Nieuws over HSL-Zuid/IC Direct/Beneluxtrein

Nieuws en andere gepubliceerde informatie
Forumregels
Een bronvermelding is verplicht bij het overnemen van nieuwsberichten van andere sites.
Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Nieuws over HSL-Zuid/IC Direct/Beneluxtrein

Bericht door Andre » wo aug 22, 2012 8:44 pm

Oud nieuws van Spoortechniek.nl, alleen meldingen vanaf do. 25 aug 2011 20:45

door Ronnie » Do 25 Aug 2011, 20:45
Ronnie schreef:'Snel maatregelen tegen overlast HSL'

Laatste update: 25 augustus 2011 14:25

DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) moet snel maatregelen nemen tegen geluidsoverlast door de hogesnelheidslijn (HSL) nu is bewezen dat de wettelijke geluidsnormen in de gemeente Lansingerland overschreden worden.

Dat heeft de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL donderdag. gezegd. De stichting overweegt naar de rechter te stappen om snelle maatregelen af te dwingen.

De minister gaf woensdag in een brief aan de Tweede Kamer toe dat de hogesnelheidslijn in Lansingerland te veel lawaai produceert. Dat is gebleken uit recente TNO-metingen.

Inwoners van de Zuid-Hollandse plaats klagen al lange tijd over geluidsoverlast maar het ministerie weigerde tot nu toe maatregelen te nemen. Volgens de stichting wonen burgers van Lansingerland al twee jaar in de 'snerpende herrie van de HSL'.

Teleurstelling
In juni gaf de Raad van State het ministerie nog gelijk, tot grote teleurstelling van de inwoners. Nu zegt de minister geluidbeperkende maatregelen te overwegen als uit vervolgmetingen blijkt dat de situatie niet verandert.

De minister laat verder in de brief weten met de gemeente Lansingerland in gesprek te gaan. De gemeente reageerde donderdag verheugd op de brief ''Het is goed dat de minister de geluidsoverlast erkent die wij hier al langer beleven en we zijn blij dat ze toezegt op korte termijn in overleg te willen treden'', zegt wethouder Henk de Paepe (verkeer). ''Hiermee is een basis gelegd om tot een oplossing te komen'', aldus De Paepe.

Bron: nu.nl
door Kars » Do 08 Sep 2011, 19:30
Kars schreef:Fyra trekt opnieuw meer reizigers

Gepubliceerd: 7 september 2011

De verlaagde toeslag voor de Fyra zorgt voor fors meer reizigers. Ook de aansluiting van Breda en de frequentieverhoging verklaren voor een deel de reizigersgroei. In 2010 trok de Fyra in het tweede kwartaal 149.000 reizigers, dat is in het tweede kwartaal van 2011 gegroeid naar 688.000 reizigers.

Ook in vergelijking met het eerste kwartaal van 2011 (553.000 reizigers) betreft het een groei. In het eerste kwartaal was de Fyra in de eerste maand vanwege de winterproblemen toeslagvrij en konden reizigers daarna profiteren van de verlaagde toeslagen. Zo was de toeslag Rotterdam - Schiphol aanvankelijk zo'n 7 euro, dat werd in februari verlaagd naar iets meer dan 2 euro. De groei in het tweede kwartaal valt te verklaren doordat de Fyra sinds april ook Breda bediend.

De Fyra bestaat inmiddels precies 2 jaar. In 2009 startte de Fyra op 7 september tussen Rotterdam en Amsterdam, toen slechts 1x per uur ofwel 170 keer per week. De Fyra rijdt momenteel 444 keer per week. Per 2012 wordt de frequentie opnieuw fors verhoogd. Dan gaan er 4 a 5 Fyra's per uur rijden en zal de reistijdwinst verder toenemen. Nu rijdt het tijdelijke materieel slechts 160 kilometer per uur, met de komst van de V250 gaat dit in 2012 omhoog naar 250 kilometer per uur. Mogelijk zullen dan ook de toeslagen weer duurder worden.

Bij de halfjaarcijfers werd ook al bekend gemaakt dat Fyra meer reizigers trok. Toen zijn er echter geen specifieke cijfers per kwartaal gecommuniceerd. Deze zijn nu wel bekend gemaakt. Zie onderstaand overzicht.

Afbeelding

De frequentie over de afgelopen twee jaar in beeld:

Afbeelding

Bron: Treinreiziger
door Kars » Ma 26 Sep 2011, 14:17
Kars schreef:'Brabantse treinreizigers worden volgend jaar dure Fyra ingejaagd'

Gepubliceerd: 26 september 2011 11.57

BREDA - Het verschil in reistijd tussen de hoge snelheidstrein Fyra en de gewone intercity wordt volgend jaar doelbewust groter gemaakt. Dat zegt Rikus Spithorst van de Maatschappij voor Beter OV. De Fyra is een supersnelle trein, die sinds april heen en weer rijdt tussen Breda en de Randstad. De veranderingen in het nieuwe spoorboekje zouden vooral bedoeld zijn om Brabanders de verlieslijdende Fyra in te jagen, aldus Spithorst.

Met de Fyra ben je vanuit Breda in zo'n 72 minuten op Amsterdam Centraal. Dat is een half uur sneller dan wanneer je de normale intercity neemt. Maar dan betaal je wel een extra tarief bovenop je enkele reis. Vanaf 2012 wordt het verschil in reistijd nog groter. Met een intercity ben je dan van Breda naar Amsterdam Centraal bijna twee uur onderweg. "Een sluwe marketingtruc. Zo is de Fyra de enige goede en snelle verbinding die nog over is", volgens Spithorst.

Verliesgevend
Sinds 2009 rijdt de snelheidstrein Fyra op de hogesnelheidslijn, waar ook de Thalys gebruik van maakt. Omdat de belangstelling voor de Fyra tegenviel werden begin dit jaar de kaartjes goedkoper gemaakt. "Dat wij in het nieuwe spoorboekje bewust de andere verbindingen trager zouden maken, ten faveure van de Fyra, is echt onzin", meent Maarten Spaargaren, commercieel directeur van NS Hispeed. Volgens berekeningen van het NRC verloor de Fyra begin dit jaar 386.000 euro per dag. Hoeveel verlies de supersnelle trein nu nog lijdt, is onbekend.

Toekomst
"Het gaat stukken beter. De Fyra wordt steeds populairder", zegt Spaargaren. "Het klopt dat een reis vanaf Breda naar de Randstad vanaf 2012 met een gewone intercity iets langer gaat duren. Maar wat is er mis met een sneller alternatief, dat slechts ietsje duurder is?" Ook volgend jaar zullen de vernieuwde lage tarieven voor de Fyra niet veranderen. "Wie snel wil zijn betaalt iets extra. Wie daar geen waarde aan hecht, betaalt niks meer en kan de normale trein pakken. De klant heeft nog steeds alle keuze."

Klacht
De Maatschappij voor Beter OV is het hier niet mee eens en vindt dat de NS op deze manier haar monopoliepositie misbruikt. De NS laat treinreizigers bijna geen keuze, vindt de reizigersorganisatie. "Daarom hebben we bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht neergelegd. Niet zo zeer om grote boetes voor elkaar te krijgen, maar om steun te krijgen. Want nu wordt de Fyra je gewoon opgedrongen." Deze week buigt de NMa zich over de ingediende klacht.

Bron: Omroep Brabant
door Kars » Do 29 Sep 2011, 18:40
Kars schreef:Brabant voert druk bij minister op om Fyra-debacle

Gepubliceerd: 28 september 2011 21.57

DEN BOSCH/BREDA – CDA-Gedeputeerde Ruud van Heugten stuurt een brandbrief naar minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur over het verdwijnen van de internationale trein die in Brabant stopt. Ook de Bredase wethouder Alfred Arbouw gaat er bij de minister op aandringen dit op te lossen.

In 2012 verdwijnt de internationale trein van Amsterdam naar Antwerpen, die ook in Roosendaal stopt. Het Fyra-traject Den Haag-Breda-Antwerpen had hiervoor de vervanging moeten worden, maar komt in 2012 simpelweg niet van de grond. “De klad zit er in”, aldus de gemeente Breda.

Volgens Van Heugten vormt het verdwijnen van de trein een triest dieptepunt van het gepruts rond de snelheidslijn.

In een raadsbrief schrijft Arbouw dat het college ‘al geruime tijd voor waarschuwt’ voor deze situatie. "De situatie die dan ontstaat is ongunstig voor de reiziger", stelt hij. Het heeft echter geen invloed op de ontwikkeling van het enorme project Via Breda, zoals PvdA-raadslid Frans Szablewksi suggereerde in zijn vragen aan het college.

Ook D66 en GroenLinks ergeren zich groen en geel aan de houding van de NS door de internationale trein eerder te schrappen dan de Fyra goed en wel ook in Brabant stopt. “Wij willen dat de NS de beloften nakomt”, zeggen Selcuk Akinci (GL) en Paul de Beer van D66. “De Internationale trein mag pas weg als de shuttle tussen Antwerpen en Breda gaat rijden. Minister en Tweede Kamer moeten de NS aan die belofte houden.”

Bron: Breda Vandaag
door Kars » Wo 12 Okt 2011, 14:08
Kars schreef:'Trein tussen Breda en Antwerpen'

Gepubliceerd: 12 oktober 2011 7.18

BREDA - Op de dag dat de spoorlijn Rotterdam-Roosendaal-Antwerpen wordt opgedoekt, gaat er een directe trein rijden tussen Breda en Antwerpen.

Dat maakt de Bredase verkeerswethouder Wilbert Willems op uit een brief die hij heeft gehad van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Tijdens een commissievergadering zei Willems gisteravond dat 'de Nederlandse staat in de lijn naar Antwerpen zal voorzien'. De exploitant van de hogesnelheidslijn HSA gaat de verbinding verzorgen, 'want die onderschrijft het belang van een goede verbinding met België', aldus de wethouder. Volgens hem wil de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS ook meedoen, zo lang dat bedrijf er geen financieel nadeel aan overhoudt. In de dienstregeling voor 2012 is de lijn naar België via Roosendaal definitief geschrapt.

Bron: BN de Stem
door Kars » Do 13 Okt 2011, 22:07
Kars schreef:Nog meer herrie langs het HSL-traject

Gepubliceerd: 13 oktober 2011 17.37

KAAG EN BRAASSEM - Met de komst van Thalystreinen op het HSL-traject Rotterdam-Amsterdam bereikt de geluidsoverlast in Hoogmade en Roelofarendsveen nieuwe hoogten. Volgens woordvoerder Hein Schildt van de actiegroep ’Geen Gehoor’ horen de bewoners langs het spoor frequenties onder de 500 hertz, die er eerder niet waren. ,,Geluidsschermen houden lage geluiden niet tegen.’’

Minister Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) meldde donderdag in een nieuwe ’voortgangsrapportage HSL-Zuid’ dat zij niet kan zeggen wanneer NS Hispeed de definitieve V250-treinen in gebruik kan nemen. Tot nu toe was ervan uitgegaan dat de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda de langverwachte treinstellen volgend jaar wel zou leveren. Ze blijken echter niet te voldoen aan de technische eisen die de Europese Unie stelt en Schultz weet niet, ondanks ’intensieve samenwerking’, wanneer dat wel zo is. ,,AnsaldoBreda voert uitgebreide tests uit die nodig zijn voor de toelating van V250-materieel in Nederland en België.’’

Bron: Leidsch Dagblad
door Kars » Di 18 Okt 2011, 19:34
Kars schreef:Overdacht eerste hogesnelheidstrein laat nog even op zich wachten

Gepubliceerd: 18 oktober 2011

De hogesnelheidstrein V250 wordt naar verwachting medio november / december overgedragen aan NS Hispeed. De V250 zal onder de naam Fyra gaan rijden tussen Amsterdam - Breda en Amsterdam - Brussel. Wanneer de trein in de reizigersdienst komt, durft NS Hispeed niet precies te zeggen.

Maarten Spaargaren - commercieel directeur NS Hispeed - gaf in januari aan dat de eerste hogesnelheidstrein in de zomer overgedragen zou worden aan NS. Hij ging er toen vanuit dat deze per december in de reizigersdienst te zien zou zijn. Later werd duidelijk dat dit onhaalbaar was.

Onduidelijk
NS Hispeed verwacht nu dat de trein eind dit jaar aan de onderneming wordt overgedragen. Maar wanneer deze in de reizigersdienst komt, kon een woordvoerdster niet aangeven. "Wanneer het exact wordt hangt afvan de beschikbaarheid nieuwe hogesnelheidstreinen, toelatingsprocedures en opleidingen, uiteraard in samenwerking met NMBS" aldus de woordvoerdster. In elk geval is duidelijk dat de V250 niet per december in de reizigersdienst te zien zal zijn.

Sluiting
Dat de nieuwe hogesnelheidstrein veel later dan gepland geleverd wordt, is voor velen geen verassing. Treinbouwer AnsaldoBreda staat bekend om zijn late leveringen. De V250 had eigenlijk al een paar jaar op het Nederlandse spoor moeten rijden. In een interview met NRC Next gaf de treinbouwer in 2005 aan dat de nieuwe treinstellen in of voor 2009 geleverd zouden zijn. Op de vraag of het ook 2010 kon worden, antwoordde Stefano Fanucci van het bedrijf: "Als het 2010 wordt krijg je de sleutel van deze fabriek. Dan kunnen we wel sluiten.´´

Bron: Treinreiziger
door Kars » Wo 02 Nov 2011, 21:49
Kars schreef:Fyra tarieven 2012

Gepubliceerd: 2 november 2011

Reizen met Fyra, de snelle trein van NS Hispeed tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda blijft ook in 2012 voordelig. De toeslag voor deze trein gaat op alle trajecten tussen Schiphol en Breda met slechts een dubbeltje omhoog. De hoogte van de toeslag voor het traject Amsterdam – Schiphol blijft in 2012 zelfs ongewijzigd. De geringe prijsstijging op de andere Fyra-trajecten is het gevolg van het doorberekenen van de inflatie.

Zie ook: tarieven 2012, PDF

Bron: NS Hispeed
door Kars » Do 10 Nov 2011, 20:16
Kars schreef:Virgin wil HSL overnemen

Gepubliceerd: 9 november 2011 20.46

BREDA - Het Britse bedrijf Virgin wil de hogesnelheidslijn (HSL) in Nederland overnemen. Het bedrijf van de excentrieke ondernemer Richard Branson heeft afgelopen zomer een plan voor de exploitatie van de noodlijdende treinverbinding gepresenteerd aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat zei topman Phil Pacey van het bedrijf woensdagavond in het NOS Journaal.

Virgin wil de HSL op korte termijn overnemen van de NS, die volgens Pacey mismanagement hebben gepleegd. Virgin denkt de treinverbinding wel rendabel te kunnen maken.

De hogesnelheidslijn in Nederland kampt al jaren met de ene na de andere tegenslag. De aanleg was miljarden euro's duurder dan begroot en duurde drie jaar langer dan gepland. Nieuwe snelle treinen werden te laat opgeleverd en kunnen door technische mankementen nog altijd niet op het spoor rijden.

Faillisement
Ook de aansluiting van Breda op het Belgische HSL-traject is nog altijd niet in zicht. High Speed Alliance, het samenwerkingsverband tussen de NS en KLM dat de hogesnelheidslijn uitbaat, balanceert op de rand van een faillissement. Het betaalt jaarlijks zo'n 160 miljoen euro voor de concessie om op het Nederlandse deel van het spoor te mogen rijden, maar maakt forse verliezen omdat er niet voldoende passagiers zijn.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu maakte begin dit jaar al bekend dat de NS en KLM niet langer de preferente partners zijn voor de HSL-concessie. Buitenlandse staatsbedrijven als Deutsche Bahn en de Franse spoorwegmaatschappij SNCF hebben eerder al interesse getoond.

Groot-Brittanië
Nu ziet dus ook Virgin toekomst in de lijn. In Groot-Brittannië exploiteert het commerciële bedrijf al vijftien jaar hogesnelheidslijnen naar vijf bestemmingen, die vorig jaar 28 miljoen mensen vervoerden.

Het ministerie van Infrastructuur zegt te zoeken naar een oplossing die gunstig is voor de reizigers en de belastingbetaler.

NS
De NS wil niet inhoudelijk reageren. "Wij wachten op het voorgenomen besluit waar het ministerie nog deze maand mee naar buiten komt", zegt woordvoerster Rose Teunnissen. "Op dit moment hebben wij hier niets aan toe te voegen."

Bron: BN de Stem
door Niels » Do 10 Nov 2011, 22:49
Niels schreef:Als Virgin dat wil zullen ze toch geduld moeten hebben op het ministerie dat een nieuwe aanbesteding moet organiseren en vervolgens moeten ze die aanbesteding ook nog zien te winnen. En dat tussen vele gegadigden die inmiddels interesse hebben getoond. ;) So, ain't going to happen... :P
door Hugo » Vr 11 Nov 2011, 10:55
Hugo schreef:NS is nu flink aan de weg aan het timmeren in Engeland, en Virgin verliest daar veel terrein door toedoen van de Nederlanders. Het lijkt een beetje een wanhoops actie. Iets wat ik al langer zeg, en misschien kunnen we daar een discussie over voeren in het discussietopic, moet de HSL bij het hoofdrailnet? Ik zeg ja, lekker met VIRM's eroverheen en af en toe een V250 en een Thalys.
door Kars » Vr 18 Nov 2011, 20:37
Kars schreef:'Intercity's op de HSL worden hinderpalen'

Gepubliceerd: 18 november 2011 7.02

BREDA - Minister Schultz wil dat er intercity’s op het hogesnelheidsspoor tussen Amsterdam en België gaan rijden? Maar kan dat wel: gewone treinen op één spoor met de Thalys die 300 km/uur haalt? Deskundigen twijfelen.

"Intercity's op de hogesnelheidslijn? Dat worden hinderpalen, dat kan haast niet anders." Frans Blanken, voormalig ambtenaar op het ministerie van Verkeer en Waterstaat en tegenwoordig werkzaam als deskundige openbaar vervoer bij het adviesbureau MuConsult, fronst zijn wenkbrauwen. De oud-inwoner van Breda heeft weinig fiducie in het plan van verkeersminister Schultz om meer treinen over de HSL te laten rijden.

"Nu rijden de Thalys en de Fyra over die HSL: geen probleem, maar het wordt een ander verhaal als je over dat stukje spoor om de tien minuten een intercity laat rijden? Zie je het al voor je? Overal op dat spoor intercitytreinen en dan zo'n Thalys die daar met 300 km/uur langs moet? Lijkt me, eerlijk gezegd, een weinig aannemelijk verhaal."

Dat 'verhaal' lekte woensdag uit via RTL nieuws. Om de zware verliezen op de HSL vanwege het tegenvallende aantal passagiers op te vangen, zou de minister het snelle spoor ook willen openstellen voor 'gewone' treinen. Vandaag zou het het voorstel in de ministerraad aan de orde komen.

Zowel het ministerie, NS Hispeed - de exploitant van de Fyratrein op het hogesnelheidsspoor - en de NS wilden gisteren niet reageren op het uitgelekte plan. "Wij weten van niets. Nu hier iets van vinden zou speculeren zijn en dat doen we niet", aldus NS-woordvoerder Ronald Stevens.

Bron: BN de Stem
door Hugo » Za 19 Nov 2011, 00:05
Hugo schreef:Misschien vergeet deze voormalig ambtenaar dat de 'gewone' IC's, VIRM's, bijna even hard gaan als de V250 in normale dienst. 25Kv maakt een VIRM een heel stuk sneller, en inderdaad, 140 km/h doet de HSL niet veel goed.
door Hugo » Ma 21 Nov 2011, 12:39
Hugo schreef:Financiële problemen HSA opgelost

Datum: 21-11-2011

De ministerraad heeft ingestemd met het akkoord dat minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu met de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft bereikt over de oplossing van de financiële problemen bij HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn. NS staat voor de toekomst volledig garant voor de HSA, wat betekent dat gegarandeerd tot 2025 hogesnelheidstreinen over de HSL-Zuid zullen rijden. Onderdeel van het akkoord met NS is dat de treinen op de hogesnelheidslijn kunnen blijven rijden, de financiële gevolgen zo klein mogelijk zijn en dat per 2015 het hoofdrailnet en de HSL-Zuid worden samengevoegd tot één netwerk.

De financiële problemen bij HSA konden leiden tot een faillissement van HSA medio 2012. Dit zou reizigers duperen en een potentieel gat van 2,4 miljard euro in de begroting van het ministerie opleveren, waardoor investeringen in het spoor in gevaar zouden komen. Sinds begin 2011 is daarom gewerkt aan een oplossing voor de financiële problematiek bij de HSA. Die is ontstaan door tegenvallende inkomsten. De gevolgen van verschillende oplossingen, zoals een nieuwe aanbesteding van het hogesnelheidsvervoer, het toestaan van vrije concurrentie, of het failliet laten gaan van HSA zijn hiervoor in kaart gebracht. Er is voor gekozen de hogesnelheidslijn met het hoofdrailnet samen te voegen in combinatie met een garantie van NS dat zij voor de toekomst garant staat voor HSA, wat betekent dat gegarandeerd tot 2025 hogesnelheidstreinen over de HSL-Zuid zullen rijden.

In plaats van het verwachte gat van 2,4 miljard euro, is de begrotingsschade voor Infrastructuur en Milieu 390 miljoen euro. NS betaalt het ministerie vanaf 2015 jaarlijks 101 miljoen euro voor de het gebruik van de HSL-Zuid. Deze uitkomst zorgt ervoor dat de treinen op de hogesnelheidslijn kunnen blijven rijden en dat de financiële gevolgen zo klein mogelijk zijn. Deze oplossing pakt het beste uit voor reizigers en belastingbetalers.

Om de bedrijfsvoering van HSA gezonder te maken rijdt Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam vanaf 2015 vier keer per uur in de daluren. Eerder was afgesproken dat deze trein dan vijf keer per uur zou rijden. Met NS is afgesproken dat de prijs van een treinkaartje voor de hogesnelheidstrein vanaf 2015 maximaal 30 procent duurder mag zijn dan de prijs van een gewoon treinkaartje. Nu is dat maximaal 65 procent.

Nu de HSL-Zuid wordt samengevoegd met het hoofdrailnet gaat het kabinet een aantal stoptreinlijnen decentraliseren die dan kunnen worden aanbesteed, waardoor andere vervoerders op deze spoorlijn reizigers kunnen gaan vervoeren. Het gaat om vijf lijnen, waarvan de stoptreinlijnen Roermond-Maastricht Randwijck en Sittard-Geleen als eerste aanbesteedt. Vervolgens wordt bezien of tussen Eindhoven-Weert, Zwolle-Groningen en Apeldoorn-Enschede stoptreinen van andere vervoerders kunnen gaan rijden. Op basis hiervan wordt besloten of ook andere treinverbindingen kunnen worden gedecentraliseerd.

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft met NS een aantal kwaliteitsverbeteringen voor reizigers afgesproken. Hierin is vastgelegd wat op zijn minst in de hoofdrailnetconcessie moet worden geregeld. Voor het gebruik van het hoofdrailnet gaat NS jaarlijks 80 miljoen euro betalen. NS en ProRail besparen vanaf 2015 jaarlijks 160 miljoen euro, zoals het kabinet in het regeerakkoord heeft afgesproken.

Bron: Infrasite.nl
door Kars » Do 26 Jan 2012, 22:02
Kars schreef:Hogesnelheidsconcurrenten NS klagen over Schultz

Gepubliceerd: 26 januari 2012 16.35

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) heeft de buitenlandse spoorbedrijven Deutsche Bahn en Virgin genegeerd bij het zoeken naar een oplossing voor de hogesnelheidslijn (HSL). Dat bleek donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

"We klopten op de deur van de minister en hielden een presentatie", zei Phil Pacey van de Britse Virgin Rail Group. "Vervolgens hoorden we niets. We boden aan om verder te praten maar het bleef stil." Zijn bedrijf had plannen om de noodlijdende HSL uit het slop te trekken.

Pacey uitte harde kritiek op de kwaliteit van de HSL. Zo is het hem een doorn in het oog dat de treinen nog steeds niet op topsnelheid kunnen rijden, vanwege gebrek aan materieel. Als Schultz met hem in zee was gegaan, had hij ervoor gezorgd dat er nu al wel treinen met volle snelheid over het traject zouden rijden.

Ook hekelde hij het gebrek aan faciliteiten op de stations. "Het traject zou het kroonjuweel moeten zijn, maar dat is het niet." Op een nieuw aanbod moet Schultz overigens niet rekenen. "Dan moet er op zijn minst een uitnodiging liggen", aldus Pacey.

Ook Wolfgang Merz van Deutsche Bahn (DB) zei dat er 'geen contact' is geweest met Schultz. Of DB de lijn succesvol kan maken, weet hij niet. Informatie om een businesscase te kunnen maken, ontbreekt. De HSL heeft daarom nu 'geen prioriteit', aldus Merz.

Schultz maakte in november bekend dat de NS voortaan treinen over het snelle spoor naar België mag laten rijden. Daarmee wordt een faillissement van de High Speed Alliance (HSA) afgewend. Dit consortium van de NS en KLM exploiteert de lijn nu. Deze oplossing kost Schultz honderden miljoenen. Een bankroet had echter miljarden gekost.

Volgens Anne Hettinga van vervoerder Arriva wilde Schulz vanaf het begin dat de NS de concessie zou krijgen. Ook met zijn plannen voor het Nederlandse spoor is niets gebeurd. "Die zijn opzijgelegd, er is met een doel gewerkt: de NS moet de concessie krijgen met de HSL erbij." Hettinga is gefrustreerd over de gang van zaken. De NS wordt beloond voor de puinhoop die van de HSL is gemaakt. "Dat is een beetje zuur".

Woensdag werd bekend dat Schultz mogelijk een extra tegenvaller van 166 miljoen tegemoet kan zien. De NS kan minder dividend uitkeren aan de staat, die de enige aandeelhouder is van het spoorbedrijf. Reden daarvoor zijn de problemen bij HSA.

Bron: Nieuws.nl
door Kars » Vr 27 Jan 2012, 20:28
Kars schreef:Moet hogesnelheidslijn naar NS?

Gepubliceerd: 27 januari 2012 6.00

De Tweede Kamer weet niet of het nou zo'n goed idee is van minister Schultz van Haegen (infrastructuur) om de NS vanaf 2015 de verlieslijdende hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Parijs te laten beheren. Gisteren ondervroeg de Kamer betrokkenen en deskundigen.

De kosten zijn voor de Kamerleden ongewis en er zijn twijfels of de NS in staat zijn om de HSL te beheren. Bovendien, moet het traject ook niet open blijven voor andere bedrijven die internationale treinverbindingen willen aanbieden, zoals de Deutsche Bahn die een treindienst Amsterdam - Brussel - Londen wil exploiteren?

De PVV wil daarom van Schultz van Haegen weten of zij, voordat zij eind vorig jaar een beslissing nam over de toekomst van de hogesnelheidslijn, alle mogelijke oplossingen goed in kaart had. De lijn wordt op dit moment nog uitgebaat door High Speed Alliance (HSA), een dochterbedrijf van NS en KLM, en kampt met tegenvallende passagiersaantallen.

NS-directeur Bert Meerstadt deed daar trouwens luchtig over. "Het zijn er meer dan we in de laatste bedrijfsplannen hadden ingeboekt. Het aantal reizigers is verviervoudigd", zei hij zonder getallen te noemen. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent reageerde door te zeggen dat vier keer niets nog steeds niet veel is.

Tijdens de zitting klaagden buitenlandse concurrenten van de NS dat zij geen rol speelden in het vinden van een oplossing. Een vertegenwoordiger van het Britse spoorbedrijf Virgin voelde zich door het ministerie 'genegeerd'. Arriva-directeur Anne Hettinga was ontstemd dat de NS een flinke korting hebben gekregen op de exploitatie van de HSL. Volgens Hettinga is dat in strijd met het Europese aanbestedingsrecht.

De minister kondigde eerder aan dat het reddingsplan van de HSA zo'n 390 miljoen euro zou kosten. Doordat ze de overzichten van de kosten nogal versnipperd naar de Kamer stuurde, vermoeden oppositiepartijen dat de totale bijdrage voor het Rijk veel hoger zal liggen. Volgens D66 houdt ook de minister rekening met hogere kosten door extra geld te reserveren. Volgens een woordvoerster van het ministerie van infrastructuur is er inderdaad extra geld gereserveerd - 166 miljoen euro - maar wordt er van uitgegaan dat dat bedrag niet hoeft te worden uitgegeven. Ze wees er daarbij nog eens op dat als Schultz van Haegen geen akkoord met de NS had gesloten, de HSA waarschijnlijk failliet zou gaan, wat 2,4 miljard euro zou kosten.

Onderdeel van de afspraak met de NS is dat het hoofdrailnet en de HSL worden samengevoegd tot één netwerk. Op de speciaal aangelegde HSL zullen dan ook twee intercity's en twee stoptreinen van de NS gaan rijden. Volgens critici betekent dat het einde van directe en snelle internationale verbindingen.

Bron: Trouw
door Kars » Di 31 Jan 2012, 22:37
Kars schreef:De oplossing voor de HSL-herrie: het mag

Gepubliceerd: 31 januari 2012 18.11

RIJPWETERING - De hogesnelheidslijn hoeft niet aan de geluidsnorm te voldoen. Want er is geen norm. Er is alleen een voorkeurswaarde en daarvan kan, zo schrijft minister Melanie Schultz, ’op basis van de huidige wetgeving worden afgeweken’. De actievoerders zijn furieus.

,,Ja, het is compleet oorlog.’’ Hein Schildt uit Rijpwetering, voorzitter van de actiegroep Geen gehoor HSL, is duidelijk. ,,Het klopt dat er indertijd een voorkeurswaarde is vastgesteld. Zo gaat dat altijd. Maar uit alle onderzoeken kwam naar voren dat die voorkeurswaarde niet zou worden overschreden. Op basis daarvan is de bouwvergunning verleend. We zijn allemaal belazerd.’’

In een vorige week aan de vaste Kamercommissie gestuurde brief geeft Schultz antwoord op een hele serie vragen over de HSL. Daarbij maakt de minister klip en klaar dat de grenzen aan de HSL-herrie wat haar betreft niet heilig zijn. Extra geluidwerende maatregelen zijn bespreekbaar, maar niet tegen elke prijs. ’Doelmatigheid speelt bij deze eventuele afweging een belangrijke rol.’ De vertraging bij de ingebruikname van nieuwe, stillere treinen betekent niet dat de dienstregeling de komende tijd niet kan worden uitgebreid. ’Een (tijdelijk) hogere geluidbelasting vind ik acceptabel.’

Schildt heeft na lezing van de antwoorden van Schultz direct contact gezocht met de gemeente Kaag en Braassem. ,,Die heb ik meteen een mailtje gestuurd met de vraag: wisten jullie dit? Ja, toen kwamen ze natuurlijk. Morgen hebben we een afspraak met de wethouder.’’

De actievoerder heeft wel enig idee in welke richting de discussie zal lopen. ,,Wat ons betreft komt de schadeclaim waar we in het verleden mee bezig waren weer op tafel’’, vertelt Schildt. ,,Ik heb regelmatig contact met makelaars hier in de regio. Er zijn woningen die al vier jaar te koop staan en waar de potentiële kopers steeds afhaken omdat het te dicht bij de HSL staat.’’

Bron: Leidsch Dagblad
door Kars » Ma 13 Feb 2012, 15:43
Kars schreef:Weer vertraging supersnelle trein

Gepubliceerd: 11 februari 2012 17.56

Maar liefst vijf jaar wacht de NS op supersnelle Italiaanse treinen voor op de hogesnelheidslijn. Tot op de dag van vandaag zijn ze nog niet eens uit de testfase. De deadline 'eerste helft van 2012' wordt niet gehaald, bevestigen bronnen aan RTL Nieuws. De Tweede Kamer eist nu keiharde garanties van de minister en de NS dat de trein snel gaat rijden.

De AnsaldoBreda V250 is misschien wel de trein met de grootste vertraging ooit. De trein is bedoeld voor de hogesnelheidslijn tussen Nederland en België, de HSL. In 2004 bestelde de NS 16 treinstellen, de Belgische spoorwegen (de NMBS) kochten 3 treinen. De kosten: 380 miljoen euro, zonder eventuele uitgaven voor vervangend materieel. Want tot nu toe is de V250 nog altijd in de testfase.

Debacle
"Een groot debacle, en een drama op het spoor. Dat hebben we in Nederland al vaker hebben zien gebeuren, denk aan de Betuweroute. En nu ook bij de HSL", zegt ChristenUnie-kamerlid Arie Slob. De testtreinen kampen met verschillende problemen: de software is niet in orde en ook zouden de treinen teveel herrie maken. Ook zou het veel tijd kosten om de trein aan te passen aan het nieuwe Europese veiligheidssysteem ERTMS.

Denemarken
In Denemarken hebben ze slechte ervaringen met AnsaldoBreda. Nieuwe intercity's moesten halsoverkop van het spoor worden gehaald vanwege problemen met de remmen. Bij het model dat Nederland heeft gekocht zijn de problemen minder erg, maar, zegt de Tweede Kamer, het blijft een miskoop: "Het is pijnlijk duidelijk dat het ministerie en de NS hun huiswerk niet goed hebben gedaan en met oogkleppen op gekozen hebben voor AnsaldoBreda, een Italiaans bedrijf dat niet geschikt is om de treinen voor de hogesnelheidslijn te bouwen", zegt D66-kamerlid Kees Verhoeven.

Positief gestemd
De NS zegt in een reactie dat het testprogramma bijna is afgerond. "De NS is positief gestemd, we zitten op 95 procent met het testen", aldus een woordvoerder. Volgens de spoorwegen blijft het moeilijk om een exacte datum te noemen. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport – die moet de trein goedkeuren – dat er nog altijd geen verzoek tot ingebruikname is gedaan.

Meer vertraging
De NS had via minister Schultz aan de Tweede Kamer laten weten dat de treinen "in de eerste helft van 2012 zouden rijden", maar bronnen bevestigen nu dat die datum ook niet gehaald gaat worden. PvdA-kamerlid Jacques Monasch wil nu opheldering. "Het gaat nu nog langer duren. Eigenlijk zijn bij die hele HSL-zaak veel vragen te stellen. Het hele verhaal draait om vertrouwen en daar moeten we echt met de minister over praten."

Bron: RTL Nieuws
door Ronnie » Wo 15 Feb 2012, 20:04
Ronnie schreef:Groen licht voor plannen HSL-Zuid

Toegevoegd: woensdag 15 feb 2012, 17:41
Update: woensdag 15 feb 2012, 17:43


Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu krijgt van de Tweede Kamer het groene licht voor haar afspraken met de NS over de HSL-Zuid.

Deze hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda wordt onderdeel van de gewone dienstregeling. Daarmee is volgens de minister een miljardenstrop voorkomen en kan de trein gewoon blijven rijden.

Schultz moest tijdens het debat wel toezeggen dat ze gaat onderzoeken of ook andere vervoerders delen van het treinvervoer voor hun rekening kunnen gaan nemen. Concurrenten van NS zijn dan bijvoorbeeld Veolia en Arriva of het Engelse Virgin.

Strop
Schultz liet ook weten dat HSA, het consortium dat de HSL-Zuid exploiteert, op omvallen staat. "Het is twee voor twaalf, er is geen tijd meer", aldus de minister.

Vorig jaar is een faillissement van het consortium HSA, dat de lijn nu exploiteert, op het nippertje voorkomen. De onrendabele hogesnelheidslijn tussen Breda en Amsterdam draait met verlies omdat er te weinig reizigers van de lijn gebruikmaken.

Het debacle met HSA betekent voor de Staat uiteindelijk een strop van 1 miljard euro.

Tijdens het debat kwam de Kamer met het idee om de NS voor een deel te verkopen. De minister noemt dat een interessante gedachte, "want vreemde ogen dwingen".

Bron: NOS.nl
door Kars » Do 16 Feb 2012, 11:04
Kars schreef:Minister in gesprek over treinen Den Haag-Brussel

Gepubliceerd: 15 februari 2012 19.15

DEN HAAG - Minister Schultz-van Haegen gaat in maart praten met haar Belgische collega over de dagelijkse treinverbinding tussen Den Haag en Brussel.

De Belgische spoorwegen willen daarmee stoppen en weigeren een trein te bestellen om de dienstregeling in stand te houden. In een Kamerdebat zei de minister dat ze er in goed overleg hoopt uit te komen. Als dat niet lukt, dreigt Nederland met een schadeclaim.

De gemeente Den Haag protesteerde onlangs tegen het verdwijnen van de laatste internationale treinen.

Bron: Omroep West
door juniorfotograaf » Vr 17 Feb 2012, 13:57
juniorfotograaf schreef:Die laatste 2 berichten laten wel weer zien dat het een bodemloze put is met die HSL,helaas mag NS z'n gang blijven gaan en kan de belastingbetaler ervoor op draaien.
Toch jammer dat dat ook nog gepikt wordt ook :?
door Kars » Wo 21 Mrt 2012, 12:43
Kars schreef:‘Belgen bevestigen Fyra Breda – Antwerpen’

Gepubliceerd: 20 maart 2012 20.33

BREDA – De NMBS, het Belgische equivalent van de NS, bevestigt dat vanaf september dit jaar de Fyra tussen Breda en Antwerpen rijdt. Dat bevestigen de Belgen tegenover wethouder Saskia Boelema (D66, Financiën) van Breda. Een ritje Breda-Antwerpen duurt vanaf dan 20 minuten.

Eerder meldde wethouder Willems aan BredaVandaag.nl al dat de verbinding in september operationeel zou zijn. Met die bevestiging lijkt een verbinding tussen Brabant en de België verzekerd. Die was eerder onzeker geworden toen bekend werd dat de Beneluxtrein zou vervallen zonder dat daar een plaatsvervanger voor kwam.

Woordvoerder Rose Theunissen van NS Hispeed meldt dinsdag dat de nieuwe Fyra-trein, de AnsaldoBreda V250, nog dit jaar kan worden ingezet als definitief Fyratoestel. Nu rijdt die nog met verouderd materiaal. Momenteel worden NS-personeel en als het traject opgeleid en getest om de dienst met het materiaal te rijden. Theunissen laat zich door de opstapelende vertragingen bij de HSL eerder niet verleiden tot een exacte datum.

Bron: Breda Vandaag
door Ed » Wo 21 Mrt 2012, 17:40
Ed schreef:
Kars schreef: Woordvoerder Rose Theunissen van NS Hispeed meldt dinsdag dat de nieuwe Fyra-trein, de AnsaldoBreda V250, nog dit jaar kan worden ingezet als definitief Fyratoestel.
Halleluja, maken we het dan toch nog mee?
door juniorfotograaf » Do 22 Mrt 2012, 18:55
juniorfotograaf schreef:Vind het een stoutmoedige uitspraak om te roepen dat dit vanaf september gaat rijden, hoe goed werkt het Fyra spul(V250) nu en hoe goed ?

En misschien nog belangrijker, wat gaat er gebeuren met "de verouderde spullen" die nu een goed bezette Beneluxtrein trein rijden vanuit ML naar België en vice versa?

Ik heb nog geen kruimeldief zien rijden in normale dienst, is ´t spul al officieel overgedragen aan NS Hispeed en geheel goedgekeurd door ´t IVW en consorten?
door Niels » Do 22 Mrt 2012, 22:37
Niels schreef:V250 is nog niet overgedragen, maar NS Hi-Speed huurt momenteel een stel ten behoeve van personeelsopleiding. Dat geeft toch duidelijker aan dat ze er alle vertrouwen in hebben dat het hele proces binnen afzienbare tijd kan worden beëindigd.
juniorfotograaf schreef:En misschien nog belangrijker, wat gaat er gebeuren met "de verouderde spullen" die nu een goed bezette Beneluxtrein trein rijden vanuit ML naar België en vice versa?
ICR kan terug naar NSR, Traxx'en zijn meen ik nog altijd in lease en kunnen dus gewoon worden ingeleverd.
door juniorfotograaf » Zo 25 Mrt 2012, 16:13
juniorfotograaf schreef:Dat er AL 1 stel wordt gebruikt voor intructie aan mcnen en personeel is gewoon een logisch iets, dit ondanks dat nog steeds niet duidelijk is of en wanneer het kruimelzuigertje gaat rijden.

Lijkt mij gewoon een indekkende regelgeving, zo van wij hebben instructie gegeven aan personeel maar die treinen werken gewoon niet, dus is het potentiele probleem verholpen dat men vanuit Ansaldo roept dat het spul niet werkt door personeel wat er niet mee om kan gaan. Om dan vervolgens weer dure "rechts"zaken te gaan beginnen hierover.

Feit is geloof ik wel dat dit het langste en wellicht duurste faalproject is waar een onderneming van de NS ooit aan is begonnen.

Persoonlijk hoop ik dat dit record lang blijft staan, dan weten we lichtelijk zeker dat we in de toekomst niet zo vlot weer de portemonnee hoeven te trekken bij een volgend jaren durend fiasco.

Ook bij reizgers en belasting betalers in NL is de bodem van de portefeuille al lang in zicht gekomen. :(
door Kars » Zo 01 Apr 2012, 21:28
Kars schreef:Nieuwe snelle treinen nu al verouderd

Gepubliceerd: 31 maart 2012 20.02

De Fyra, de nieuwe hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel, zou op de kop af vijf jaar geleden gaan rijden. Hij rijdt nog steeds niet, en inmiddels is de trein ook al verouderd, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De Italiaanse AnsaldoBreda V250 moet het paradepaardje van de Nederlandse Spoorwegen worden, met een topsnelheid 250 kilometer per uur. Maar hoe snel de trein ook mag zijn, de ambtelijke molens malen traag.

Na vijf jaar zit alles nog in plastic, want trein is nog steeds niet goedgekeurd. Uit 125 documenten die RTL Nieuws heeft opgevraagd, blijkt dat de trein moet voldoen aan Nederlandse, Belgische en Europese regels. Die botsen, en bovendien komen er soms regels bij.

Eisen van 2004
De NS heeft de (toen nieuwe) trein in 2008 aangemerkt als een 'project in een vergevorderd ontwikkelstadium' om die veranderingen te ontduiken. De treinstellen, die 20 miljoen euro per stuk kosten, moeten daardoor alleen voldoen aan de regels uit 2004. Deskundigen zeggen dat de nieuwe snelle trein daardoor verouderd is zodra hij gaat rijden.

NS: treinen zijn veilig
De NS vindt dat het met die veroudering wel meevalt, en zegt ook dat de treinstellen volkomen veilig zijn. De deskundigen beamen dat, maar in politiek Den Haag is er twijfel. De Fyra-treinen worden volgens de NS in de loop van dit jaar definitief goedgekeurd volgens de normen van 2004, en dan kunnen ook reizigers er gebruik van maken.

Bron: (+video) RTL Nieuws
door AlexNL » Ma 02 Apr 2012, 20:26
AlexNL schreef:
Ed schreef:
Kars schreef: Woordvoerder Rose Theunissen van NS Hispeed meldt dinsdag dat de nieuwe Fyra-trein, de AnsaldoBreda V250, nog dit jaar kan worden ingezet als definitief Fyratoestel.
Halleluja, maken we het dan toch nog mee?
Ik heb dit al eerder gehoord. Halverwege januari 2011 zei NS Hispeed "als alles goed gaat, rijden we nog dit jaar met de V250". We zitten nu 16 maanden verder en de V250 heeft - uitgezonderd wat journalisten - nog geen enkele reiziger vervoerd.

Ik ben dus wel voorzichtig met het geloven van de uitspraken van NS Hispeed over die trein.
door Kars » Do 31 Mei 2012, 14:00
Kars schreef:Minister wil haast achter HSL Breda - Brussel

Gepubliceerd: 30 mei 2012 17.05

BREDA ­ Minister Melanie Schultz Van Haegen van Infrastructuur en Milieu gaat zo snel mogelijk gesprekken opstarten met de Belgische minister van Vervoer over de HSL-verbinding van Breda naar Brussel.

Dat zei ze gisteren bij de officiële start van de bouw van het nieuwe station in Breda dat in 2015 klaar moet zijn. De demissionaire minister zei de HSL-verbinding binnen haar periode te willen verwezenlijken. ,,Ik houd niet van open eindjes.''

Die toezegging viel in goede aarde bij locoburgemeester Alfred Arbouw en gedeputeerde Ruud van Heugten en andere genodigden van Prorail, en aannemerscombinatie Ballast Nedam/Hurks. "Breda heeft met dit gebouw goud in handen'', hield de minister gistermiddag de ruim honderd genodigden voor in de tunnel onder het nieuwe stationsgebouw dat een grootte krijgt van zes voetbalvelden. Het nieuwe stationsgebouw moet trekker worden voor een hele nieuwe stationsbuurt, waar reizen, wonen, werken en winkelen bij elkaar komen. Het wordt ook de locatie van onder meer de belastingdienst.

Schultz Van Haegen heeft eerder toezeggingen gedaan om de HSL-lijn tussen Breda en Brussel op de rails te krijgen. Daarbij was het probleem dat de NMBS, de Vlaamse NS, niet bereid zou zijn om kosten van de verbinding te dragen. Daarover bestaat verschil van mening met een vorig Belgisch kabinet, dat stelt dat NMBS wel de kosten draagt. De minister zegt dat ze niet de indruk heeft dat andere moeilijke dossiers tussen Nederland en België, zoals Hedwigepolder en IJzeren Rijn, overeenstemming dwarsbomen.

Bron: BN de Stem
door Ronnie » Za 07 Jul 2012, 18:33
Ronnie schreef:Vanaf september extra verbinding Fyra met nieuwe V250
zaterdag 7 juli 2012

NS Hispeed wil vanaf 10 september de eerste hogesnelheidstrein Fyra V250 in gaan zetten in de reizigersdienst. Voorlopig gaat het om een pendeltrein één keer per uur tussen Rotterdam en Amsterdam. Dat meldt treinreiziger.nl op basis van een brief die NS gezonden heeft naar consumentenorganisaties.

Daarmee komen er tussen Rotterdam en Amsterdam drie Fyra's per uur te rijden. De nieuwe Fyra kan weliswaar 250 kilometer per uur rijden, maar die snelheden zijn per 10 september nog niet in de dienstregeling voorzien.

Reistijdwinst
Zo zal de nieuwe Fyra vanaf 10 september in 26 minuten rijden van Schiphol naar Rotterdam, 1 minuut sneller dan de overige Fyra's. Als de Fyra daadwerkelijk op topsnelheid wordt ingepland via de hogesnelheidslijn, zal de reistijd afnemen naar 20 minuten.

Vertraging
De Italiaanse hogesnelheidstrein V250 komt daarmee met ruim vijf jaar vertraging in de reizigersdienst. De trein was in 2004 besteld en had eigenlijk al per 1 april 2007 in de reizigersdienst moeten komen. De treinen kwamen echter veel later dan gepland uit de fabriek en vervolgens liet de toelating door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) langer dan gepland op zich wachten door veel problemen aan de treinen.

Pleistertrein
Met de komst van de extra Fyra verdwijnt er een reguliere trein tussen Amsterdam en Rotterdam. De zogenoemde "pleistertrein", een éénmaal per uur rijdende Intercity Amsterdam Centraal - Schiphol - Den Haag HS - Rotterdam Centraal, werd ingevoerd toen in december bleek de V250 nog niet toegelaten was voor de reizigersdienst. NS Hispeed heeft de consumentenorganisaties om advies gevraagd.

Bron: Treinreiziger.nl
door AlexNL » Wo 01 Aug 2012, 20:11
AlexNL schreef:Afgelopen zondag was de eerste rit met passagiers. Amsterdam - Rotterdam - Amsterdam, aan 250 km/h. Vandaag zijn er weer ritten geweest.

Voorlopig blijft het bij 'verrassingsinzet', vanaf 10 september wordt het 1x per uur Amsterdam - Rotterdam v.v., ingelegd aan 160 km/h.
door juniorfotograaf » Do 02 Aug 2012, 19:22
juniorfotograaf schreef:Buiten het feit om dat het is tijd zou worden dat men die stellen is aan t werk ging zetten volg ik 1 ding niet.
Als je de bericht geving op somda volgt dan rijden de ritten met V250 toch sneller dan 160,en komt men schijnbaar met gem -3 tot 5 aan op stations.
Is de beleving van degene die dit roepen niet objectief of mag men stiekum toch hier en daar al vlotter dan 160 met een kruimeldief ?
door Hugo » Do 02 Aug 2012, 20:26
Hugo schreef:Ze kunnen en gaan in de praktijk ook vast harder, het is net zoiets als met de Thalys. Die hoeft ook maar 160 te rijden op het Noordelijke stuk, maar gaat in de praktijk ook vaak harder met het gevolg dat deze veel te vroeg in Rotterdam is. Maar je kunt niet de ene Fyra vijf minuten later dan de andere aan laten komen volgens dienstregeling. Vandaar dat ze volgens dienstregeling allemaal 160 gaan.
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » zo sep 09, 2012 7:40 pm

Structurele uitbreiding Fyra dienstregeling opnieuw vertraagd

De extra Fyra-dienst die zou worden uitgevoerd vanaf 10 september is wederom vertraagd. Voor de treindienst, die gereden zou worden met de oorspronkelijk voor de Fyra bedoelde V250, is meer dan één treinstel nodig.

Echter is er pas één treinstel beschikbaar om ingezet te worden vanaf 10 september. Daarom zal de dienst niet elk uur gaan rijden, maar elke drie uur tussen Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Ook zijn de ritten pas de dag zelf in de Reisplanner van de NS te vinden.

De frequentie is daarbij even hoog als bij de testritten met reizigers, die de afgelopen weken werden gehouden op hetzelfde traject. NS Hispeed doet er alles aan om de beoogde frequentie alsnog snel in te voeren. Het streven is ook nog steeds om per december 2012 de Fyra Amsterdam - Brussel te introduceren.

Met de komst van de nieuwe Fyra-dienst verdwijnt de vervangende, tijdelijke Intercity Amsterdam Centraal - Rotterdam Centraal via Schiphol en Den Haag HS. Consumentenorganisaties hadden zich al negatief geuit over deze aanpassing, die ervoor zorgt dat reizigers tussen Schiphol en Den Haag HS gedurende drie maanden worden geconfronteerd met maar één directe trein per uur (de IC A'dam - Brussel). Vanaf december gaat de Intercity Amsterdam - Vlissingen weer via Schiphol rijden, en is dat probleem dus weer verleden tijd.

Volgens een woordvoerdster van NS Hispeed is er onvoldoende capaciteit - met name in Amsterdam Centraal - om zowel de zogenoemde pleistertrein en de extra Fyra in te zetten. "Alleen op deze manier is het mogelijk de Fyra V250 stapsgewijs te laten instromen." Opmerkelijk, want de afgelopen maand reed de pleistertrein en de V250 wel beide tijdens de testritten. De woordvoerdster reageert: "Bij momenten zou het inderdaad samen kunnen gaan. Daar kunnen we alleen geen structurele dienstregeling op bouwen." Volgens haar is het schrappen van de pleistertrein in lijn met de afspraken met het Rijk.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » di sep 18, 2012 7:32 pm

Minister eist Fyra Den Haag - Brussel
dinsdag 18 september 2012

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu houd vast aan een directe Fyra Den Haag - Brussel. Dat hebben de Belgische spoorwegen (NMBS) en HSA (een dochteronderneming van NS) van de minister te horen gekregen. Wanneer NS en NMBS geen gehoor geven aan de eis, kunnen de spoorbedrijven de intercity Amsterdam - Brussel niet vervangen door een Fyra.

Daarmee reageert de minister op een concept samenwerkingsovereenkomst die de HSA en NMBS ter goedkeuring hadden ingediend. De bedrijven hadden met de Nederlandse staat afgesproken een dergelijke overeenkomst voor 1 juni 2002 ter goedkeuring voor te leggen, maar hebben dat nu gedaan met 10 jaar vertraging.

Minder treinen
De minister wil echter niet instemmen met de samenwerkingsovereenkomst, omdat HSA en NMBS minder treinen wil laten rijden. In 2001 beloofde HSA en NMBS nog twee Fyra's per uur tussen Amsterdam en Brussel. In 2009 heeft de minister ingestemd die frequentie te verlagen naar 1x per uur als er ook een Fyra Den Haag - Brussel zou komen (eens per twee uur). Nu blijkt dat de Fyra Den Haag - Brussel niet is opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst, wil de minister het document niet goedkeuren.

Extra treinstel
Zonder goedkeuring kunnen de spoorbedrijven de intercity Amsterdam - Brussel niet vervangen door een Fyra. De Fyra Den Haag - Brussel is al langer onderdeel van een geschil. Voor de treindienst is een extra Fyra treinstel benodigd die de NMBS zou aanschaffen. Tot op de dag van vandaag is dit treinstel echter niet besteld.

Nieuw concept
Door nu de samenwerkingsovereenkomst te blokkeren wil de minister alsnog afdwingen dat de Fyra Den Haag - Brussel er gaat komen. HSA en NMBS krijgen nu van de minister de gelegenheid om de overeenkomst aan te passen en een nieuw concept in te dienen.

Thalys Amsterdam - Parijs
Ook op een ander punt is de overeenkomst minder ambitieus als in 2009. In 2009 beloofde de partijen een inspanningsplicht om de frequentie voor de Thalys Amsterdam - Parijs te verhogen naar 16 treinen per dag. In de huidige conceptovereenkomst wordt de frequentie van Thalys niet verhoogd, maar blijven het 10 treinen.

Bron: Treinreiziger/nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Andre » zo sep 23, 2012 9:30 am

Rover: 'Opgevoerde trein in plaats van Fyra tussen Breda en Antwerpen'

zaterdag 22 september 2012

BREDA - Reizigersorganisatie Rover pleit ervoor om de treinverbinding Breda-Antwerpen over het HSL-spoor met gewone, opgevoerde treinen te verzorgen in plaats van de Fyra. Rover reageert hiermee op de patstelling die is ontstaan, nu minister Schultz-Van Haegen NS-High Speed en de Belgische NMBS de wacht heeft aangezegd.
De minister schreef de beide spoorwegorganisaties begin deze week dat ze niet akkoord gaat met de nieuwe deal tussen NS en NMBS, waarin de Fyra-verbinding Den Haag Brussel via Breda niet is opgenomen.

Rover denkt dat door de actie van de minister ook de Fyra Amsterdam-Brussel er niet komt. De reizigersorganisatie vindt dat de tijd dringt, omdat de Beneluxtrein waarmee Brabanders nu nog via Roosendaal naar België kunnen reizen, vanaf december niet meer rijdt.

Den Haag-Brussel geen oplossing
De verbinding Den Haag - Brussel - als die er ooit komt- acht Rover geen oplossing voor Brabant, omdat die trein eens in de twee uur gaat rijden. Ook kunnen de Fyra-treinstellen minder reizigers aan dan de intercity en is een Fyra-kaartje duurder.

Rover dringt er daarom sterk op aan dat er minstens elk uur een trein ingezet wordt tussen Breda en Antwerpen die liefst nog doorrijdt naar Brussel. Hiervoor zijn de dure Fyra V250-treinstellen niet per se nodig.

NMBS België
De Belgische spoorwegen rijden al vele jaren naar volle tevredenheid met 200km/u met binnenlandse treinen zonder toeslag op de HSL Brussel-Luik. De huidige pendeldienst Antwerpen-Noorderkempen, op de Hogesnelheidslijn Antwerpen- Breda, kan dan ook doorgetrokken worden.

Bron : Omroep Brabant
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Andre » di okt 02, 2012 2:32 pm

Druk op Belgische minister om Fyra

dinsdag 02 oktober 2012

DEN BOSCH/ANTWERPEN - De provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen werken samen aan een brief aan met name de Belgische minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette omdat er vanaf december geen snelle treinverbinding meer is tussen beide provincies.

De Belgische minister moet volgens de Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten oud zeer opzij zetten en exploitatieverlies van de geplande Fyra tussen Breda en Antwerpen compenseren, zodat de trein snel kan gaan rijden.

Snelle trein
Uit antwoorden van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) maandag aan de Tweede Kamer wordt duidelijk dat er vanaf december een periode van minimaal 2 maanden geen snelle trein rijdt tussen Brabant en Antwerpen. Zonder enig perspectief is dat niet uit te leggen aan de reiziger, zegt Van Heugten.

"De treinreis van Eindhoven naar Antwerpen verandert in een wereldreis’’, waarschuwde de gedeputeerde eerder voor het scenario dat nu uitkomt. Brabanders moeten via Rotterdam naar Antwerpen of via Roosendaal met de stoptrein.

Brieven
De brief van Schultz van Haegen maakt ook duidelijk dat het contact met haar Belgische minister allerminst soepel verloopt. Haar Belgische ambtgenoot reageert niet op brieven en telefoontjes. Premier Mark Rutte heeft het dossier uiteindelijk via de Belgische premier Elio Di Rupo onder de aandacht gebracht van de Belgische minister. Er is nu een overleg gepland.

Het gerucht gaat dat de Belgen niet meewerken aan de Fyra omdat Nederland het onder water zetten van de Hedwigepolder vertraagt. De Bredase wethouder Wilbert Willems plaatste het gerucht op zijn weblog en ook de Brabantse gedeputeerde hoort van ambtenaren dat oude gevoeligheden meespelen.

Begrip
Van Heugten zegt dat hij begrip heeft voor de financiële situatie in België en de reorganisatie bij de Belgische spoorwegen, maar hij meent dat de patstelling moet worden doorbroken. Minister Schultz van Haegen spreekt vanwege de 'moeizame vooruitgang' geen verwachting meer uit over de startdatum van de verbinding tussen Breda en Antwerpen.

Bron : ED.nl
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Andre » di okt 30, 2012 1:56 pm

Start Fyra Amsterdam - Brussel per december nog niet zeker
dinsdag 30 oktober 2012

Minister Schultz heeft nog geen groen licht gegeven voor de Fyra Amsterdam - Brussel. De minister wil op korte termijn eerst een toeslagvrije trein Breda - Antwerpen regelen. Mocht dat niet lukken, dan is het een optie om de Fyra Amsterdam - Brussel uit te stellen, zo schrijft de minister dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Als er vanuit Belgische zijde geen financiële medewerking komt aan een toeslagvrije verbinding Breda - Antwerpen, dan zal de minister ofwel de Fyra Amsterdam - Brussel gedogen zonder samenwerkingsovereenkomst of de internationale Fyra uitstellen. In dat geval komt de Benelux terug tussen Roosendaal en Brussel. De minister heeft zich door NS laten vertellen dat het niet meer mogelijk is om de Benelux volledig te handhaven.

Niet aantrekkelijk
De Nederlandse staat zal in elk geval een Bindend Advies Procedure starten tegen de Belgische spoorwegen. Zij zal deze procedure beëindigen wanneer er alsnog een akkoord wordt bereikt. Als er geen akkoord volgt en de minister besluit de Fyra Amsterdam - Brussel te gedogen, zal er waarschijnlijk in 2013 geen snelle toeslagvrije trein komen. Echter de optie om de Fyra niet te gedogen vindt Schultz ook niet aantrekkelijk, omdat er dan geen rechtstreekse verbinding Amsterdam - Brussel meer mogelijk is.

Gedogen
Schultz heeft de vervoerders ook gevraagd om alternatieven - bijvoorbeeld met conventioneel treinmaterieel - maar die zien de vervoerders niet. Andere oplossingen met V250-materieel stuiten op logistieke moeilijkheden. "Mochten de vervoerders deze moeilijkheden kunnen overwinnen, dan ben ik bereid om als tussenoplossing de Fyra Amsterdam – Brussel te gedogen indien deze tijdelijk ook stopt in Breda", zo schrijft de minister.

Hoop
In Noord-Brabant is de hoop op een akkoord met België opgebloeid, nu maandag bekend werd dat de Hedwicherpolder toch onder water gezet zal worden. Schultz heeft echter altijd volgehouden dat er geen verband is tussen de vastgelopen HSL gesprekken en de Hedwicherpolder.

Bron : Treinreiziger.nl
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » ma nov 12, 2012 6:53 pm

Vanaf 1 januari één vaste toeslag voor Fyra

Fyra-reizigers betalen vanaf 1 januari één vaste toeslagprijs voor een rit met de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Breda. Dat schrijft Metro.

NS Hispeed is van plan om voor een enkele reis een toeslag te vragen van 2,30 euro in de tweede klas en 3 euro voor een eerste klasrit. Een Fyra-reis van Amsterdam Centraal naar Schiphol wordt toeslagvrij. NS heeft het voorstel aan de consumentenorganisaties ter advies voorgelegd.

Op dit moment varieert de toeslag voor de Fyra nog. Eén tarief creëert duidelijkheid onder reizigers, verwacht NS Hispeed.

Bron: Algemeen Dagblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » vr nov 16, 2012 6:09 pm

Wellicht toch snelle trein naar België vanuit Breda
Geplaatst op 16 november 2012, Laatste update 16 november, 14:31

BREDA - De kans dat Breda vanaf volgende maand toch over een snelle treinverbinding naar Antwerpen beschikt, is toegenomen nu de Belgen hun weigerachtige houding hebben laten varen.

De NMBS, de Belgische spoorwegen, hebben deze week bij het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu een voorstel ingediend om vanaf 9 december acht keer per dag een Fyratrein tussen Breda en Antwerpen te laten rijden. De kosten, geraamd op 11,4 miljoen euro per jaar, worden in dat voorstel gedeeld door Nederland en België.

Dat zegt de Belgische minister van overheidsbedrijven Paul Magnette. In een vergadering met de fracties in het Belgische parlement zei de minister deze week te verwachten dat Nederland het voorstel snel zal aannemen. "Dit is niettemin nog niet officieel en moet in de komende dagen nog bevestigd worden", aldus Magnette.

De NMBS stuurt aan op een aparte verbinding Breda - Antwerpen met een stop op station Noorderkempen net over de grens. Daarnaast gaan er vanaf 9 december Fyratreinen met een maximumsnelheid van 250 km/uur rijden tussen Amsterdam en Brussel. Maar die stoppen niet in Breda.

Bron: BN De Stem
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » do nov 22, 2012 8:45 pm

Mansveld: snel meer over treinen naar België
22-11-2012 15:20 | gewijzigd 22-11-2012 16:03

DEN HAAG (ANP) – De gesprekken met de Belgen en spoorvervoerders NS en NMBS over de problemen met de internationale spoorverbinding tussen Nederland en België zijn in de laatste fase beland. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) verwacht daar snel meer over te kunnen melden. Dat zei ze donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Als op 9 december de nieuwe dienstregeling ingaat, lijkt er geen snelle verbinding meer te zijn tussen Breda en de Belgische stad Antwerpen. Daardoor zouden reizigers uit Noord-Brabant met de stoptrein naar de zuiderburen moeten reizen, of moeten omreizen via Rotterdam. Ook vanuit Den Haag is er dan geen directe trein meer naar Antwerpen en Brussel.

Het conflict over de snelle trein is ontstaan, omdat de Belgen geen financiële bijdrage willen leveren om de lijn Den Haag-Breda-Antwerpen te laten rijden. De Fyra tussen Amsterdam een Brussel gaat wel rijden. Tussenoplossing is nu dat die trein ook Breda gaat aandoen.

Wel wil Mansveld uiteindelijk een definitieve oplossing voor dit probleem. Als die er niet komt, dan mag ook de Fyra vanuit Amsterdam niet gaan rijden. Minister Melanie Schultz, die eerder over spoor ging, kreeg van de Tweede Kamer steun voor deze aanpak. Schultz waarschuwde toen dat deze strategie hoog spel is. Ondertussen worden ook juridische stappen voorbereid tegen de Belgen.

De staatssecretaris stelde in het debat naar het totaalplaatje te zullen kijken. Daarbij let ze onder meer op de trajecten Roosendaal-Antwerpen, Breda-Antwerpen en naar de situatie rond Den Haag.

Mansveld ging ook in op het voorstel van PvdA-Kamerlid Albert de Vries om een internationale spoortop te organiseren. Volgens De Vries zou dat een hoop gesteggel kunnen oplossen. Volgens de staatssecretaris is het echter beter om de problemen lokaal te bespreken, zodat er ook concreet naar de knelpunten kan worden gekeken.

Bron: Reformatorisch Dagblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » di nov 27, 2012 6:16 pm

Fyra Breda - Antwerpen waarschijnlijk per zomer 2013
dinsdag 27 november 2012

De Fyra Amsterdam - Brussel gaat zeker niet via Breda rijden. Ook de komende maanden gaat er nog geen Fyra pendelen tussen Breda en Antwerpen. Dat zegt NS Regiodirecteur Zuid Jeroen Alting von Geusau dinsdag in het Nederlands Dagblad.

“De datum van 9 december gaan we niet halen”, zegt hij. Ook als de minister nu toestemming geeft zal de Fyra Breda - Antwerpen op z'n vroegst in de zomer van 2013 van start gaan. De NS-directeur blijft bij het besluit om vanaf 9 december de Beneluxtrein te schrappen, ook al vormt die verbinding de enige Brabantse stop in het treinnetwerk naar België. “Dat vinden we als NS verschrikkelijk voor de reizigers”, legt hij uit. “Wij kunnen er niets aan doen dat er nog altijd geen Fyra rijdt van Breda naar Antwerpen.”

Acht treinen Breda - Antwerpen
Eerder deze maand werd duidelijk dat de Belgen bereid zijn om mee te werken aan de Fyra Breda - Antwerpen. Deze trein, die eens per twee uur zou moeten gaan rijden (8 keer per dag), zou naar verwachting een verlies maken van 11,4 miljoen per jaar. België heeft Nederland voorgesteld om die kosten te delen. De Fyra Breda - Antwerpen moet overigens ook gaan stoppen in Noorderkempen.

Onwil
Eerdere voorstellen om de huidige pendel Antwerpen - Noorderkempen door te trekken werden afgewezen en als onmogelijk beschouwd. Dat het nu toch lijkt te kunnen, blijkt maar eens dat er veel onwil is bij de spoorwegmaatschappijen om snel tot een goede verbinding te komen. Hoofdredacteur Hildebrand van Kuyeren: "Door het getreuzel de afgelopen maanden is 9 december inderdaad onmogelijk geworden. Maar het inpassen zou zeker voor de zomer moeten kunnen. Waar een wil is, is een weg. Maar die wil lijkt te ontbreken".

Snel duidelijkheid
Of de Minister het voorstel van België accepteert is overigens nog niet duidelijk. NS gaat er in elk geval vanuit dat er tijdig toestemming komt om per 9 december de Fyra Amsterdam - Brussel te starten. Als de toestemming er niet komt, komt de Beneluxtrein waarschijnlijk alleen terug tussen Roosendaal en Brussel. De staatssecretaris liet donderdag weten dat ze snel duidelijkheid verwachte.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » do nov 29, 2012 6:08 pm

NMa neemt dure treinreizen naar België onder de loep

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is een onderzoek gestart naar de NS, NS Reizigers en NS Hispeed. Dit naar aanleiding van klachten over het fors duurder worden van treinreizen naar België.

Op 9 december vervalt de zogenaamde Beneluxtrein, die Amsterdam met Brussel verbindt. Om met de trein naar België te gaan, kunnen reizigers voortaan alleen nog maar de duurdere Fyra-trein nemen.

De Maatschappij Voor Beter OV heeft hierover een aantal klachten ingediend bij de NMa. Volgens Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst is het een godspe dat de NS de Beneluxtrein heeft opgeheven, zonder te zorgen voor een goed alternatief.

Op 6 november heeft de NMa informatie opgevraagd bij NS Hispeed. Het is nog niet duidelijk wanneer de NMa hun bevindingen bekendmaakt.

Bron: RTL Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » ma dec 03, 2012 6:13 pm

Nederland en België lossen spoorruzie op
Gepubliceerd: 3 december 2012 17:58, Laatste update: 3 december 2012 18:08

AMSTERDAM - Nederland en België hebben maandag na 11 jaar gesteggel hun ruzie over een internationale spoorverbinding opgelost.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) heeft afspraken gemaakt met de Belgische vervoerder NMBS en de NS om voortaan tussen Breda en Antwerpen een hogesnelheidstrein te laten rijden.

De HSL gaat vanaf 8 april acht keer per dag rijden en zal ook het Belgische station Noorderkempen aandoen. Voor de trein geldt geen reserveringsplicht en geen toeslag.

Mansveld is blij dat er nu een oplossing is. ''Na alle pogingen die Nederland de afgelopen jaren heeft ondernomen, zijn we eindelijk tot een overeenkomst gekomen.''

Bovendien verkort de overeenkomst de reistijd aanzienlijk. ''Treinreizigers zijn straks sneller dan ooit in België'', stelt ze.

Uur eerder
Vanuit Amsterdam zijn reizigers met de Fyra voortaan bijna een uur eerder in Brussel dan met de huidige Beneluxtrein het geval is. De reistijd tussen Breda en Antwerpen wordt minder dan een half uur - nu is dat nog 1 uur en 8 minuten.

De ruzie ontstond omdat België geen geld over had voor een snelle verbinding tussen Den Haag en Brussel, terwijl die wel met Nederland was overeengekomen.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

robehv
Berichten: 885
Lid geworden op: zo aug 26, 2012 12:07 pm
Locatie: Nuenen
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door robehv » ma dec 03, 2012 6:31 pm

Voor de trein geldt geen reserveringsplicht en geen toeslag.
Gelukkig:)
Parttime member van Brabantroute Prestatie Team

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » wo dec 12, 2012 7:13 pm

België roept NS-top en Hispeed op het matje
Gepubliceerd: 12 december 2012 16:30, Laatste update: 12 december 2012 18:01

BRUSSEL - De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS roept de top van de Nederlandse Spoorwegen en NS Hispeed op het matje wegens de aanhoudende problemen met de nieuwe hogesnelheidstrein Fyra.

Dit bevestigde een NMBS-woordvoerder woensdag. De top is ontboden om tekst en uitleg te geven over de technische problemen waarmee de verbinding tussen Brussel en Amsterdam kampt.

De top van de NMBS maakt zich grote zorgen. De Fyra kreeg inmiddels al de bijnaam Aldi-trein, omdat voor het goedkoopste materieel werd gekozen.

De NMBS, de kleinere partner in het Fyraproject, wijst erop dat de technische mankementen zich voordoen bij Fyratreinstellen van de NS. Bovendien is NS-dochter NS Hispeed verantwoordelijk voor het technische beheer van de hele Fyravloot. ''We willen gewoon weten wat er scheelt, ook om tot een oplossing te komen'', aldus de zegsman.

In verband met de perikelen, die gepaard gaan met uitval van treinen en forse vertragingen, pleit de Belgische reizigersvereniging TreinTramBus voor terugkeer van de afgeschafte Beneluxtreinen. Woensdag is amper één op de vier Fyra's die in Amsterdam vertrok, aangekomen op zijn eindbestemming Brussel-Zuid, klaagde de organisatie tegen het Belgische persbureau Belga.

Burgemeester
De burgemeester van het Belgische Beringen verwijt de NS discriminatie omdat alleen studenten uit Nederland korting genieten.

Op aandringen van een student uit zijn gemeente die in Delft studeert, diende hij een klacht in bij de Europese Commissie.

''Dit is niet het Europa waar wij van dromen'', aldus de christendemocratische burgemeester Marcel Mondelaers woensdag over de ongelijke behandeling. Hij vindt dat elke student, uit binnen- of buitenland, recht heeft op de reductie.

De burgervader verwijst naar de NMBS, die geen onderscheid maakt. Volgens Mondelaers druist de regeling van de NS in tegen de Europese verdragen.

Discriminatie
De Europese Commissie in Brussel wil nog niet op de klacht reageren. Een woordvoerder ziet echter overeenkomsten met de Oostenrijkse situatie. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg tikte Oostenrijk onlangs op de vingers voor discriminatie van studenten op grond van hun nationaliteit. In het alpenland geldt een korting in het openbaar vervoer in de regel alleen voor studenten van wie de familie in Oostenrijk woont.

Volgens Europese verdragen hebben EU-studenten die elders in de EU studeren, dezelfde rechten op voordelen als binnenlandse studenten. Uitsluitend studentenbeurzen en -leningen zijn daarvan uitgezonderd. Reducties voor het openbaar vervoer vallen niet onder die uitzonderingen, benadrukt de commissie.

Reactie NS
De NS voelt zich niet aangesproken ''Ons valt niets te verwijten. Het gaat om een regeling die door de Nederlandse overheid is opgesteld en waar alle vervoerders aan meedoen'' , zei een woordvoerster in een reactie.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

SB6414
Berichten: 1108
Lid geworden op: zo aug 26, 2012 11:43 am

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door SB6414 » wo dec 12, 2012 7:22 pm

Ook vrij groot nieuws lijkt me dat de Fyra van 13.24 uit Rotterdam naar Brussel niet alleen reed, maar ook nog eens keurig op tijd was!

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » do dec 13, 2012 6:10 pm

Kamer wil reservering voor Fyra onnodig maken
ANP | 13 december 2012, 16:45

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat reizigers niet meer hoeven te reserveren voor de Fyra. De PvdA zegt een oproep van D66 aan staatssecretaris Wilma Mansveld te steunen.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat mensen nog wel een stoel mogen reserveren, maar dat niet meer per se moeten. Op die manier kunnen reizigers makkelijker een andere trein nemen dan ze hadden gepland.

Reservering makkelijker wijzigen
Ook SP, CDA, GroenLinks en ChristenUnie willen af van de verplichting om een plekje te reserveren voor de snelle trein. Het is nog niet duidelijk of ook VVD het voorstel zal steunen. VVD-Kamerlid Betty de Boer zei de reserveringsplicht zo te willen aanvullen dat reizigers hun reservering snel, makkelijk en kosteloos kunnen omzetten.

De Fyra rijdt sinds vorige week tussen Amsterdam en Brussel, maar heeft te maken gehad met veel vertragingen. Vanaf april gaat er ook een Fyra rijden tussen Breda en Antwerpen. Voor die trein zou al geen reserveringsplicht gelden.

Zitplaats moet gegarandeerd
Minister Melanie Schultz, die voor Mansveld over het spoor ging, zei in een eerder overleg dat het aan de vervoerders zelf is om te bepalen hoe ze omgaan met de reserveringsplicht. In de aanbesteding van het traject voor de snelle trein werd vastgelegd dat de Fyra reizigers een zitplaats moet kunnen garanderen. Om aan die eis te kunnen voldoen, is de reserveringsplicht ingevoerd.

Bron: RTL Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » do dec 13, 2012 8:03 pm

Grote onvrede in Kamer over Fyra
Gepubliceerd: 13 december 2012 14:56, Laatste update: 13 december 2012 19:02

DEN HAAG - In de Tweede Kamer is er grote onvrede over de deal tussen Nederland en België over de Fyra-treinverbinding via het HSL-traject.

Dat bleek donderdag tijdens een debat met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur).

VVD-Kamerlid Betty de Boer sluit niet uit dat juridische stappen gezet moeten worden tegen de Belgen.

De afgelopen jaren zijn er afspraken gemaakt dat België materieel zou leveren voor een verbinding tussen Den Haag en Brussel.

Overeenkomst
Mansveld kwam onlangs echter met de zuiderburen tot een overeenkomst waarbij de Fyra-verbinding zich beperkt tot een verbinding Rotterdam - Brussel en Breda - Antwerpen. Den Haag viel daarmee buiten de boot.

"Afspraak is afspraak", aldus De Boer. Ze zegt dat een verbinding van belang is voor Den Haag als stad van internationale organisaties.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vindt het 'een gemiste kans' dat 'de internationale stad van vrede en recht' niet is aangesloten. Ze vraagt Mansveld met een oplossing te komen.

PvdA-Kamerid Duco Hoogland vindt het schrappen van de Den Haag-verbinding 'acceptabel', aangezien er met een overstap in Rotterdam nog altijd 40 minuten tijdwinst is ten opzichte van het oude systeem.

Reservering
Daarnaast wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat de verplichte reservering wordt herzien. De Boer: "Ik krijg visioenen van lege plekken in Fyra's en kleumende reizigers die niet mee kunnen omdat ze niet hebben gereserveerd."

Van Veldhoven zegt de reservering helemaal terug te willen draaien, De Boer wil een 'aanvulling' op het systeem van reserveren.

Ook PvdA-Kamerlid Duco Hoogland wil af van de verplichte reservering.

Retour
De SP maakte tijdens het debat een groot punt van het gebrekkige materieel van de Fyra. Volgens Kamerlid Farshad Bashir moeten de treinen retour afzender en moet van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda een schadevergoeding worden geëist.

"De Fyra is één grote peperdure ramp dus daarom is het nu tijd om daar conclusies aan te verbinden", stelt hij.

"Ik vond het destijds al onbegrijpelijk waarom de NS aparte treinstellen liet ontwikkelen in Italië, terwijl er nog genoeg treinen te koop zijn die hun kwaliteit al bewezen hadden, zoals de TGV of de ICE", aldus Bashir.

Totdat de ICE of de TGV over de hogesnelheidslijn kan rijden wil hij dan ook de trein tussen Rotterdam en Brussel via het reguliere spoor terug.

Duur
PVV-Kamerlid Machiel de Graaf liet weten de treinkaartjes van de Fyra te duur te vinden.

Het in 2004 gestarte Fyra-project wordt al jaren geplaagd door tegenslag. Zo waren er problemen met de levering van het materieel en kwam uitbater HSA in grote financiële problemen.

Sinds 2009 rijdt de Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam en vanaf deze week is de verbinding doorgetrokken richting Brussel.

Reactie Mansveld
Volgens Mansveld is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de problemen met de Fyra. Ze wil de exploitant van de Fyra tussen Amsterdam en Brussel, de High Speed Alliance (HSA), de tijd geven om de problemen op te lossen. ''Maar als de problemen aanhouden, ga ik zeker in gesprek'', stelde ze.

Mansveld heeft cijfers gekregen van de NS, waaruit blijkt dat tot nog toe 5 van de 80 treinen zijn uitgevallen. In totaal reed 53 procent van de treinen met een vertraging van minder dan 5 minuten. Volgens de staatssecretaris wordt met man en macht gewerkt om de situatie snel te verbeteren.

Mansveld herinnerde verder aan het begin van de Thalys, de snelle trein naar Parijs. Ook toen waren er de nodige opstartproblemen, die inmiddels zijn opgelost.

De staatssecretaris noemde de opstartperikelen ''ontzettend vervelend''. Ze zei het zelf ook niet leuk te vinden als de trein niet komt als zij op het perron staat. ''Dat is heel vervelend voor reizigers.'' Mansveld vindt het geen goede start voor de Fyra, maar heeft er vertrouwen in dat de problemen snel worden opgelost.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » vr dec 14, 2012 8:02 pm

NS: zonder reserveren met de Fyra
Toegevoegd: vrijdag 14 dec 2012, 19:51

NS Hispeed en de Belgische NMBS introduceren een speciaal treinkaartje, waarmee reizigers zonder reservering met de Fyra tussen Amsterdam en Brussel kunnen rijden. Dat hebben de organisaties bekendgemaakt na overleg over de opstartproblemen van de Fyra.

Het gaat om een overgangsregeling: tot en met april is een 'Jump-on ticket' te koop dat geldig is op de dag van vertrek op alle Fyra-treinen tussen Amsterdam en Brussel. Na april is de verbinding Breda-Antwerpen beschikbaar zonder reservering.

Opstartproblemen
In de verklaring geeft NS Hispeed toe dat er met de Fyra meer opstartproblemen zijn dan verwacht. "We hebben geconcludeerd dat wij nog niet een voldoende robuuste dienstverlening hebben geleverd aan onze reizigers", zegt directievoorzitter Siebers.

NS en NMBS zeggen dat er vertrouwen is in herstel- en verbeterplannen. De eerste resultaten van een software-update worden volgens de bedrijven al zichtbaar. Door die software kijken NS en NMBS op de minuut waar de Fyra-trein is en waar eventuele storingen zijn. Die kunnen dan sneller worden opgelost.

Bron: NOS.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » wo dec 19, 2012 6:02 pm

'Afspraken over Fyra nooit goed vastgelegd'
Gepubliceerd: 19 december 2012 16:47, Laatste update: 19 december 2012 17:17

DEN HAAG - De afspraken die Nederlandse en Belgische ministers de afgelopen jaren hebben gemaakt over de internationale treinverbindingen tussen de twee landen, zijn nooit goed juridisch vastgelegd.
Foto: ANP

Dat concludeerden VVD en D66 woensdag na een briefing over de problemen met de Fyra.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven noemt het onvoorstelbaar dat de afspraken zo slecht zijn geregeld.

''Ze zijn nooit juridisch verankerd. Daardoor zijn we afhankelijk geworden van de bereidheid van de Belgen om dit op te lossen.''

Onderhandelingen
''Het begint al met de onderhandelingen in 2001'', stelt VVD-Kamerlid Betty de Boer. ''Er is steeds onderhandeld, maar de afspraken zijn niet geborgd.''

Ze vindt het net als Van Veldhoven een gemiste kans dat Den Haag nu niet is aangesloten op het netwerk van snelle treinen. ''De Belgen zijn blijkbaar beter in onderhandelen.''

Slapen
Volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir heeft Nederland jarenlang zitten slapen. ''De Belgen hebben nooit treinen besteld om de Fyra naar Den Haag te laten rijden'', stelt hij. Bovendien zijn de afspraken over deze verbinding alleen overeengekomen met de NS en niet met de Belgen, constateert de SP'er.

Volgens Duco Hoogland van de PvdA hebben verschillende partijen door de jaren heen zeker steken laten vallen: de ministers en de Kamer hebben fouten gemaakt, evenals de vervoerders.

Niet helpen
Het zal volgens hem ook zeker niet hebben geholpen dat er de afgelopen 11 jaar zo veel ministers met de kwestie bezig zijn geweest.

Hoogland vindt het eindresultaat echter acceptabel. ''Het is het verschil tussen gelijk willen hebben en gelijk willen krijgen. In het eerste geval beland je in een juridische strijd, in het tweede geval heb je een deal waardoor er treinen gaan rijden.''

Hij stelt dat de briefing niet veel nieuwe informatie heeft opgeleverd.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2272
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Marcel » ma jan 07, 2013 4:08 pm

Reizigersclubs willen af van Fyra

Reizigersverenigingen Rover en de Maatschappij voor beter OV hebben genoeg van de problemen met de Fyra-trein.

Zij willen dat de hogesnelheidstrein op het traject tussen Amsterdam en Brussel wordt vervangen, laten woordvoerders van de reizigersclubs maandag weten.
De staatssecretaris moet ingrijpen, vindt de Maatschappij voor beter OV. "NS Hispeed voldoet niet aan de eisen die werden gesteld bij de aanbesteding wat betreft het aantal treinen en de vertraging op het traject. Zo zouden er achttien treinen per dag heen en weer moeten rijden en zijn dat er nu maar tien", aldus de zegsman. "Daarnaast vallen de treinen met bosjes uit." De reizigervereniging wil dat Arriva de exploitatie van treinen tussen Amsterdam en Brussel op zich neemt.

Ook reizigersclub Rover wil dat NS Hispeed stopt met de Fyra vanwege de vele problemen. Rover vreest echter dat Arriva te onervaren is en pleit ervoor de oude Beneluxtreinen weer in te zetten. "Pas wanneer de Fyra zonder problemen rijdt, is die weer aan de beurt", aldus een woordvoerder van de reizigersvereniging. Maandagochtend ontstonden opnieuw problemen met de Fyra-trein. Tussen Rotterdam en Breda stond de hogesnelheidstrein ruim een halfuur stil vanwege problemen met een spanningsbrug, meldt een woordvoerder van de NS. Zaterdag stond de Fyra eveneens enige tijd stil, ditmaal bij de grens. De Fyra kampt sinds zijn lancering bijna een maand geleden veelvuldig met technische problemen en staat daardoor geregeld stil of valt in zijn geheel uit.

Bron klik
"The chase is better than the catch."

ijzeren rijn 82
Berichten: 757
Lid geworden op: zo sep 09, 2012 10:00 am
Locatie: Lommel (B)
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door ijzeren rijn 82 » za jan 12, 2013 10:36 pm

"Problemen met Fyra kunnen nog maanden aanhouden"

Aan de malaise met de hogesnelheidstrein Fyra op de lijn Brussel-Amsterdam komt maar geen einde. Gisteren vielen liefst zeven van de 20 Fyratreinen op dat traject uit. Nóg maar eens. De NMBS, die de technische problemen aanvankelijk minimaliseerde, geeft nu toe dat die "nog weken zelfs maanden" kunnen duren. De roep om de Beneluxtreinen opnieuw in te zetten klinkt alsmaar luider.

De Fyra tussen Brussel en Amsterdam is inmiddels al langer dan een maand in gebruik en groeide sneller dan de trein rijdt uit tot dé flop van het openbaar vervoer van de laatste jaren. Maakte de NMBS deze week nog gewag van een "vooruitgang" na de rampzalige Fyra-start, dan moest de maatschappij daar gisteren alweer op terugkomen. Het was inderdaad opnieuw gigantisch prijs: zeven van de twintig treinstellen vielen uit, dat is meer dan 1 op 3.

En een oplossing is nog niet meteen in zicht, weet de NMBS zelf. "De problemen gaan de komende weken of maanden opgelost worden", zegt woordvoerder Bart Crols "Enerzijds is het wachten op de levering van nieuw materieel, zodat we de trein kunnen vervangen als hij in de problemen komt. Anderzijds gaat het om technische verbeteringen die nog moeten worden doorgevoerd."

Reizigersorganisaties vragen intussen dat de afgeschafte 'Amsterdammer' weer ingezet wordt tot de kinderziektes van de Fyra tot het verleden behoren. De NMBS wil daar voorlopig niet van weten.

Bron; Krant Het Laatste Nieuws (B)

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2272
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Buitenland

Bericht door Marcel » za jan 12, 2013 10:55 pm

ijzeren rijn 82 schreef:"Problemen met Fyra kunnen nog maanden aanhouden"
Vandaag in Ekeren ook diverse Fyra's naar Nederland kruipend over het normale net zien gaan. In de buurt van de grens stonden rond 9:30 in beide richtingen Thalys stellen eentje stond stil de andere reed heel langzaam. Later op de dag reed er wel weer een op normale snelheid over de HSL bij Ekeren.
"The chase is better than the catch."

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » ma jan 14, 2013 6:53 pm

Mansveld spreekt met NS over Fyra
Uitgegeven op Maandag 14 januari 2013 om 17:43:32

(Novum) - Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft op korte termijn een gesprek met NS-directeur Bert Meerstadt over de problemen met de hogesnelheidslijn Fyra. Dat schrijft Mansveld maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw spreekt van een moeizame start van de Fyra. Tegelijkertijd verbetert de punctualiteit 'gestaag'. "Ik vind dit een hoopgevend signaal maar het is nog niet voldoende: het moet nog beter." De prestaties worden beter, maar er zijn nog wel 'grillige dagen', die worden veroorzaakt door incidenten, zoals een zwaan op de baan of bovenleidingbreuken.

De hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel wordt sinds de start in december geplaagd door problemen en uitval. De helft van de treinen rijdt niet op tijd en ruim een op de twintig Fyra's komt nooit aan op de plaats van bestemming, meldde de reizigersvereniging Failra vorige week.

In december vond de bewindsvrouw het nog te vroeg om het gesprek met de vervoerders aan te gaan. Toen vond Mansveld dat de trein de kans moet krijgen om zich te bewijzen. Inmiddels schrijft de staatssecretaris dat zij de zorgen van de Kamer deelt en dat zij een afspraak heeft gemaakt met Meerstadt. De NS is aandeelhouder van NS-Hispeed, die de lijn uitbaat.

Mansveld schrijft verder dat zij de Kamer maandelijks op de hoogte zal houden van de prestaties van de Fyra, totdat de trein presteert zoals is afgesproken.

Bron: Nieuws.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » ma jan 14, 2013 9:23 pm

NS Hispeed voorlopig nog niet afgerekend op Fyra problemen
maandag 14 januari 2013

Er volgen voorlopig geen boetes voor NS Hispeed, ook al zijn meer treinen vertraagd dan volgens het contract toegestaan. Pas als er voldoende nieuwe treinen geleverd zijn, zal staatssecretaris Mansveld NS Hispeed gaan afrekenen op de prestaties. Dat schrijft Mansveld maandag in antwoord op kamervragen van Sander de Rouwe (CDA) over cijfers van Failra en Treinreiziger.nl.

"Ik vind het belangrijk dat in deze opstartfase de focus ligt op het doorvoeren van structurele verbeteringen. Daarom heb ik nog niet de sancties, waartoe de concessie mij de mogelijkheid biedt, opgelegd aan NS Hispeed (HSA)", schrijft de staatssecretaris.

Dwangsom
In de toekomst, als alle 19 nieuwe V250-treinstellen geleverd zijn, kunnnen er wel maatregelen volgen. "Sancties die op een later moment bij handhaving in aanmerking zouden kunnen komen, zijn conform de concessie: het doorvoeren van verbeteringen, danwel het opleggen van een last onder dwangsom."

Eisen
NS Hispeed (formeel HSA) kan boetes krijgen als meer dan 5% van de treinen vertraging heeft door verwijtbare oorzaken. Ook kan er een boete volgen als meer dan 0,5% van de treinen uitvalt. Vertragingen en uitgevallen treinen door wisselstoringen, defecte bovenleidingen en stroomstoringen worden NS Hispeed niet aangerekend.

Prestaties
Tot en met december viel 2,3% van de Fyra treinen uit door een aan NS Hispeed toerekenbare oorzaak. Daarnaast was 9% van de treinen bij deze norm vertraagd. Waarschijnlijk hebben de cijfers alleen betrekking op de Fyra Amsterdam - Brussel, maar dat wordt niet expliciet in de brief genoemd.

Gesprek
Weliswaar hoeft NS Hispeed dus nu nog niet te vrezen voor boetes, maar Mansveld zal wel de Fyra-problematiek ter sprake stellen bij NS-directeur Bert Meerstadt. Binnenkort staat er een gesprek op de planning.

Compensatie
Als een internationale Fyra-reiziger meer dan 30 minuten vertraging op loopt, kan hij compensatie krijgen. NS Hispeed benadert deze reizigers actief om hen op deze mogelijkheden te wijzen. Als een Fyra uitvalt of als de Fyra meer dan 60 minuten vertraagd is, kunnen reizigers worden omgeboekt naar de Thalys. Als dat niet mogelijk is, worden er bussen ingezet.

Keuzecadeau
Reizigers met meer dan 60 minuten vertraging kunnen bovendien een keuzecadeau krijgen (o.a. bloemen, boek of cadeaubon) als extra compensatie voor het ongemak. Daarvoor moet de reiziger wel een beroep maken op de regeling "Geld terug bij Vertraging". Mansveld wijst er op dat sindskort compensatie volledig online is aan te vragen.

Beneluxtrein
Overigens stelde niet alleen De Rouwe (CDA) kamervragen naar aanleiding van een Treinreiziger.nl-publicatie. Ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie) deed dat. Zij wees de staatssecretaris op een eerdere toezegging dat de Benelux zou blijven rijden als de Fyra niet zestien keer per dag zou gaan rijden. Die toezegging is volgens Mansveld niet nagekomen omdat het logistiek niet haalbaar was om zowel de Fyra als de Benelux te laten rijden.

Bron: Treinreiziger
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » wo jan 16, 2013 6:24 pm

Chaos bij de Fyra door winterweer duurt voort
Laatst gewijzigd: woensdag 16 januari 2013 - 15:55 | Auteur: Peter Juda

BREDA - De Fyra-verbindingen zijn sinds dinsdagavond ernstig ontregeld door het winterweer. Reizigers worden daarom alfgeraden om de hogesnelheidsshuttle te nemen. Heel veel Fyra-treinen rijden niet en die wel rijden doen dat met grote vertragingen. Dat geldt ook voor binnenlandse verbindingen zoals Breda-Amsterdam. De NS zet bussen in.

Woensdag reed geen enkele Fyratrein van en naar Breda, of kwamen ze niet verder dan Rotterdam. Dit had mede te maken met een grote wisselstoring in West-Brabant. Ook worden vertragingen bij andere Fyraverbindingen tot 100 minuten gemeld op Twitter.

Fyra Internationaal laat het ook afweten
Met de internationale Fyra is het niet veel beter gesteld. Ook daar is er veel uitval en zeer grote vertragingen. Het leed is hier voor treinpassagiers mogelijk nog groter, omdat er geen fatsoenlijk alternatief per spoor is. Zo wordt Fyra-reizigers vanuit Brussel aangeraden de boemeltrein naar Essen te nemen, daar op een lijnbus naar Roosendaal over te stappen en vervolgens de intercity naar Amsterdam.

Opvallend is dat de Thalys die van hetzelfde HSL-spoor gebruik maakt, wel gewoon rijdt. Volgens een woordvoerder van de NS heeft dat er mee te maken dat de Fyra wat meer over het gewone spoor rijdt om de stations te bereiken.

Voor de Fyra hoeft ook woensdag geen toeslag te worden betaald, dat dan weer wel.

Bron: Omroep Brabant
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » do jan 17, 2013 7:00 pm

Regeringspartij België wil Fyra op zijspoor
17-01-2013 16:34

BRUSSEL (ANP/BELGA) – De Belgische regeringspartij CD&V wil de hogesnelheidstrein Fyra van het spoor halen tot de betrouwbaarheid kan worden gegarandeerd. Als noodoplossing moet er een extra pendeltrein gaan rijden tussen Antwerpen en Roosendaal.

De rekening sturen we rechtstreeks naar Fyra-fabrikant AnsaldoBreda, aldus de christendemocratische parlementariër Jef Van den Bergh donderdag. Hij snapt niet dat de problemen met de Fyra blijven aanhouden. Sinds januari, toen de eerste kinderziektes al achter de rug hadden moeten zijn, reed nauwelijks de helft van de Fyra’s op tijd. Ook was bijna 23,5 procent afgeschaft of meer dan een uur vertraagd, stelt hij.

Bovendien ziet de politicus risico’s met de wispelturige Fyra’s. Als een trein snel ontruimd zou moeten worden, lopen de reizigers volgens hem gevaar door de totaal onbetrouwbare deuren die niet altijd opengaan.

Bron: Reformatorisch Dagblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Jeroen
Berichten: 3632
Lid geworden op: ma aug 20, 2012 7:54 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Jeroen » do jan 17, 2013 7:32 pm

Fyra rijdt vandaag niet meer
donderdag 17 jan 2013, 16:53

De internationale hogesnelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Brussel rijdt vandaag niet meer. De NS zegt dat drie treinen zijn beschadigd op hun reis. Uit voorzorg is besloten om geen Fyra-treinen meer te laten rijden over het traject.

De drie treinen liepen beschadigingen op aan het plaatwerk onder de trein. Daarop hebben de spoorwegen de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Antwerpen geïnspecteerd, maar het is nog steeds niet duidelijk waardoor de treinen zijn beschadigd.

Sinds de start kampt de Fyra met storingen en veel vertragingen en de kritiek op de spoorwegen groeit. De Fyra is een samenwerkingsverband van de NS en de Belgische spoorwegen NMBS. De Belgische regeringspartij CD&V zei vandaag dat de Fyra in België van het spoor moet worden gehaald totdat er een oplossing is.
Software

De woordvoerder Van den Bergh van CD&V vraagt zich af "hoe lang de NMBS die zelfkastijding nog volhoudt?". Hij vindt dat de treinen niet meer moeten rijden totdat de betrouwbaarheid gegarandeerd kan worden. Hij stelt voor om in de tussentijd een pendeltrein tussen Roosendaal en Antwerpen te laten rijden.

Chris Vonk van reizigersvereniging Rover zegt naar aanleiding van de gebeurtenissen van vandaag dat het het zoveelste probleem is met de Fyra-treinstellen. "Van de 20 treinstellen die in Nederland zijn, zijn er momenteel nog maar zes beschikbaar", zegt Vonk. "Elke keer zijn er technische problemen, met elektronica en software. Als nu ook al blijkt dat er plaatwerk beschadigd wordt, blijft van de betrouwbaarheid van die treinstellen niet erg veel over."

De Fyra tussen Amsterdam en Brussel is een samenwerkingsverband van de NS en de Belgische spoorwegen NMBS.

Bron: NOS

Plaatwerk van treinstellen beschadigt door wintersweer?! Ik zeg een enkeltje naar schroothoop met die dingen!
Hier in 't zuiden

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Ronnie » do jan 17, 2013 9:05 pm

Fyra staat ook vrijdag stil na defect
Gepubliceerd: 17 januari 2013 20:54, Laatste update: 17 januari 2013 20:54

UTRECHT - De Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel, zal ook vrijdag niet rijden.

De Fyratreinen worden uit voorzorg uit de dienstregeling genomen, omdat ze zijn beschadigd door grote ijsbrokken. Dat heeft NS Hispeed donderdagavond gemeld.

Sinds donderdagmiddag rijdt de Fyra niet meer nadat de schade was ontstaan. Reizigers naar België krijgen het advies via Roosendaal te reizen. Vanaf daar worden extra treinen naar België ingezet.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2272
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Marcel » vr jan 18, 2013 2:37 pm

Nederlands-Belgische Kamercommissie over Fyra
Laatste update: 18 januari 2013 13:11

DEN HAAG - De vaste Kamercommissies Infrastructuur van het Nederlandse en Belgische parlement willen een gezamenlijke zitting houden waarin de spoorwegen van beide landen uitleg moeten geven over de problemen met de Fyra.

De hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel kampt met vertragingen en uitval. Het voorstel komt van de voorzitter van de Belgische Kamercommissie, Sabien Lahaye-Battheu. In de Belgische krant De Standaard zegt ze vrijdag dat het tijd wordt dat de NS en de Belgische NMBS ter verantwoording worden geroepen. ''Wij zouden graag van alle betrokkenen horen hoe ze de problemen zullen oplossen, hoe snel en of ze aan alternatieven denken.''

Knudde
Ook in de Nederlandse Kamercommissie is een meerderheid te vinden voor een gezamenlijke zitting. Betty de Boer (VVD) noemt het een ''goed plan'' om met de Belgen om de tafel te gaan zitten. Haar collega Duco Hoogland van de PvdA ''wijst het niet af''. Maar de situatie met de Fyra is nu ''knudde, daarom moeten we wel iets doen''. De Fyra is donderdag uit de dienstregeling genomen. De trein rijdt niet omdat het plaatwerk onder de trein is beschadigd door grote ijsblokken. Eerder deze week schreef staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) nog aan de Tweede Kamer dat de prestaties van de Fyra de afgelopen weken waren verbeterd. De trein reed beter op tijd en er vielen minder treinen uit. De Fyra rijdt pas sinds 9 december.

Vergadering
Het is nog niet bekend wanneer de vergadering van beide Kamercommissies zal plaatsvinden. Voorzitter Paulus Jansen van de Nederlandse commissie denkt niet dat het niet al volgende week zal zijn. Hij vermoedt de week erop. Dinsdag komt er meer duidelijkheid over de locatie van de bijeenkomst en de mensen die worden opgeroepen voor de zitting.

Beschadigingen
Of de Fyra zaterdag weer kan rijden is nog onduidelijk. Dat heeft NS Hispeed vrijdag gemeld. De Fyratreinen worden uit voorzorg uit de dienstregeling genomen, omdat het plaatwerk onder drie treinen is beschadigd. Vanwege de vorst ontstaan grote ijsbrokken die afbreken en de beschadigingen veroorzaken. Sinds donderdagmiddag rijdt de Fyra niet meer nadat de schade was ontstaan. De NS hoopt in de loop van vrijdag een oplossing voor het probleem te vinden.

Bron: nu.nl
"The chase is better than the catch."

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2272
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Marcel » vr jan 18, 2013 3:50 pm

Het gaat van kwaad tot erger met de Fyra:

België verbiedt Fyratreinen
Laatste update: 18 januari 2013 15:48

AMSTERDAM - De hogesnelheidstrein Fyra mag voorlopig niet meer rijden op de Belgische spoorlijn.

De Nederlandse Spoorwegen lieten vrijdag weten dat op het spoor een deel van plaatwerk van een Fyra is gevonden. Daarop is conform de Belgische reglementen een verbod op de commerciële Fyra-ritten op de hogesnelheidslijn in België uitgevaardigd. Tot zeker maandagavond en mogelijk langer houdt de NS de trein aan de kant. De Fyra werd donderdag uit de dienstregeling genomen. De trein rijdt niet, omdat het plaatwerk onder de trein is beschadigd door grote ijsblokken. Eerder deze week schreef staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) nog aan de Tweede Kamer dat de prestaties van de Fyra de afgelopen weken waren verbeterd. De trein reed beter op tijd en er vielen minder treinen uit. De Fyra rijdt pas sinds 9 december.

Goedkeuring
Volgens de NS staan ''de technische specialisten in nauw contact met elkaar om de goedkeuring voor de dienstverlening zo snel mogelijk weer te verkrijgen.''
De Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen (DVIS), de hoogste veiligheidsinstantie van de spoorwegen in België, laat wel nog testritten toe met lege treinstellen. Het verbod van de DVIS kan slechts worden opgeheven als de Belgische spoorwegen aantonen dat de treinstellen weer betrouwbaar zijn.
Een medewerkster van treinproducent AnsaldoBreda zei desgevraagd dat de chef voorlichting niet bereikbaar was en het bedrijf daarom geen commentaar kon geven.
Zitting
Eerder op vrijdag werd bekend dat de vaste Kamercommissies Infrastructuur van het Nederlandse en Belgische parlement een gezamenlijke zitting willen houden waarin de spoorwegen van beide landen uitleg moeten geven over de problemen met de Fyra. Het voorstel voor de zitting kwam van de voorzitter van de Belgische Kamercommissie, Sabien Lahaye-Battheu. In de Belgische krant De Standaard zegt ze vrijdag dat het tijd wordt dat de NS en de Belgische NMBS ter verantwoording worden geroepen.

Rover
Reizigersorganisatie Rover verklaarde snel een oplossing voor de problemen rond de Fyratreinen te willen. Dat meldde een woordvoerster vrijdag. ''De Fyra is door het ijs gezakt'', aldus de organisatie. De reizigersorganisatie pleit voor herinvoering van de 'klassieke' trein tussen Brussel en Amsterdam. De vroegere locomotieven en rijtuigen moeten weer terugkeren. Daarnaast wil Rover dat de Thalys wordt opengesteld tegen een normaal tarief zolang de problemen aanhouden.

Bron: nu.nl
"The chase is better than the catch."

ijzeren rijn 82
Berichten: 757
Lid geworden op: zo sep 09, 2012 10:00 am
Locatie: Lommel (B)
Contacteer:

Re: Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door ijzeren rijn 82 » vr jan 18, 2013 8:05 pm

binnekort kan TSP ook weer een afscheidsrit houden ! Afscheid van de V250
zal ook wel een flop worden zeker :lol:

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » vr jan 18, 2013 8:17 pm

Vooralsnog geen 'gewone' trein naar Brussel
18-1-13 - 18:06 bron: ANP

Een 'gewone' treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel zolang de hogesnelheidstrein Fyra niet rijdt, is voor de Nederlandse Spoorwegen nog niet aan de orde. Commercieel directeur van NS Hispeed, Marjon Kaper, zei dat vrijdag tegen het ANP, nadat politieke partijen daar vrijdag voor hadden gepleit.

Vrijdag werd bekend dat de Fyra tot zeker maandagavond en mogelijk langer aan de kant wordt gehouden vanwege problemen met de trein. Kaper zegt dat reizigers nu naar Brussel met de Thalys kunnen reizen, of met een reguliere NS-trein naar Roosendaal kunnen gaan en daar overstappen op een Belgische trein.

Mensen die een kaartje hadden gekocht voor een reis met de Fyra voor de komende dagen, kunnen hun reis omboeken naar een reis met de Thalys, of op een andere datum reizen. Mensen die afzien van hun reis kunnen hun geld terugvragen.

Volgens Kaper bleek bij een evaluatie op 9 januari dat de problemen met de trein minder werden. 'Minder vertragingen en minder uitval van treinen.' Toen bleek ook dat 71 procent van de Fyra-treinen op tijd reed.

De trein, kostprijs ongeveer 20 miljoen euro per stuk, rijdt sinds 9 december. Sindsdien zijn er problemen met de trein. Dagelijks reizen gemiddeld 3300 mensen met de trein.

Kaper benadrukt dat als uiteindelijk de conclusie is dat 'de kwaliteit die we leveren onvoldoende is, dan moeten we alternatieven onderzoeken. Maar zover is het nog niet.' Wat 'plan B' behelst kan ze nog niet zeggen.

De NS werkt samen met de Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda, zo stelt Kaper. 'Er zijn allerlei garantieregelingen met de producent. Indien nodig spreken we de leverancier aan op die garantieregeling. Maar zover is het nog niet.'

Bron: Algemeen Dagblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » vr jan 18, 2013 9:02 pm

Fyra-monteurs naar Nederland
Toegevoegd: vrijdag 18 jan 2013, 20:03, Update: vrijdag 18 jan 2013, 20:54

De Italiaanse producent van de Fyra-treinstellen stuurt dertig monteurs naar Nederland om de problemen met de treinen op te lossen. In de fabriek in Italië zelf zijn tien man op de zaak gezet.

Vandaag en morgen worden in Nederland testritten met de Fyra gemaakt. Er worden camera's onder de treinen opgehangen om beter te kunnen beoordelen wat er precies aan de hand is.

Testritten
De Fyra-fabrikant hoopt dat er maandag informatie beschikbaar is van die testritten.

Door een reeks incidenten rijdt de hogesnelheidstrein in elk geval tot en met maandag niet tussen Amsterdam en Brussel.

Bron: NOS.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Nielske1990
Berichten: 1325
Lid geworden op: wo aug 22, 2012 8:23 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Nielske1990 » vr jan 18, 2013 9:27 pm

Dertig man? Da's toch mooi twee elftallen en ook nog een reservebank... :lol:
Maïsmessias van Brabantroute Prestatie Team
Website: (in ontwikkeling) - Fotodump: Flickr-account

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2272
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Marcel » vr jan 18, 2013 9:28 pm

Die zullen ook wel blij zijn om een weekend naar Nederland te moeten.
"The chase is better than the catch."

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2272
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Marcel » za jan 19, 2013 1:39 pm

NS stelt fabrikant Fyra aansprakelijk voor problemen
Laatste update: 19 januari 2013 13:36

AMSTERDAM - De NS stelt de fabrikant van de Fyra, AnsaldoBreda, aansprakelijk voor de problemen met de trein.


Dat heeft de NS duidelijk gemaakt in een persbericht. De NS stopt met de afname van nieuwe Fyratreinen, totdat de problemen zijn opgelost. Op dit moment zijn 9 van de 16 bestelde treinen afgeleverd. Bert Meerstadt, president-directeur NS: ''Wij willen dat onze reizigers kunnen rekenen op een betrouwbare en stabiele dienstverlening richting Brussel. De opstartproblemen in combinatie met het ontstane veiligheidsrisico door de veroorzaakte schade door ijsblokken tonen aan dat Fyra-V250 op het ogenblik niet voldoet aan wat wij met de fabrikant van Fyra hebben afgesproken.'' Uit voorzorg blijven de internationale Fyratreinen voorlopig aan de kant, meldt Meerstadt in het persbericht. ''Alle technische storingen aan de trein en achterliggende oorzaken moeten eerst worden opgelost. Daarom hebben wij de directie van AnsaldoBreda formeel gewezen op de garantiebepalingen die in het contract zijn afgesproken.'' Ook gaat de NS een onafhankelijke partij verzoeken een second opinion uit te voeren naar de betrouwbaarheid van het V250-Fyra materieel voordat de trein in de dienst terugkomt. De binnenlandse hogesnelheidstreinen blijven wel rijden, omdat dat een ander treintype is.

Bron nu.nl
"The chase is better than the catch."

Gebruikersavatar
Nielske1990
Berichten: 1325
Lid geworden op: wo aug 22, 2012 8:23 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Nielske1990 » za jan 19, 2013 3:08 pm

Nu schreef:De NS stopt met de afname van nieuwe Fyratreinen, totdat de problemen zijn opgelost. Op dit moment zijn 9 van de 16 bestelde treinen afgeleverd.
Haha, dan blijven ze een materiaaltekort houden en blijft er gezanik. Volgens mij kunnen ze die andere stellen heel goed gebruiken, terwijl de problemen met de andere stellen worden opgelost.
Maïsmessias van Brabantroute Prestatie Team
Website: (in ontwikkeling) - Fotodump: Flickr-account

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2272
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Marcel » za jan 19, 2013 3:11 pm

Nielske1990 schreef:
Nu schreef:De NS stopt met de afname van nieuwe Fyratreinen, totdat de problemen zijn opgelost. Op dit moment zijn 9 van de 16 bestelde treinen afgeleverd.
Haha, dan blijven ze een materiaaltekort houden en blijft er gezanik. Volgens mij kunnen ze die andere stellen heel goed gebruiken, terwijl de problemen met de andere stellen worden opgelost.
Lijkt toch niet meer dan logisch dit. Als deze stellen problemen hebben dan is het niet gek als de rest dezelfde problemen hebben. Zoals bijvoorbeeld de platen die los laten. Zolang daar de oorzaak niet van bekend is en het kan worden voorkomen zal de serie niet meer toegelaten worden in België.
"The chase is better than the catch."

Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Andre » za jan 19, 2013 3:12 pm

Nielske1990 schreef:Haha, dan blijven ze een materiaaltekort houden en blijft er gezanik. Volgens mij kunnen ze die andere stellen heel goed gebruiken, terwijl de problemen met de andere stellen worden opgelost.
Als ze dan maar gewoon een netje eronder hangen zodat de overbodige onderdelen niet in België op het spoor achter blijven ;-)
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2272
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Marcel » za jan 19, 2013 5:03 pm

En het houdt maar niet op.
'Tijd om in te grijpen bij directie NS Hispeed'
Laatste update: 19 januari 2013 15:57

AMSTERDAM - Er moet worden ingegrepen bij de directie van NS Hispeed, vinden belangenorganisaties voor het openbaar vervoer.

Ook moet met spoed een oplossing worden gevonden voor de reizigers naar Antwerpen en Brussel. Dat verklaren de belangenorganisaties Rover en de Maatschappij voor een Beter OV tegenover NU.nl. De organisaties zijn ontsteld dat de problemen zo ver uit de hand zijn gelopen nu de nieuwe V250 Fyratreinen door de Belgische overheid verboden zijn op het Belgische spoor.

Volgens Rikus Spithorst, voorman van de Maatschappij voor een Beter OV, waren de problemen te voorzien en is er ook gewaarschuwd dat het met deze treinen niet goed zou gaan. Hij constateert dat er nu eigenlijk geen normale manier is om tussen Amsterdam en Brussel met de trein te reizen. ''De reizigers staan nu al meer dan een maand voor lul op het perron'', aldus Spithorst. ''Het eerste wat nu moet gebeuren is de president-directeur Jan-Willem Siebers van NS Hispeed ontslaan, en de concerndirectie van NS moet orde op zaken stellen.''

Rover
Ook reizigersverenging Rover heeft geen goed woord over voor de ontstane situatie. Een zegsman wijst erop dat de fabrikant van de treinen een slechte naam heeft. De vereniging betwijfelt of de problemen met de trein nog wel zijn op te lossen. De woordvoerder beaamt dat de concerndirectie van NS moet ingrijpen, maar vindt het te vroeg om het aftreden van de topman van NS Hispeed te eisen. Wel wil hij dat de politiek in actie komt.

Thalys
De Maatschappij voor een Beter OV wil dat NS gaat proberen om bijvoorbeeld bij de Franse spoorwegen een paar Thalys-treinen te huren. ''Volgens de dienstregeling rijdt er iedere twee uur een trein. Dat zou je met drie Thalys-treinen op hoge snelheid kunnen uitvoeren'', stelt Spithorst. ''Dan heb je tenminste een tijdelijke oplossing.'' Rover vindt de gedachte aantrekkelijk, maar vreest dat er de nodige praktische problemen zijn om dit snel te realiseren. ''Je moet de treinen dan wel beschikbaar hebben en ook personeel dat een Thalys mag rijden'', aldus zegsman Chris Vonk. Hij denkt dat een noodoplossing kan zijn om de oude Beneluxtrein in ere te herstellen. ''Ik zeg: sprokkel het materiaal maar weer bij elkaar, geef het een beurt en zet ze in”, aldus Vonk. ''Die trein rijdt wel langzamer, maar dan hebben we weer wat en vallen er geen gaten in de dienstregeling.''

NS
Een zegsman van de NS zegt dat er maandag besloten wordt over een tijdelijke oplossing om de Fyra te vervangen. Of daarbij ook wordt gekeken naar het huren van andere hoge snelheidstreinen, zoals Thalys of de Duitse ICE, kon hij niet aangeven. Een zegsvrouw van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt dat er overleg met de NS plaatsvindt. ''Een eerste prioriteit is dat reizigers tussen Nederland en België kunnen reizen'', stelt ze. Van ingrijpen voor het niet uitvoeren van de concessie is volgens haar geen sprake, maar ze sluit niet uit dat zo’n stap later volgt. Zaterdag werd bekend dat de Nederlandse Spoorwegen een bestelling van nieuwe V250 treinen heeft gestopt en de leverancier van de treinen aansprakelijk stelt voor de schade die nu ontstaat. Donderdag verbood de Belgische overheid de V250 op het spoor, totdat de trein veiliger is.

Bron nu.nl
"The chase is better than the catch."

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » za jan 19, 2013 7:35 pm

Reactie van fabriek AnsaldoBreda
Toegevoegd: zaterdag 19 jan 2013, 18:43

De Italiaanse fabrikant van de Fyra, Ansaldo Breda, biedt in een persbericht verontschuldigingen aan voor de problemen die de Nederlandse en Belgische spoorwegen ondervinden met de Fyra.

"We zetten alles op alles om de onverwachte situatie op te lossen. De problemen die de afgelopen dagen zijn ontstaan op de treinen van het type V250, zijn veroorzaakt door onverwachte problemen die na de eerste technische onderzoeken te maken lijken te hebben met de grote hoeveelheiden sneeuw die is bevroren en bij het loslaten schade heeft veroorzaakt aan het onderstel.

Dit ongemak heeft echter nooit de veiligheid van de trein of haar passagiers in gevaar gebracht. De Fyra's hebben alle nodige tests ondergaan, waaronder een test in een zogeheten klimaatkamer uitgevoerd door het internationaal erkende Arsenaal Institute van Wenen. En ook op het Velim circuit in Tsjechië zijn de treinen getest. In geen van de gevallen zijn er problemen geweest.

Ansaldo Breda is onmiddellijk op adequate wijze in beweging gekomen met haar technici in Nederland en in Italië, en heeft een team van 40 personen op de zaak gezet, dat op dit moment dieper onderzoek doet om een oplossing voor het probleem te krijgen, in zeer hechte samenwerking met de technici van de cliënt en uitvoerder (NS).

AnsaldoBreda excuseert zich voor het ongemak dat ontstaan is zowel richting de cliënt als richting passagiers en verzekert dat ze er alles aan doet om de kwestie zo snel mogelijk op te lossen."

Bron: Nieuwsuur
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Jeroen
Berichten: 3632
Lid geworden op: ma aug 20, 2012 7:54 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Jeroen » za jan 19, 2013 7:37 pm

Wegens defect materieel gaat de afscheidsrit niet door :mrgreen:
Hier in 't zuiden

Gebruikersavatar
Jeroen
Berichten: 3632
Lid geworden op: ma aug 20, 2012 7:54 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Nieuws over de HSL-Zuid

Bericht door Jeroen » za jan 19, 2013 7:39 pm

Nederlandse en Belgische spoorwegen willen van Fyra-fabrikant af

zaterdag 19 januari 2013

BREDA - De Nederlandse Spoorwegen neemt geen Fyra-treinen meer af. Dat maakte het bedrijf zaterdag bekend. Ook de Belgische spoorwegen (NMBS) zou overwegen om de openstaande bestellingen te annuleren.

De NS heeft 9 van de 16 bestelde treinen inmiddels ontvangen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. De NMBS heeft drie treinstellen besteld, maar daar zijn er nog geen van geleverd. De treinstellen kosten 22 miljoen euro per stuk..

'Aldi-trein'
Donderdag verloor een Fyra een gedeelte van het plaatwerk op door het winterweer. De Belgen besloten vrijdag dat de 'Aldi-trein' niet meer welkom is in België tot er kan worden aangetoond dat de trein veilig is. Ook de NS is de problemen rondom de Fyra zat. Het afnameprogramma van de nieuwe Fyra-treinen is per direct stopgezet tot de problemen met fabrikant AnsaldoBreda zijn opgelost. Dit heeft in ieder geval ook gevolgen voor de binnenlandse Fyradiensten Breda - Amsterdam. Maar ook op de nieuwe Fyraverbinding tussen Breda en Antwerpen per 1 april zou materiaal van AnsaldoBreda worden ingezet. Er is overigens geen link tussen fabrikant AnsaldoBreda en onze stad Breda .

Bert Meerstadt, president-directeur NS: "Wij willen dat onze reizigers kunnen rekenen op een betrouwbare en stabiele dienstverlening richting Brussel. De opstartproblemen in combinatie met het ontstane veiligheidsrisico door de veroorzaakte schade door ijsblokken tonen aan dat Fyra-V250 op het ogenblik niet voldoet aan wat wij met de fabrikant van Fyra hebben afgesproken."

Alternatief
NMBS en NS werken samen om zo snel mogelijk een directe Intercityverbinding Roosendaal-Antwerpen te realiseren. Volgens Treinreiziger.nl reden vanaf zaterdag Intercity's tussen Roosendaal en Antwerpen eens in de twee uur. Daarmee is voor Brabant al na een maand een deel van de geschrapte Beneluxtrein weer in ere hersteld.

Sinds de invoering van een nieuwe dienstregeling zijn er regelmatig problemen met de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel. Volgens de Belgische media koos de NMBS alleen voor de Fyra omdat de NS dat ook deed. Mede vanwege de twijfelachtige reputatie van de Italiaanse fabrikant.

Thalys
Reizigersorganisatie Rover wil dat de Thalys wordt ingezet voor Fyra-reizigers die nu gedupeerd zijn. Dat meldt NOS. De Thalys rijdt over hetzelfde traject en volgens Rover rijdt de Thalys wel gewoon op tijd.

"De Thalys-treinen zijn vaak leeg en als we besluiten die treinen open te stellen voor een lager tarief, kunnen we morgen al een goede verbinding Amsterdam - Brussel hebben", zegt voorzitter Arriën Kruyt van Rover.

'Absouluut knudde'
Coalitiepartijen VVD en PvdA vinden het verstandig dat de NS gaat proberen om de schade te verhalen op producent AnsaldoBreda. "Want dit is een enorme kostenpost", aldus Tweede Kamerlid Betty de Boer van de VVD zaterdag. "Niet alleen verdient de NS niets als de treinen niet rijden, maar ook reizigers die al een kaartje hadden gekocht willen hun geld terug", stelt De Boer. Het besluit om voorlopig geen treinen meer af te nemen van AnsaldoBreda kan op haar instemming rekenen. Ze is wel benieuwd of dit volgens de contracten mogelijk is.

Duco Hoogland van de PvdA noemt de situatie met de falende Fyra "absoluut knudde". Hij vindt het goed dat de NS "duidelijk laat blijken naast de reiziger te staan." Het verhalen van de kosten is een goede stap. "De fabrikant levert niet wat contractueel is beloofd."

Excuses
AnsaldoBreda heeft zaterdag Nederland en België excuses aangeboden voor de problemen met de Fyra-trein. Het bedrijf belooft zijn uiterste best te doen om de "onverwachte" problemen met de hogesnelheidstrein op te lossen. Het bedrijf heeft een team van 40 personen samengesteld die In Italië en Nederland een diepgaand onderzoek gaan instellen om tot een oplossing van alle problemen te komen. Dit gaat zij "in de nauwste samenwerking" met de technici van de NS doen.

AnsaldoBreda benadrukt dat de schade die de treinen leden door ijsblokken nooit de veiligheid van de treinen en de passagiers in gevaar heeft gebracht.


Bron: Omroep Brabant
Hier in 't zuiden

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » za jan 19, 2013 8:02 pm

'Hogesnelheidstrein Fyra nog maanden uit de running'
Gepubliceerd: 19 januari 2013 19:38, Laatste update: 19 januari 2013 19:40

UTRECHT - Het gaat nog maanden duren voordat de kapotte Fyra-treinen zo zijn aangepast dat ze weer veilig zijn voor gebruik.

Dat verwacht de NS die om deze periode te overbruggen op zoek is naar een noodoplossing.

Het bedrijf zegt in een reactie aan NU.nl druk bezig te zijn met de fabrikant om tot een oplossing voor de storing aan het materieel te komen.

"Daar gaat wel tijd in zitten”, stelt hij. "Tot alle problemen zijn opgelost wordt er niet met de Fyra gereden. Dat kan maanden duren.”

Donderdag verbood de Belgische overheid de V250-trein op het spoor, omdat er door ijs schade ontstond aan de trein en onderdelen op het spoor lagen.

Nooddienstregeling
Ondertussen wordt gewerkt aan een noodoplossing om treinreizigers toch tussen Amsterdam en Antwerpen/Brussel te kunnen vervoeren.

"Dat betekent niet dat de Benelux-trein terugkomt", stelt een zegsman. Volgens hem is dat niet mogelijk, omdat daarvoor geen ruimte op het spoor is. "We hebben een intercity van Amsterdam naar Vlissingen in de dienstregeling opgenomen en die kun je niet zomaar schrappen."

Inmiddels heeft het bedrijf bij Prorail een verzoek ingediend om toch ruimte op het spoor te vinden. Hoe dat precies vorm moet krijgen weet de zegsman nog niet. "Alle opties liggen wat dat betreft open", stelt hij.

Inhuren
Of het bedrijf bij de Franse of Duitse spoorwegen hoge snelheidstreinen gaat inhuren, zoals wordt geopperd, is voor hem nog niet duidelijk. Maandag, uiterlijk dinsdag wil het bedrijf aangeven hoe de concessie-verplichting tussen Amsterdam en Brussel gaat worden ingevuld.

De perikelen met de V250-treinen zullen volgens het bedrijf ook impact hebben op de introductie van de hoge snelheidstrein tussen Amsterdam en Breda. Ook op dat traject zou vanaf april met de door storing geplaagde treinen worden gereden. Die datum wordt mogelijk niet gehaald.

NS is wel van plan uiteindelijk alle bestelde treinen af te nemen, maar heeft de aflevering van nieuwe treinen stopgezet tot de voertuigen probleemloos functioneren.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » zo jan 20, 2013 2:01 pm

NMBS furieus over Fyra
Toegevoegd: zondag 20 jan 2013, 13:46

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS zegt "brutale maatregelen" te nemen over de toekomst van de Fyra. Dat zei NMBS-bestuurder Marc Descheemaecker in het VRT-programma De Zevende Dag. Morgen komt de raad van bestuur van NMBS bijeen om te kijken hoe en of het bedrijf verder wil met de hogesnelheidstrein.

Descheemaecker noemde de problemen met de trein van de afgelopen week "hallucinant". Hij overweegt de bestelling van drie Fyra-treinen bij de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda te schrappen.

De Fyra's die tot voor kort reden waren allemaal van Nederland. De drie treinen die België heeft besteld, zijn nog niet geleverd. Eerder liet de NS weten voorlopig geen nieuwe Fyra's te kopen.

Kotsbeu
"Ik ben het echt kotsbeu", zei Descheemaecker. "Als ik de verontschuldigingen van AnsaldoBreda zie, denk ik: nou breekt mijn klomp."

Ook speelt de bestuurder van NMBS met de gedachte om de treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel aan te passen. "Misschien moeten we dan van een wit blad vertrekken en ons ook afvragen: is het nodig dat er meer treinen rijden tussen Brussel en Amsterdam dan tussen Brussel en Parijs?"

De Fyra werd vorige week uit de dienst gehaald, omdat treinstellen door de sneeuw beschadigd waren geraakt.

Bron: NOS
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » zo jan 20, 2013 8:13 pm

Mansveld wil alternatief voor Fyra
Toegevoegd: zondag 20 jan 2013, 18:00, Update: zondag 20 jan 2013, 19:38

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur wil dat de NS en de Belgische maatschappij NMBS voor het einde van deze maand met een alternatief plan komen voor de falende hogesnelheidstrein Fyra.

Door aanhoudende problemen valt de hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Brussel geregeld uit. Vorige week werden alle Fyra-treinen uit de dienst gehaald omdat treinstellen door aangevroren sneeuw beschadigd raakten.

Mansveld wil dat er een alternatieve treindienst komt totdat de dienstverlening van de Fyra weer betrouwbaar is. Verder wil de staatssecretaris weten hoe de vervoerders de problemen permanent gaan oplossen en hoe lang dat gaat duren.

Excuses
Het bestuur van de NMBS komt morgen bijeen om zich te beraden over de toekomst van de Fyra. De Fyra's die tot voor kort reden waren allemaal van Nederland. De drie treinen die België heeft besteld, zijn nog niet geleverd. Mogelijk willen de Belgen van de overeenkomst af. Eerder liet de NS weten voorlopig geen nieuwe Fyra's te kopen.

De Italiaanse fabrikant van de treinen heeft gisteren excuses aangeboden voor alle problemen.

Bron: NOS
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2272
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Marcel » ma jan 21, 2013 2:42 pm

'Problemen Fyra ook door politieke keuzes'
Laatste update: 21 januari 2013 11:52

UTRECHT - Ook de overheid is schuldig aan de problemen met de Fyra, niet alleen de fabrikant en de exploitant. Dat stelde bestuurder Roel Berghuis van vakbond FNV Spoor maandag.

''De problemen met de Fyra gaan verder dan de gebruikelijke kinderziektes die zich voordoen bij het in gebruik nemen van een nieuwe trein'', zei Berghuis. Er zijn volgens hem van meet af aan verkeerde ''politieke keuzes'' gemaakt. Zo is bij de aanleg van de hogesnelheidslijn niet overlegd met de Belgen om de lijnen op elkaar af te stemmen. Bij de verplichte Europese aanbesteding is bovendien alleen naar de prijs gekeken, stelt de vakbondsbestuurder. Daardoor werd de opdracht verstrekt aan de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda, die de treinstellen voor de laagste prijs aanbood, maar geen enkele ervaring had met de bouw van hogesnelheidstreinen.

Kundige mensen
Volgens Berghuis dreigt het treinpersoneel de kop van jut te worden. ''Er werken bij NS Hispeed kundige mensen, die roeien met de riemen die ze hebben en daarbij de veiligheid altijd voorop stellen. Zij hebben veel last van het falen van de Fyra.'' FNV Spoor wijst er verder op dat de Fyra ook te kampen heeft met problemen aan de infrastructuur, zoals gebroken bovenleidingen en wisselstoringen. Die vallen onder de verantwoordelijkheid van spoorbeheerder Prorail en dus het ministerie, aldus Berghuis.

Intercityverbinding
De NS wil een structurele intercityverbinding opzetten om een alternatief te bieden voor de Fyra. Hierover wordt maandag overlegd met de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, zei een woordvoerder op Radio 1. De NS heeft al aan Prorail gevraagd in de planning op het spoor ruimte te maken voor de intercity. “We hebben de afgelopen weken behoorlijk wat meegemaakt. Op een gegeven moment was de maat vol. We willen een structurele oplossing hebben tot de Fyra weer voldoet”, zei de woordvoerder. Een woordvoerder van Prorail zei op de radio dat wordt bekeken wat mogelijk is. “Dit is een puzzel die nog moet worden gelegd.” De woordvoerder konden niet aangeven hoe lang het gaat duren voordat de intercity weer gaat rijden en welke stations worden aangedaan. De woordvoerder van de NS zei dat later maandag of dinsdag meer duidelijk moet worden.

Maanden
Het duurt mogelijk nog maanden voordat de Fyra weer volop inzetbaar is. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer maandag. Mansveld schrijft dat het maanden kan duren voor de hogesnelheidstrein ''weer volledig in commerciële dienst genomen wordt''. Ze eist van de vervoerders (NS Hispeed en NMBS) dat die voor het eind van deze maand met een alternatieve treindienst komen tussen Amsterdam en Brussel. Die tijdelijke oplossing zal ''moeten aansluiten bij de reizigersvraag en tevens op korte termijn uitvoerbaar en betrouwbaar zijn'', aldus Mansveld.

Teugels aantrekken
De PvdA-staatssecretaris heeft begrip voor het feit dat NS besloten heeft om de fabrikant van de Fyra-treinen, het Italiaanse AnsaldoBreda, aansprakelijk te stellen. Maar dat neemt volgens haar niet weg dat NS verantwoordelijkheden heeft tegenover de Staat en de reizigers. Mansveld heeft daarom besloten om de teugels in de richting van NS aan te trekken. Ze gaat een datum vastleggen waarop de reistijden en eisen op het gebied van punctualiteit en uitval bij de HSL-Zuid gehaald moeten worden.
Uiterlijk april dit jaar wil ze van NS en NMBS ''een heldere evaluatie'' van het hele Fyra-project tot nog toe. Ze adviseert de treinbedrijven daarbij ook de consumentenorganisaties te betrekken.

Bron nu.nl
"The chase is better than the catch."

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » ma jan 21, 2013 5:58 pm

Weer intercity's Nederland-België
Toegevoegd: maandag 21 jan 2013, 16:44, Update: maandag 21 jan 2013, 17:03

Vanaf het komend weekend rijden er weer intercity's tussen Roosendaal en Antwerpen. Dat hebben de Belgische spoorwegen, NMBS, in Brussel bekendgemaakt.

Op het traject Amsterdam-Antwerpen reed sinds begin december de Fyra, maar door problemen met die treinen, konden treinreizigers nu alleen nog maar met een stoptrein. Over dat hele traject gaan dus weer intercity's rijden. Het laatste stuk naar Brussel is nog wel met een stoptrein en reizigers moeten ook nog in Roosendaal overstappen.

Ultimatum
De NMBS heeft de Italiaanse fabrikant van de hogesnelheidstrein een ultimatum gesteld. AnsaldoBreda krijgt drie maanden de tijd om alle problemen met de Fyra op te lossen, anders verbreekt het Belgische spoorbedrijf het contract. "Het is onze verdomde plicht te zorgen dat de treinen goed, stipt en veilig rijden'', zei topman Descheemaecker van NMBS.

Hij heeft goede hoop dat AnsaldoBreda de problemen binnen drie maanden oplost. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan kan snel worden besloten het contract te verbreken, zegt Descheemaecker. De NMBS stelt hoe dan ook de fabrikant in gebreke voor de huidige schade.

Voldoende ruimte?
De NS is blij met het besluit van de NMBS om weer intercity's in te zetten tussen Antwerpen en Roosendaal. De NS wacht nog op ProRail dat moet bekijken of er voldoende ruimte op het spoor is om ook Nederlandse intercity's in te zetten. Binnen een paar dagen wordt duidelijk of er weer Nederlandse intercity's kunnen rijden en hoe vaak.

Eind vorige week besloten de Belgische spoorwegen voorlopig een punt te zetten achter het project omdat er schade was ontstaan aan de bodemplaten van Fyra-treinen. Meteen besloot de NS het voorbeeld van NMBS te volgen. De Tweede Kamer is het eens met dat besluit en wil dat er weer gewone intercity's worden ingezet.

Ook staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur vindt dat er zo snel mogelijk een alternatief moet komen voor de Fyra. Ze heeft de NS en de NMBS verder gevraagd hoe ze de problemen permanent willen oplossen.

Bron: NOS.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » ma jan 21, 2013 9:05 pm

NS heeft begrip voor ultimatum NMBS
ANP | Gepubliceerd op 21 januari 2013, 16:33

UTRECHT - De NS heeft begrip voor het ultimatum van de Belgische spoorwegen NMBS, waarbij de afname van de zogeheten Fyra-treinen wordt opgeschort, zo liet het bedrijf maandag weten in reactie op een persverklaring van de NMBS.

,,De NS heeft het afnameprogramma van nieuwe Fyra-treinstellen zaterdag ook al stopgezet. Wij hebben daar alleen geen termijn aangekoppeld. Maar de periode van 3 maanden is in principe een juridische maatregel die al in de contracten met de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda is vastgelegd'', verklaart een woordvoerder.

Het Nederlandse spoorbedrijf is daarnaast blij dat de NMBS deze week al een directe trein tussen Roosendaal en Antwerpen in de dienstregeling opneemt, ter vervanging van de vorige week stilgelegde Fyra-verbinding. De NS wil echter nog bekijken of het mogelijk is om ook vanuit de Randstad een directe trein naar misschien zelfs Brussel te laten rijden.

Bron: Dagblad van het Noorden
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 2272
Lid geworden op: vr aug 24, 2012 6:55 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Marcel » di jan 22, 2013 10:05 am

D66 en CDA willen enquête naar Fyra
Laatste update: 22 januari 2013 09:28

DEN HAAG - Oppositiepartijen D66 en CDA willen dat er een parlementaire enquête wordt gehouden over de falende Fyra.

''Een parlementaire enquête is een zwaar middel, maar nodig om de onderste steen boven te krijgen in dit rampdossier'', aldus D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven dinsdag. Van Veldhoven bevestigde berichtgeving in het AD hierover. Ze vindt dat de politiek ''het zoeken naar de oorzaak van deze ellende niet voor zich uit kan schuiven." Ze wil dat niet alleen de betrokken bedrijven onder de loep worden genomen, maar ook dat goed wordt gekeken naar de rol van de overheid bij de Fyra, de nieuwe hogesnelheidstrein die Amsterdam en Brussel met elkaar moet gaan verbinden.

Miljardenschade
Volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe is de afgelopen jaren fout op fout gestapeld en moet het hele debacle rond de Fyra tot op de bodem worden uitgezocht. ''Alles bij elkaar - de aanleg en het feit dat er al 5 jaar niet wordt gereden - loopt de schade in dit dossier in de miljarden'', stelt hij. ''Er zijn enquêtes gehouden over kwesties waar het om veel minder geld ging.'' De parlementaire enquête moet aantonen welke beslissingen de overheid heeft genomen bij het verlenen van de concessie - het recht om op het Nederlandse spoor te rijden - aan de NS. Ook moet duidelijk worden welke besluiten zijn genomen rond de aanbesteding voor het bouwen van treinen aan AnsaldoBreda, de Italiaanse maker van de Fyra. De Rouwe rekent erop dat een Kamermeerderheid de enquête steunt, zei hij op Radio 1.

Voorkomen
D66 en CDA hopen dat uit het onderzoek lessen te trekken zijn voor de toekomst. ''We moeten zorgen dat dergelijke fiasco’s met grote financiële gevolgen in de toekomst niet meer voorkomen'', aldus Van Veldhoven. De Tweede Kamer vergadert dinsdagmiddag over de problemen met de Fyra. 

Bron nu.nl
"The chase is better than the catch."

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Rob357 en 1 gast