Sluiting Main Hub Antwerpen dreigt

Nieuws en andere gepubliceerde informatie
Forumregels
Een bronvermelding is verplicht bij het overnemen van nieuwsberichten van andere sites.
Gebruikersavatar
Jeroen
Berichten: 3960
Lid geworden op: ma aug 20, 2012 7:54 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Sluiting Main Hub Antwerpen dreigt

Bericht door Jeroen »

Sluiting Main Hub Antwerpen dreigt

24 juli 2013

NMBS Logistics sluit zijn Main Hub in Antwerpen-Noord als de subsidie voor intermodaal spoorvervoer binnen België wordt stopgezet.

Dit meldt La Libre Belgique woensdag op basis van een brief van de spoorvervoerder aan minster van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille, die de Franstalige krant in handen kreeg.

De federale overheid heeft eind juni de subsidies voor het gecombineerd vervoer (vooral containers) en het verspreid vervoer (losse wagons met onder andere staal en chemicaliën) beëindigd. Een groep brancheorganisaties onder aanvoering van Essencia, de Belgische federatie voor de chemische industrie, waarschuwde in een brandbrief enkele weken geleden al dat daarmee de toekomst van belangrijke onderdelen van het spoorgoederenvervoer in België in gevaar zouden komen.

Main Hub is veruit de belangrijkste terminal in het netwerk van IFB, het filiaal voor gecombineerd vervoer, met diensten op onder meer Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland. Ook is het de draaischijf van het distributievervoer van en naar de vijf Antwerpse containerterminals. De terminal verwerkt jaarlijks naar schatting een kwart miljoen teu.

NMBS Logistics bevindt zich al langer in een delicate financiële situatie. De vrachtvervoerder denkt het distributievervoer binnen Antwerpen niet te kunnen behouden als ze niet langer kan rekenen op subsidies van de federale overheid.

Begin 2013 werd een subsidie van 6 miljoen euro toegekend voor de eerste zes maanden van dit jaar. De exploitatie van de hub op Antwerpen-Noord wordt ten laatste op 1 november stopgezet indien bevestigd wordt dat de regering afziet van subsidies toe te kennen en indien de betrokken economische actoren, voornamelijk de havens, geen tijdelijke financiële steun voorstellen, zo schrijft NMBS Logistics.

‘Maar indien de regering zou beslissen de subsidies voor intermodaal transport via het spoor te verlengen, dan heeft de raad van bestuur reeds aanvaard de beslissing om de exploitatie stop te zetten te annuleren’, voegt de spoorvervoerder eraan toe.

NMBS Logistics kon geen commentaar geven.

Bron: nieuwsbladtransport.nl
Bitter nun boik van ut zoipuh, dan nun bult van ut werkuh
Plaats reactie