maar weinig geziene 193 368 "Starke/Strong Cargo" van DB Cargo reed op 9 juli 2021 de uit trailers bestaande trein uit Lovosice en vanwege de omleiding via Venlo zaten ditmaal de trailers direct achter de loc en kon na een stapelbewolkte dag de trein in de avond in de zon bij het Duitse Breyell worden vastgelegd.

September
Sinds 1 april 2021 rijdt niet LTE maar VTG de trailer/containertreinen tussen Tilburg en Rzepin. Sindsdien is de punctualiteit van de trein gekelderd en een van de minst betrouwbare goederentreinen in Nederland geworden. Wel kwam de 189 211 in VTG huisstijl de baan op maar helaas werd de loc maar weinig ingezet. Daar kwam in het najaar van 2021 verandering in en dus werd een poging ondernomen de lok en trein vast te leggen.

Dat bleek lastiger dan gedacht want dikwijls is de trein pas in de middag rond Hannover en haalt de trein Tilburg niet bij daglicht. Vertragingen van meer dan 12 uur zijn geen uitzondering. Ook de onzekerheid van het doorrijden van de trein rond Emmerich blijkt een issue: vaak gaat de trein hier uren aan de kant vanwege beperkte capaciteit in Nederland.
Afbeelding
Zo ook op vrijdag 3 september 2021 toen de trein pas na de avondspits uit Emmerich mocht vertrekken. Bij mijn eerste bezoek aan Klein Koolwijk ooit kon dan kort voor het oprukken van de schaduwen de eerste en enige plaat van deze loc worden gemaakt.

Oktober
In 2021 is Rail Force One nieuw vervoer gestart: kolen vanuit Amsterdam en Rotterdam naar het Oost-Tsjechische Ostrava. Na een opstartfase in de lente is de trein in de herfst nog vaker gaan rijden: tot vier keer per week.
Afbeelding
Het koningskoppel van RFO, de 1830 en 1829, konden op de zonnige 28 oktober bij Zenderen worden vastgelegd met de Roemeense Touax Falns op weg naar Bad Bentheim.

Omdat er in augustus, november en december geen foto's werden gemaakt maak ik een keuze uit de andere hoogtepunten van dit jaar om tot 12 foto's te komen.

Bonus 1: Augustus
Stichting Crew2454 doet het goed de laatste tijd. Na de opknapbeurt van de 2454 en motorpost 3029 is ook Plan U-stel 151 aan de collectie toegevoegd. Het diesel-drietje ontroest vaak de HSL-sporen en -aansluitingen maar werd in de zomer een aantal keer gebruikt voor een excursie.
Afbeelding
Op 10 juli 2021 werd voor VIEV een rit gereden naar onder andere Weert en Budel. De 151 kon tijdens een onverwacht zonnig moment bij de Boshoverheide worden vastgelegd.

Bonus 2: November
In de maand september staat de heide in bloei. Maar zie de prachtige paarse velden maar eens te combineren met een trein. In Assel op de Veluwe is dit mogelijk.
Afbeelding
De NS 1700'en zijn weer helemaal schoongemaakt tot vreugde van menig fotograaf. Op 5 september 2021 doorkruist de 1739 met IC 145 uit Berlijn de ingraving bij Assel op weg naar Amsterdam.

Bonus 3: December
Naar verluid stopt aan het einde van 2021 de containertrein van/naar Coevorden in zijn huidige vorm. Na ACTS, RRF en de Bentheimer Eisenbahn is het IRP/Train Charter Services die de trein in 2021 rijdt. Nadat de trein in het voorjaar bijna altijd uitviel, is sindsdien ook de beladingsgraad een issue. Gelukkig waren er genoeg mooie zonnige dagen in de tweede helft van 2021 dat de trein zowel reed én goed/acceptabel beladen was.
Afbeelding
Op 28 oktober kon het gewenste plaatje op het enkelsporige baanvak Ommen-Mariënberg worden gemaakt toen de 101001 met redelijk beladen trein op weg was naar Coevorden

Een jaar terug dachten en hoopten we nog dat 2021 allemaal veel beter dan 2020 zou worden, maar vooralsnog lijkt het erop dat we nog wel even in deze shitshow blijven helaas. 2020 was zo gek nog niet. En dus moet je er toch maar het beste van maken!

Langs deze weg wens ik iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!
Laatst gewijzigd door BjörnNielsen op ma dec 27, 2021 11:13 am, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
kay-cee
Berichten: 1278
Lid geworden op: za aug 02, 2014 6:17 pm

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door kay-cee »

Fraaie binnenlandse serie Björn! Februari, Juni en Juli mijn favorieten! Jij ook prettige kerstdagen en voorspoedige jaarwisseling gewenst!
michelgouda
Berichten: 34
Lid geworden op: za apr 23, 2016 8:32 am

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door michelgouda »

Fraai overzicht weer Björn! Ik kan haast geen mooiste foto kiezen!
ICEmaster
Berichten: 184
Lid geworden op: zo jul 17, 2016 12:35 pm

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door ICEmaster »

Fraaie reeks Björn! RRF en Retrack zijn toch wel de persoonlijke favorieten!
Ik fotografeer op zonne-energie
Gebruikersavatar
RedmarStam
Berichten: 149
Lid geworden op: vr dec 28, 2018 5:01 pm
Locatie: Veendam

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door RedmarStam »

Je hebt er weer een mooie reeks van gemaakt, Björn. April en de bonusfoto van November zijn mijn favoriet! :)
Flickr: --> Klik <--
Gebruikersavatar
rob1965
Berichten: 1546
Lid geworden op: za jul 14, 2018 7:29 am

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door rob1965 »

Juli en oktober 👍🏻👍🏻
Ik ben niet blasé bij een Nez-Cassé. Het slaat nergens op, maar het rijmt wel top :-))
EuropeTrains
Berichten: 291
Lid geworden op: ma jun 11, 2018 5:37 pm

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door EuropeTrains »

Fraaie reeks! Juni is mijn favoriet.
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd :D
https://www.flickr.com/photos/182086100@N03/
Gebruikersavatar
Jeroen
Berichten: 3960
Lid geworden op: ma aug 20, 2012 7:54 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door Jeroen »

Mooi overzicht, Björn! Een geheel binnenlandse reeks ben niet van je gewend. :P De Plan U is mijn favoriet.
Bitter nun boik van ut zoipuh, dan nun bult van ut werkuh
Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2342
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door Marcel »

Gave serie bonus 3 is de mooiste vind ik.
"The chase is better than the catch."
Gebruikersavatar
TimoTrimbos
Berichten: 370
Lid geworden op: do apr 12, 2018 5:17 pm

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door TimoTrimbos »

Hét overzicht dat laat zien dat er in Nederland ook genoeg interessants te beleven valt. De keus is daarom bijzonder moeilijk maar bonussen 2 en 3 knallen er voor mij uit
NovioSites
Berichten: 1227
Lid geworden op: ma mei 13, 2013 2:55 pm
Locatie: Bgn

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door NovioSites »

Ook een heerlijk overzicht waarbij februari en juni mijn favorieten zijn.
arnold
Berichten: 14629
Lid geworden op: di aug 21, 2012 2:51 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door arnold »

Mooi overzicht. Juli & Augustus favoriet.
Jona Brans
Berichten: 1633
Lid geworden op: zo mei 12, 2019 12:52 pm
Locatie: Deventer
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door Jona Brans »

Prachtig overzicht! Mijn favorieten zijn februari en juni
Gebruikersavatar
erica
Berichten: 3853
Lid geworden op: za mar 01, 2014 5:38 pm
Locatie: Mokum
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door erica »

Mooie serie. Januari is erg fraai.
wessele
Berichten: 759
Lid geworden op: do jun 13, 2013 11:27 am
Locatie: Waardenburg

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door wessele »

Zeer fraaie serie Björn. Februari en juni springen eruit voor mij!
Gebruikersavatar
derquinho
Berichten: 500
Lid geworden op: wo okt 08, 2014 1:30 pm
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door derquinho »

Schitterend Björn, topplaten!
NS1707
Berichten: 386
Lid geworden op: ma aug 25, 2014 7:50 pm

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door NS1707 »

Zoals jaarlijks weer een heel fraai overzicht, Björn!
VinceCargo
Berichten: 3085
Lid geworden op: vr aug 16, 2013 4:39 pm
Locatie: Woerden
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door VinceCargo »

Elk jaar is het uitkijken naar jou jaaroverzicht, meestal met de mooiste verzameling foto’s. Ook dit jaar weer keurig gescoord, Nice!
Geen handvol, maar een land vol
Gebruikersavatar
Rens
Site Admin
Berichten: 3432
Lid geworden op: di jan 15, 2013 3:02 pm

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door Rens »

Ook zonder foto's van over de grens is het weer een fraai jaaroverzicht geworden!
TrainplazaNL
Berichten: 177
Lid geworden op: wo jun 13, 2018 3:30 pm
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door TrainplazaNL »

Mooi jaaroverzicht!
YuriSloof
Berichten: 120
Lid geworden op: vr dec 08, 2017 10:15 pm
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door YuriSloof »

De kleuren springen er goed uit! Februari was een leuke bijkomstigheid in de kou
Kevinrail
Berichten: 427
Lid geworden op: vr feb 06, 2015 9:29 pm

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door Kevinrail »

Je hebt er weer een kleurrijk jaaroverzicht van gemaakt Björn! De plaatjes van april en oktober spreken mij het meeste aan. Jij ook fijne kerstdagen en een gezond 2022 gewenst.
Staaijeren
Berichten: 266
Lid geworden op: di mei 03, 2016 6:41 pm

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door Staaijeren »

Weer een prachtige serie Björn!
Foto's op Flickr
Gebruikersavatar
stijn55
Berichten: 396
Lid geworden op: vr mei 08, 2020 7:40 am
Locatie: Deurne

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door stijn55 »

Fraai overzicht, ik vind bonus 1: augustus de mooiste
Ruben01
Berichten: 1298
Lid geworden op: do jan 04, 2018 2:41 pm
Locatie: Ede
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door Ruben01 »

Gaaf overzicht weer! Ik vind april mooi geslaagde stedelijke plaat.
ThijsvLoon
Berichten: 157
Lid geworden op: di dec 31, 2019 3:43 pm

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door ThijsvLoon »

Fraai overzicht Björn!
Gebruikersavatar
QuinnTT
Berichten: 202
Lid geworden op: ma okt 05, 2020 6:04 pm
Locatie: Mdb

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door QuinnTT »

Fraaie reeks! September is toch wel de favoriet hier :D
Gebruikersavatar
RemcoG
Berichten: 345
Lid geworden op: do jan 31, 2019 4:48 pm
Locatie: Omgeving Zbm
Contacteer:

Re: Jaaroverzicht 2021 Björn

Bericht door RemcoG »

Bonus 1 is echt top!
Misschien kunnen we stoomlocs herintroduceren
Plaats reactie