Internet in treinen en op stations

Nieuws en andere gepubliceerde informatie
Forumregels
Een bronvermelding is verplicht bij het overnemen van nieuwsberichten van andere sites.
Andre
Site Admin
Berichten: 1676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:46 am
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Internet in treinen en op stations

Bericht door Andre » wo aug 22, 2012 8:12 pm

Oud nieuws van Spoortechniek.nl
door Kars » Di 23 Sep 2008, 20:50
Kars schreef:Internet in treinen van NS loopt vertraging op

Gepubliceerd: 23 september 2008

Het blijft onduidelijk wanneer er internet komt in treinen van de Nederlandse Spoorwegen. Dit meldt minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA), die vorig jaar vijftien miljoen euro beschikbaar stelde voor het realiseren van draadloos internet in de trein.

Eurlings schreef dinsdag aan de Kamer dat hij 'al het mogelijke' doet om de NS ertoe te bewegen snel met de installatie van internet te starten. De minister benadrukte echter dat hij de NS nergens toe kan dwingen.

Eurlings noch de NS kan een inschatting maken wanneer treinreizigers in de trein kunnen internetten. De NS heeft aangegeven dat door de complexiteit van het project het langer duurt dan gepland. Tien marktpartijen zouden geïnteresseerd zijn om het project uit te voeren.

Eurlings vindt het belangrijk dat reizigers kunnen internetten in de trein. Het past in zijn streven meer reizigers 'te verleiden' de trein te nemen. Internet biedt een 'heerlijke meerwaarde voor het ov', zei hij eerder.

In treinen van Connexxion kan vanaf augustus wel gebruik worden gemaakt van internet. Hiervoor kreeg het bedrijf geen subsidie vanuit Den Haag. Connexxion heeft treinen rijden op het traject Almelo-Mariënberg en op de Valleilijn, tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Volgens Eurlings is het systeem dat Connexxion heeft geïnstalleerd minder complex dan het systeem dat de NS wil gebruiken. Ook heeft de NS veel meer treinen dan Connexxion.

Bron: Trouw

door Raymond » Di 23 Sep 2008, 21:56
Raymond schreef:Waarom is het systeem van NS dan zoveel complexer dan dat van Connexxion? Want zoals ik het hier lees heeft het niks te maken met de inbouw ervan, wat bij nieuwe treinen makkelijker gaat dan bij oude..
door Niels » Wo 24 Sep 2008, 08:37
Niels schreef:Volgens mij heeft het er meer mee te maken dat het draadloze signaal over een grotere afstand moet worden verspreid, en NS heeft nou eenmaal iets meer treintjes om het in te bouwen. Wordt vrij kostbaar. ;)
door Gertjan » Wo 24 Sep 2008, 14:56
Gertjan schreef:
Raymond schreef:Want zoals ik het hier lees heeft het niks te maken met de inbouw ervan, wat bij nieuwe treinen makkelijker gaat dan bij oude..
Gaat ook makkelijk in oud materieel hoor ;) Alleen de 4e generatie VIRM, de rijtuigen type ICR en het gemoderniseerde ICM hebben een voorbereiding gehad op dit systeem. In de andere VIRM's moet men toch echt het een en ander aan gaan passen. (Nieuwe interieurkasten, want de bestemmingsdisplay gaat eruit enz.)
Of het onverbouwde ICM dit systeem krijgt is nog nieteens duidelijk, omdat men al bezig is met de revisie van het ICM-park. De rijtuigen ICK en ICL zullen dit systeem in ieder geval NIET krijgen. Dit is materieel voor de korte termijn, dus een investering hiervan zal geldverspilling zijn.
door Raymond » Wo 24 Sep 2008, 16:44
Raymond schreef:Op het moment dat het werkt zijn die waarschijnlijk allang weg..
Is de SLT er eigenlijk op voorbereid? Die krijgt tenslotte wel informatieschermen, dus ik neem aan dat internet daar al op één of andere manier ingebouwd zit.
door Gertjan » Wo 24 Sep 2008, 18:20
Gertjan schreef:Al het nieuwe materieel is erop voorbereid. Alleen vraag ik me af of het wel in de SLT komt, aangezien het een Stopper is. De prioriteit ligt meer bij de Intercity's.
door Kars » Do 25 Sep 2008, 17:39
Kars schreef:In oktober besluit over wifi in trein

Gepubliceerd: 25 september 2008 6.06

De NS nemen in oktober een besluit over wifi in de trein. Dat schrijft minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat aan de Tweede Kamer.
De NS willen zowel informatieschermen als mobiel internet aan gaan bieden. Tien partijen zijn geïnteresseerd zijn in samenwerking.

Het ministerie biedt nog steeds een subsidie van vijftien miljoen euro, maar kan de NS niet verplichten om internet aan te bieden.

Bron: TeleCom Update
oor Kars » Vr 09 Jan 2009, 21:25
Kars schreef:NS zet internet in trein eindelijk door

Gepubliceerd: 9 januari 2009 15.47

De NS heeft een openbare aanbesteding uitgeschreven om internet en reisinformatie in treinen te regelen. De uitrol kan nog wel vijf jaar duren.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben donderdag een Europese aanbesteding ingediend voor betaalde internettoegang in de trein en het weergeven van actuele reisinformatie op schermen. Het is de zoveelste poging van de NS in deze richting. De eerste tests met internet en actuele reisinformatie in treinen vonden eind 2005 plaats.

Na een succesvolle test werd besloten de systemen in samenwerking met KPN landelijk uit te rollen. Ook was er sprake van een narrowcastingproject. KPN was van plan om televisie uit te zenden in treinen die specifiek op reizigers was gericht. Eind 2007 ontspoorden de plannen toen bleek dat de financiering niet rond te krijgen was.

Subsidieplannen
Vervolgens vond minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat dat er toch nog internet in de trein moest komen en overwoog een subsidie van 15 miljoen euro. Volgens de NS was dat bedrag te laag. Na het voorstel van de minister bleef het meer dan een jaar stil.

Nu dient de NS een Europese aanbesteding in om de gestelde doelen alsnog te bereiken. Volgens een woordvoerster van het spoorbedrijf is het nooit onzeker geweest of er uiteindelijk internet in de trein zou komen. "Die businesscase met KPN is toen afgeblazen en daarna zijn we nieuwe mogelijkheden gaan zoeken."

De NS krijgt in dit geval vooralsnog geen steun van de overheid. Dat besluit ligt volgens de woordvoerster bij het ministerie van V & W en niet bij de NS. Het ministerie kon niet direct reageren op een verzoek om commentaar.

Langdurig proces
In de aanbesteding wordt gerept van een 'IT infrastructuur die geschikt is voor diverse typen rollend materieel en is tenminste geschikt voor actuele reisinformatie op schermen'. Daarnaast vraagt de NS om 'ontwerp, levering, implementatie (exclusief installatie) instandhouding en onderhoud van "backhaul upstream en downstream connectivity" en betaalde internettoegang'. Voor het uitvoeren van de plannen wordt een maximum gesteld van vijf jaar.

Addy Stoutjesdijk van NS Concerninkoop legt uit dat de NS in deze fase op zoek is naar bedrijven die 'aan de criteria voldoen en dit kunnen'. Uit die partijen wordt een selectie gemaakt. "De geselecteerde partijen krijgen dan de specificaties en die mogen dan offerte uitbrengen", aldus Stoutjesdijk. Die partijen mogen dan een aanbieding doen. De meest voordelige aanbieding krijgt de opdracht.

Aanmelden tot 3 februari
Bedrijven die interesse hebben kunnen zich tot 3 februari melden om mee te dingen naar de opdracht. In deze fase van de aanbesteding worden er nog geen bedragen genoemd. "Pas als we de opdracht publiceren dienen er bedragen te worden genoemd", zegt Stoutjesdijk.

Bron: Webwereld
door Raymond » Vr 09 Jan 2009, 23:33
Raymond schreef:Voor mij wel te laat waarschijnlijk, maar wel mooi dat de plannen eindelijk van de grond moeten gaan komen alsnog!
door Kars » Wo 14 Jan 2009, 17:55
Kars schreef:Vanaf volgend jaar internet in de trein

Gepubliceerd: 14 januari 2009 14.14

UTRECHT - Vanaf volgend jaar komt er internet in de intercity treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dat heeft de nieuwe NS-baas Bert Meerstadt woensdag gezegd.

''Of daarvoor betaald moet worden of niet weten we nog niet.'' Internet in de treinen vergt een grote investering van de NS, die dit dan ook graag samen met een partner wil doen.

Een eerder avontuur met KPN strandde. Maar ook dat bedrijf kan weer in beeld komen. ''We besteden het Europees aan. Er is al gebleken dat er genoeg belangstelling is'', aldus Meerstadt.

Kosten
Het zal van de uiteindelijke kosten afhangen of internet in de trein gratis wordt of niet. ''We zullen het nooit kostendekkend kunnen krijgen, maar zien het ook als service.''

De aanbesteding loopt in de zomer af. ''Daarna kan het snel gaan. Begin 2010 zie ik wel gebeuren.''

Bron: NU
door Kars » Wo 14 Jan 2009, 17:55
Kars schreef:Vanaf volgend jaar internet in de trein

Gepubliceerd: 14 januari 2009 14.14

UTRECHT - Vanaf volgend jaar komt er internet in de intercity treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dat heeft de nieuwe NS-baas Bert Meerstadt woensdag gezegd.

''Of daarvoor betaald moet worden of niet weten we nog niet.'' Internet in de treinen vergt een grote investering van de NS, die dit dan ook graag samen met een partner wil doen.

Een eerder avontuur met KPN strandde. Maar ook dat bedrijf kan weer in beeld komen. ''We besteden het Europees aan. Er is al gebleken dat er genoeg belangstelling is'', aldus Meerstadt.

Kosten
Het zal van de uiteindelijke kosten afhangen of internet in de trein gratis wordt of niet. ''We zullen het nooit kostendekkend kunnen krijgen, maar zien het ook als service.''

De aanbesteding loopt in de zomer af. ''Daarna kan het snel gaan. Begin 2010 zie ik wel gebeuren.''

Bron: NU
door Niels » Wo 14 Jan 2009, 19:31
Niels schreef:ALs 2010 gehaald wordt voor de meeste treinen zou dat heel mooi zijn. Dit hadden ze jaren geleden al moeten hebben ten tijde van de opkomst van draadloos internet. Maar 2010 zou mooi zijn, kan een mooie stimulans zijn voor zakenlui om de trein te pakken ipv de auto. :-D
Kars schreef:Het zal van de uiteindelijke kosten afhangen of internet in de trein gratis wordt of niet. ''We zullen het nooit kostendekkend kunnen krijgen, maar zien het ook als service.''
Dat is in ieder geval al de goede instelling. Als je er bij voorbaat vanuit gaat dat je winst moet maken dan flopt het vanzelf omdat het te duur is. Tegen een kleine vergoeding zou nog kunnen, maar het lijkt mij toch wel het slimste om te proberen het gratis te maken (ondanks de grote investering die nodig is).
En als het niet volledig gratis kan, maak dan in ieder geval sites als http://www.ns.nl en http://www.9292ov.nl gratis beschikbaar zodat je toch een persoonlijk reisadvies kunt bekijken en inspelen op eventuele verstoringen. ;) Of nog een idee om het gratis te houden; bij het opstarten van internet een kort reclamefilmpje laten zien...

Overigens moet men maar eens een voorbeeld nemen aan Connexxion. In de Protos is het internet gratis, het werkt prima en heeft ook nog een goede snelheid en bereik. Ideaal. 8-)
door Raymond » Wo 14 Jan 2009, 20:04
Raymond schreef:Kan niet wachten tot het zover is dat het werkelijk werkt!
door Kars » Di 07 Apr 2009, 19:07
Kars schreef:Internet in 2013 in trein

Gepubliceerd: 7 april 2009 17.50

DEN HAAG - De NS denkt dat vanaf 2013 83 procent van de intercitystoelen is voorzien van een internetverbinding. Dat blijkt uit een brief van verkeersminister Camiel Eurlings aan de Tweede Kamer.

Eurlings is bereid 15 miljoen euro beschikbaar te stellen om de plannen mogelijk te maken, maar wil wel dat de spoorsector een gezamenlijk plan maakt. Volgens hem moet voorkomen worden dat er een lappendeken van systemen ontstaat of concurrentie tussen NS en ProRail. ProRail is al betrokken bij een internetproefproject van Arriva en KPN op het traject Leeuwarden-Groningen dat sinds februari loopt.

De NS worstelt al enkele jaren met de installatie van internet in de treinen. Begin dit jaar kondigde de nieuwe president-directeur Bert Meerstadt aan dat er in 2010 internet in de treinen zou komen.

Volgens Eurlings denkt de NS internet sneller en vollediger te kunnen invoeren met de 15 miljoen, die de Tweede Kamer eind 2007 afdwong voor gratis internet. ,,Internet is dan in het eerste kwartaal van 2013 beschikbaar voor 83 procent van de intercitystoelen in plaats van 58 procent in 2019.’’

Eurlings heeft de NS gevraagd waarom Connexxion zonder overheidssteun al internet op treinen heeft. Volgens de spoorwegen heeft Connexxion maar enkele treinstellen en zijzelf 1600. De inbouwkosten zijn daardoor bij de NS veel hoger en de daarvoor benodigde tijd veel langer.

In de brief meldt Eurlings verder dat de spoorwegen dit jaar een proef met een indicator voor reizigerspunctualiteit beginnen. Het spoorbedrijf wil zo niet alleen meten hoeveel treinen op tijd rijden, maar ook hoeveel reizigers er zijn. Op dit moment telt een trein met vierhonderd reizigers even zwaar mee in de punctualiteitscijfers als een trein met honderd reizigers. Als de eerste trein te laat is en de minder gevulde op tijd, dan is 50 procent van de treinen op tijd maar slechts 20 procent van de reizigers.

Bron: Nederlands Dagblad
door Raymond » Di 07 Apr 2009, 21:08
Raymond schreef:Interessant dat stuk over die punctualiteitsmetingen. Maar pas in 2013 internet is echt te laat..
door Niels » Di 07 Apr 2009, 22:07
Niels schreef:
Kars schreef:Eurlings heeft de NS gevraagd waarom Connexxion zonder overheidssteun al internet op treinen heeft. Volgens de spoorwegen heeft Connexxion maar enkele treinstellen en zijzelf 1600. De inbouwkosten zijn daardoor bij de NS veel hoger en de daarvoor benodigde tijd veel langer.
En dat is precies waarom de proef van Arriva en KPN ook gewoon waardeloos is. Dat netwerk wat daar wordt getest is gewoon veel te beperkt. Dit wordt nog een flinke klus om hier een fatsoenlijk netwerk voor te maken, maar die 15 miljoen kan een aardige stimulans zijn.

En is het niet mogelijk om bestaande landelijke draadloze netwerken mee te liften. Bedrijven als T-Mobile en KPN hebben dat al, en kunnen wellicht een flinke bandbreedte aanbieden. Dus iedere trein een soort reuzen-Dongel ofzo! :D
door Peter » Di 07 Apr 2009, 22:09
Peter schreef:Bah in 2013 ben ik al bijna afgestudeerd... Het duurt allemaal zo lang, al dat gepolder.
door Shar » Do 09 Apr 2009, 11:04
Shar schreef:dan ben ik waarschijnlijk ook al klaar ja...:P
door Joshua » Do 26 Nov 2009, 09:25
Joshua schreef:Volgend jaar gratis internet in trein

Uitgegeven: 26 november 2009 08:05

AMSTERDAM - Vanaf volgend jaar wordt begonnen met de uitrol van gratis internet in de trein.

Verkeersminister Camiel Eurlings trok daar al eerder vijftien miljoen euro voor uit en hoopt dat internet in de trein meer automobilisten naar de trein lokt. Vanaf 2012 moeten alle intercity's en treinen van Arriva internet hebben, schrijft het AD.

Op stations in het al langer mogelijk om te internetten, maar de verbinding valt weg zodra de trein vertrekt. Internet in de trein moet vooral forenzen verleiden die op weg naar kantoor of een zakenafspraak hun werk kunnen voorbereiden.

Proef
Naast de vijftien miljoen subsidie voor de NS, krijgt Arriva 1,1 miljoen. Die vervoerder voerde eerder dit jaar al twee maanden een proef uit met internet in de trein. Uit een onderzoek van de NOS bleek echter dat de beveiliging niet deugde.

Bron: Nu.nl
door Rick » Do 26 Nov 2009, 20:54
Rick schreef:Gratis internet en reisinformatie vanaf 2010 in intercity

Vandaag zijn de handtekeningen gezet onder het contract tussen NS, T-mobile en Nomad. Samen maken zij het mogelijk dat begin volgend jaar actuele reisinformatie beschikbaar is in de intercity trein, evenals gratis internet.

NS is verheugd dat vandaag met beide partners het contract is ondertekend en nu vol aan de slag kan om de treinen aan te passen voor deze dienstverlening. “Onze klant heeft tijdens zijn treinreis dringend behoefte aan de juiste informatie op de juiste plek”, aldus Jacques Huberts, directeur NS reizigers: “daarnaast wil hij graag internet kunnen gebruiken in de trein.” Ons projectteam heeft een zorgvuldig traject doorlopen en kan nu, samen met onze partners T-mobile en Nomad deze klantwens in vervulling laten gaan.”

In maart zullen de eerste aangepaste intercity treinen van de band rollen. Deze treinen beschikken dan over actuele reisinformatie via beeldschermen en omroep in de trein, de mogelijkheid om diezelfde informatie via telefoons te raadplegen en internet in de trein. Dit is een belangrijke stap in het behalen van één van de hoofddoelstelling van NS, namelijk adequate informatievoorziening en goede service voor de treinreiziger.

Eerder deed NS een poging om internet in de trein aan te bieden. In 2005 startte NS daarom een proef met KPN. Echter, die samenwerking verliep niet vlekkenloos en liep in 2007 vast. NS gaf toen aan dat internet in de trein nog niet rendabel was. Later rapporteerde NS dat men toch weer aan de slag gingen om internet in de trein rond te krijgen. In het voorjaar werd bekend dat vanaf begin 2013 circa 83 procent van de intercitystoelen gebruik moet kunnen maken van internet.

Bron: treinreiziger.nl
door Rick » Vr 19 Feb 2010, 23:59
Rick schreef: NS maakt haast met internet in trein

(Novum) - Reizigers kunnen vanaf eind maart in een intercity van de NS gebruikmaken van gratis internet. De trein gaat volgens een NS-woordvoerder op verschillende routes rijden. Eerder hield de NS al een proef. Aan het einde van dit jaar moet een derde van alle intercity's een internetverbinding hebben.

In 2005 werden er al proeven gehouden met internet in de trein. Daarna zou per 2007 op grote schaal internet komen in de trein. De samenwerking met KPN liep echter stuk, waardoor het plan top de lange baan belandde. Pas in 2019 zou internet grootschalig in de trein bruikbaar zijn. Later bleek dat deze planning te sober was, en mikte NS op 2013. In 2009 startte NS een nieuwe samenwerking. Dit keer niet met KPN, maar met T-Mobile en Nomad. Bij de presentatie van de jaarcijfers blijkt NS haast te hebben gemaakt. Al binnen een maand moeten de eerste intercity's uitgerust worden met gratis internet.

Verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) trok vijftien miljoen euro uit voor internet in de treinen van de NS om meer automobilisten naar de trein te lokken. In 2012 moeten alle intercity's van de NS en alle treinen van Arriva internet hebben. Arriva krijgt 1,1 miljoen euro van de minister.

Bron: treinreiziger
door Kars » Di 23 Mrt 2010, 16:11
Kars schreef:Eerste trein met internet rijdt naar Leiden

Gepubliceerd: 22 maart 2010 18.27

LEIDEN - De eerste internettrein van Nederland rijdt volgende week maandag van station Amsterdam Bijlmer naar Leiden.

In de trein is een speciale lounge-coupé gemaakt waarin reizigers gratis de nieuwe service met hun laptops mogen uitproberen. Ook wordt er een smartphone verloot voor het meest originele twitterbericht.

In de trein staan informatiepanelen waarop actuele reisinformatie is te zien. In Duitse treinen is al een tijd draadloos internet, in Nederland lukte dat nog niet.

Bron: West Online
door Rick » Ma 29 Mrt 2010, 17:33
Rick schreef:Eindelijk is er dan internet in de trein

Het heeft jaren geduurd, maar nu krijgen eindelijk alle intercitytreinen van de Nederlandse Spoorwegen internet aan boord.

In 2013 alle intercity's online
De eerste trein met gratis internet via een WiFi-verbinding vertrok vanmiddag vanaf station Amsterdam Bijlmer Arena richting Leiden. Het is de bedoeling dat begin 2013 alle intercitytreinen van de NS zijn uitgerust met internet. Nog dit jaar zou de verbinding al in bijna eenderde van de treinen gerealiseerd moeten zijn, wat neerkomt op gratis internet voor 150.000 zitplaatsen.

Schermen met reisinformatie
Aan een WiFi-embleem op de deur valt te herkennen of de intercity draadloos internet heeft. De treinen draaien gewoon mee in de dienstregeling en kunnen dus overal in het land opduiken. Dankzij de internetverbindingen kunnen reizigers aan boord ook op de hoogte gehouden worden van actuele reisinformatie. Daarvoor zullen beeldschermen in de treinen geplaatst worden.

Voorlopig gratis internetten
De WiFi-verbinding zal in ieder geval de komende drie jaar gratis zijn. Demissionair minister van Verkeer Eurlings heeft hier 15 miljoen euro aan subsidie voor uitgetrokken. Eurlings hoopt hiermee het reizen met de trein te promoten onder mensen die nu nog de auto pakken.

KPN niet, T-Mobile wel
De NS heeft voor het internetavontuur de handen ineen geslagen met telecombedrijf T-Mobile. Een eerdere poging met KPN strandde, wat tevens een verklaring is voor de late introductie. Die vertraging is de vervoerder de afgelopen jaren op de nodige kritiek komen te staan. Veel reizigers hebben inmiddels al mobiel internet in de trein, op hun telefoon of laptop.

Arriva ging de NS voor
Bovendien bleek vervoerder Arriva al veel eerder dat te kunnen realiseren waar de NS niet in slaagde. In Arriva-treinen tussen Leeuwarden en Groningen is namelijk al ruim een jaar gratis draadloos internet beschikbaar.

© RTL Nieuws.nl
door Kars » Ma 29 Mrt 2010, 18:23
Kars schreef:
RTL Nieuws schreef:Bovendien bleek vervoerder Arriva al veel eerder dat te kunnen realiseren waar de NS niet in slaagde. In Arriva-treinen tussen Leeuwarden en Groningen is namelijk al ruim een jaar gratis draadloos internet beschikbaar.
Connexxion was nóg veel eerder en de draadloze internetverbinding tussen Leeuwaren en Groningen was een test die maar drie maanden heeft geduurd.
door Bart » Di 30 Mrt 2010, 11:27
Bart schreef:Met Belga als bron heb ik vernomen dat sites als Youtube, Dumpert edg niet toegankelijk zijn 'om het systeem te sparen'.
En dan nog durven roepen dat het een grote evolutie is. Thalys doet het al jaren, en daar is alles gewoon toegankelijk.

Het is dus weer zoals zoveel bij de spoorwegen: groot beginnen, maar uiteindelijk vertoont het toch weer barsten... :?
door Kars » Do 08 Apr 2010, 18:33
Kars schreef:Toch geen internet op NMBS-treinen

Gepubliceerd: 8 apirl 2010

BRUSSEL - De NMBS is niet van plan haar treinen geschikt te maken voor internetgebruik. Dat heeft een woordvoerster van de Belgische spoorwegmaatschappij gezegd.

‘Uit een marktonderzoek in 2008 is gebleken dat het internet voor de pendelaar en zakenreiziger slechts een secundaire behoefte is. Daarom werd beslist niet te investeren in internetverbindingen. Bovendien beschikken steeds meer reizigers over toestelletjes waarmee ze, zonder infrastructuur op het Belgische spoor, toch een internetverbinding kunnen maken', luidt het bij de NMBS.

Die strategie steekt schril af tegen de ontwikkelingen bij Deutsche Bahn, waar alle intercitytreinen geschikt worden gemaakt voor internetgebruik. Ook op de hogesnelheidstreinen van Thalys is het al een tijdje mogelijk om een internetverbinding te maken. In Nederland vertrok vorige maandag dan weer de eerste trein met gratis internet vanaf station Amsterdam Bijlmer richting Leiden.

Begin 2013 moeten alle intercitytreinen van de Nederlandse Spoorwegen zijn uitgerust met internet, dat vooralsnog gratis kan worden gebruikt. Het gratis gebruik is voorlopig alleen gewaarborgd voor de eerste drie jaar. Wat er daarna gebeurt, is nog onzeker. ‘Dat hangt ervan af in welke mate onze klanten het onmisbaar vinden', zegt NS-topmanager Bert Meerstadt.

Voor het internetavontuur werken de Nederlandse Spoorwegen samen met het telecombedrijf T-Mobile. Het ministerie van Verkeer stopt 15miljoen euro in het project. Maar wie denkt dat hij alles kan doen wat hij normaal op internet doet, komt bedrogen uit. Zo is een site als Youtube niet toegankelijk op de trein. ‘Downloaden van bijvoorbeeld filmpjes kan niet', zegt Bart Weijermars, de algemeen directeur van T-Mobile. ‘Dat kan het systeem niet aan.'

In ons land is er een actiegroep actief op de sociaalnetwerksite Facebookdie ervoor ijvert dat de NMBS het Nederlandse voorbeeld volgt. Te vinden op de groep: ‘Wij willen gratis internet op de trein.'

Bron: De Standaard
door Kars » Ma 24 Mei 2010, 14:31
Kars schreef:Draadloos internet in NS-treinen is vertraagd

Gepubliceerd: 21 mei 2010 13.08

De NS heeft last van 'opstartproblemen' bij het uitrusten van intercity's met draadloze internetverbindingen; op dit moment rijden er slechts twee NS-treinen met wifi-toegang rond. Er zijn geen problemen met de wifi-hotspots zelf.

Dat zegt woordvoerster Miranda Mens van de Nederlandse Spoorwegen tegen Tweakers.net. "We hebben last van kinderziektes", zegt zij. Bijna acht weken geleden begon de NS treinen met draadloze internettoegang uit te rusten.

Inmiddels hebben twee van de 365 intercity's een draadloze internetverbinding. Dat hadden er meer moeten zijn, al kon de woordvoerster niet zeggen hoeveel. De invoering zou op dit moment vier weken op het schema achterlopen.

Bij de lancering eind maart zei de NS dit jaar nog 27 procent van de treinen van draadloos internet te willen voorzien; in 2013 moeten alle treinen van wifi-hotspots zijn voorzien. Volgens Mens worden die streefdata nog gewoon gehaald. Ze spreekt dan ook liever niet over vertraging, maar over opstartproblemen. "Vanaf begin juni komt er elke week een intercity met wifi bij", belooft ze. Bij de lancering in maart zei de NS overigens ook al elke week nieuwe treinen met wifi uit te rusten.

Volgens woordvoerster Mens zijn er geen problemen met de wifi-hotspots zelf. De opstartproblemen hebben onder meer betrekking op de stroomtoevoer van de intercity's, al kon de woordvoerster niet precies aangeven wat die problemen inhielden. Het installeren van wifi in de trein is onderdeel van de modernisering van alle NS-intercity's. Bij die modernisering zijn ook problemen met de airco opgetreden.

Kort nadat de eerste trein met wifi was uitgerust, klonken er klachten over de snelheid van de verbinding. Woordvoerder Henny van der Heiden van T-Mobile, dat de wifi-hotspots voorziet van een uplink naar het T-Mobile-netwerk, zegt dat die klachten te maken hadden met de grote vraag. Bij de lancering probeerden honderden mensen verbinding te maken, zegt hij. "Dat soort extreme situaties doen zich niet meer voor", stelt Van der Heiden. Hij zegt ook niets te weten van vertraging: "Wij leveren wanneer de NS dat wil."

De NS is niet de eerste met draadloos internet in de trein; Arriva en Connexxion leveren eveneens op bepaalde trajecten een internetverbinding. De NS-hotspots zijn de komende drie jaar gratis te gebruiken; het is onduidelijk of er daarna moet worden betaald. Het gaat bij het installeren van wifi in de trein vooralsnog alleen om intercity-treinen.

Bron: Tweakers.net
door Kars » Do 07 Jul 2011, 10:31
Kars schreef:NS: een op de drie intercity's heeft wifi

Gepubliceerd: 6 juli 2011 17.07

Op dit moment hebben 130 treinen van de NS gratis wifi aan boord. Daarmee is circa een derde van alle intercity's - en vrijwel elke enkelvloerse intercity - voorzien van draadloos internet. De invoering loopt wel achter op schema.

Wie momenteel reist met een enkelvloerse intercity, ook wel bekend als de Koploper, heeft altijd wifi aan boord. 130 van de 137 enkelvloerse intercity's beschikken al over wifi; de overige zeven worden momenteel verbouwd. Dat zegt NS-woordvoerster Nienke Kooistra tegen Tweakers.net. "Zodra alle enkelvloerse treinen over wifi beschikken, volgen de dubbeldekkers", zegt de woordvoerster. Het is onduidelijk hoeveel dubbeldekkers er nu zijn, maar medio vorig jaar waren er in totaal 365 intercity's.

Vorig jaar liep de uitrol van internet in de NS-treinen nog vertraging op. Na twee maanden waren slechts twee intercity's voorzien van wifi, terwijl dat er veel meer hadden moeten zijn. Volgens Kooistra loopt de NS ook nu nog enigszins achter op schema. "Niets is zo veranderlijk als een planning", aldus de NS-woordvoerster. Volgens Kooistra moest na het winterweer bijvoorbeeld aan veel treinen herstelwerk worden uitgevoerd, en had dat voorrang. Toch zou de doelstelling om in 2013 alle intercity's van wifi te hebben voorzien, worden gehaald, aldus Kooistra.

Sprinters en stoptreinen krijgen geen wifi aan boord. "De gemiddelde reistijd in dergelijke treinen is maar 17 minuten", zegt Kooistra, en wifi in de trein zou meer van pas komen op de langere trajecten. Ondertussen wordt wifi in de trein echter vooral gebruikt voor korte sessies: de gemiddelde gebruiksduur bedraagt tien minuten.

De afgelopen maand werd er ongeveer 400.000 keer gebruikgemaakt van wifi in de trein. "Gemiddeld stijgt het aantal sessies met 40.000 stuks per maand", vertelt Kooistra. De verbinding in de trein wordt geleverd door T-Mobile. De komende twee jaar is internet in de trein nog gratis; of dat daarna ook zo blijft, is nog niet bekend.

Bron: tweakers.net
door Kars » Vr 09 Mrt 2012, 23:24
Kars schreef:Gebruik wifi in trein groeit fors

Gepubliceerd: 9 maart 2012 15.44

AMSTERDAM – Het aantal internetsessies via wifi in de trein is in 2011 fors toegenomen met 450 procent. Dat laat de NS weten aan Webwereld.

In januari 2011 was er in totaal sprake van 140.000 sessies. Dit aantal groeide in december vorig jaar naar 663.000. Het gaat dan om reizigers die in de trein gebruikmaken van het wifinetwerk.

Inmidels zijn alle 137 enkeldeks intercity’s uitgerust met wifi. De NS is momenteel bezig met het uitrusten van de dubbeldekkers. Volgens het bedrijf komen er elke maand 10 nieuwe dubbeldekkers met wifi beschikbaar voor reizigers. Het doel is dat aan eind 2013 alle 365 intercity’s over draadloos internet beschikken.

Prijs
Sinds het begin van vorig jaar is naast het totaal aantal sessies ook het aantal sessies per dag flink toegenomen: van 60 in januari naar 160 in december. De duur van een sessie blijft stabiel rond de 40 minuten. In die tijd wordt 9MB verbruikt.

Het internet in de treinen wordt verzorgd door T-Mobile en is momenteel gratis te gebruiken. Dat is in ieder geval zo tot eind 2012. Wat er daarna gebeurt heeft de NS nog niet besloten.

In maart 2010 reed de eerste NS-trein met gratis internet in Nederland. Toen was het de bedoeling begin 2013 alle intercitytreinen te hebben uitgerust met wifi.

Afbeelding

Bron: NU
door Niels » Vr 09 Mrt 2012, 23:36
Niels schreef:Verrassend he, dat als het aantal treinen met internet groeit het gebruik van datzelfde internet ook groeit. Verder wel leuke positieve publiciteit waarvan ik me kan voorstellen dat dit nog eens goed onder de aandacht moet worden gebracht van automobilisten. Werken tijdens de treinreis is opeens veel aantrekkelijker geworden...
door Kars » Di 12 Jun 2012, 18:14
Kars schreef:WiFi bij NS blijft gratis

Gepubliceerd: 12 juni 2012

Wifi in NS-treinen blijft ook na 1 april 2013 gratis. Dat heeft het spoorbedrijf maandag bekend gemaakt. NS startte in 2010 met wifi in de trein. Eind 2013 moeten alle intercity's voorzien zijn van wifi.

Het huidige contract met T-Mobile loopt op 1 april 2013 af. NS is nog in onderhandeling over een nieuw contract, maar het spoorbedrijf heeft elk geval besloten dat de dienst gratis moet blijven. Vooralsnog blijft het niet mogelijk om video's van bijvoorbeeld YouTube met wifi van NS te bekijken.

Alle ICMm-treinstellen (in het verleden aangeduid als Koploper) hebben al wifi. De treinen die momenteel worden verbouwd naar Nieuwe Intercity Dubbeldekker (NID) krijgen ook wifi. Ook sommige andere dubbeldekkers (VIRM) hebben inmiddels al wifi.

Bron: Treinreiziger
door Ronnie » Zo 22 Jul 2012, 18:09
Ronnie schreef:Wifi NS mogelijk na maart 2013 toch niet gratis
zondag 22 juli 2012

Treinreizigers die draadloos willen internetten in intercity's moeten daar volgend jaar mogelijk voor gaan betalen. De NS laat echter weten dat gratis wifi 'ontzettend belangrijk' is voor de klanten. "Klanten stellen het zeer op prijs, daar houden we rekening mee", zegt een woordvoerder zondag tegenover Novum Nieuws.

In juni liet een NS woordvoerder nog aan treinreiziger.nl weten dat wifi ook na 2013 gratis bleef. Op Twitter meldde het spoorbedrijf toen hetzelfde. Het is nog niet duidelijk waarom gratis wifi in de toekomst onzeker is.

Een derde
Eind juni waren tweehonderd intercity's, ongeveer een derde van het totaal, voorzien van gratis internet. Eind 2013 moet in alle intercity's een wifisysteem draaien.

T-Mobile
Het contract dat de NS met T-Mobile heeft loopt in april 2013 af. Aan het einde van dit jaar moet duidelijk zien welke kant het opgaat. De NS onderhandelt met meerdere partijen. Hoeveel de overeenkomst met T-Mobile kost, had de zegsman niet direct paraat.

Subsidie
De uitrol van gratis internet in de trein begon in 2010. Toenmalig minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) had daar vijftien miljoen euro voor uitgetrokken, in de hoop dat dat meer automobilisten de trein in zou lokken. De minister kwam met de subsidie nadat eerdere plannen van NS en KPN op niets waren uitgelopen. In 2005 hadden NS en KPN een proef gehouden met wifi, maar in 2007 werd de samenwerking voorbroken. NS stelde toen voor om pas in 2019 grootschalig wifi in de trein aan tebieden. Door de subsidie heeft NS toen toch eerder gratis wifi kunnen realiseren.

Arriva
Stoptreinen van Arriva worden dankzij de subsidie van Eurlings ook voorzien van wifi. Uiterlijk in januari 2013 moeten alle Arriva treinen van internet voorzien zijn. Het gaat dan niet alleen om de stoptreinen in Groningen en Friesland, maar ook in de nieuwe treinen in de Gelderland en op de Vechtdallijn. Arriva treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen hebben al gratis internet.

Bron: Treinreiziger.nl
Zie ook Goederenwagens.nl & mijn Ipernity site

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Vanaf 2010 internet in treinen NS

Bericht door Ronnie » vr mar 01, 2013 7:40 pm

Mogelijk nieuwe aanbieder voor WiFi in NS-treinen

De NS onderhandelt momenteel met telecombedrijven over de voortzetting van het gebruik van WiFi in de trein. Gezien het contract eind maart 2013 is afgelopen met aanbieder T-Mobile stapt de NS mogelijk naar een andere telecomprovider.

In maart 2010 begon de NS met aanbieden van gratis WiFi functionaliteit in de Intercity-treinen in samenwerking met T-Mobile. Dat contract loopt volgende maand af. Eén van de intenties van het spoorbedrijf is dat het gebruik van het internet wel gratis moet blijven voor de reizigers.

Slechte dekking
De keuze voor T-Mobile was destijds niet erg handig, omdat het bedrijf toen de slechtste dekking van de drie mobiele netwerken had. Hoewel het bereik sterk verbeterd is is de verbinding in de trein niet altijd even stabiel te noemen. Een ander nadeel is dat het internet werd geleverd via Duitse systemen, hierdoor was het niet altijd mogelijk om websites te bezoeken die specifiek voor Nederland bedoeld waren, waaronder de site van Eredivisie live.

Groei
Het gebruik van WiFi is het afgelopen jaar flink gegroeid. Inmiddels worden er nu per dag zo'n 2 miljoen sessies met het internet gemaakt. In het begin van 2012 was dit nog maar 400.000. Deze groei is onder andere te danken aan de uitbreiding van de draadloze facilitieit in de Intercities. Afgelopen jaar is begonnen met de inbouw van het systeem in de VIRM-dubbeldekkers en dit is ook meegenomen bij de verbouwing van de DD-AR dubbeldekkers welke nu een NID/DDZ-dubbeldekker worden.

Bron: Treinenweb.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Vanaf 2010 internet in treinen NS

Bericht door Ronnie » ma apr 22, 2013 5:07 pm

Internet in trein langer gratis
Gepubliceerd: 22 april 2013 09:08, Laatste update: 22 april 2013 12:30

Internet in de trein blijft in ieder geval tot april 2014 nog gratis. T-Mobile en de Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben een nieuwe overeenkomst gesloten.

Dat laat de NS desgevraagd aan NU.nl weten.

"NS is van plan ook de grote stations met wifi uit te rusten", aldus de woordvoerder. "In maart maakten we al bekend de stations Den Haag Centraal en Hollands Spoor van gratis internet te voorzien. Ook op een aantal andere stations moet dat in de toekomst gaan gebeuren."

Inmiddels zijn 300 intercity's uitgerust met draadloos internet en ook de laatste 65 treinstellen zullen nog dit jaar over wifi gaan beschikken.

Internet in de trein wordt verzorgd door T-Mobile en het contract met NS liep eind 2012 eigenlijk af. Lange tijd was onduidelijk of wifi in de trein wel gratis zou blijven, maar volgens de nieuwe overeenkomst is dat dus in ieder geval tot april 2014 het geval.

"Internet in de trein is populair onder reizigers", stelt de NS in een persbericht. "In februari waren er meer dan 1,8 miljoen internetsessies met een gemiddelde duur van 43 minuten en werd meer dan 20 Terabyte aan data verwerkt." Het aantal sessies is sinds 2011 fors toegenomen. In januari van dat jaar ging het om 140.000 sessies per maand. In december 2011, bijna anderhalf jaar geleden, waren het er 663.000.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » ma aug 19, 2013 4:57 pm

Opeens gratis internet op treinstations

Op diverse grote stations kunnen reizigers tijdens het wachten op de trein nu ook gratis draadloos internetten. Telecomprovider KPN blijkt op verschillende locaties de eigen Hotspots onaangekondigd open te hebben gesteld. Op de stations Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Schiphol en Amsterdam CS, Sloterdijk, Zuid en Amstel kan iedereen met zijn smartphone, tablet of laptop gratis inloggen, zo blijkt uit onderzoek van Sp!ts.

Vermoedelijk is de gratis wi-fi op alle stations met een KPN Hotspot beschikbaar. Waarschijnlijk in opdracht of samenwerking met NS. Na het inloggen op de Hotspot wordt namelijk verwezen naar de website en mobiele site van de vervoerder.

KPN wilde niet inhoudelijk reageren op de ontdekking. Het bedrijf verwees voor meer informatie naar NS, die echter liet weten dat er op dit moment nog geen nadere toelichting kon worden gegeven. Een woordvoerder liet wel doorschemeren dat de vervoerder de gratis internetdienst die in de intercity’s wordt aangeboden, graag wil uitbreiden. Toen NS in maart 49 procent van de aandelen in stadsvervoerder HTM kocht, kondigde financieel-directeur Engelhardt Robbe al aan dat gratis wi-fi op alle Haagse stations zou worden aangelegd. Later die maand werd, bij het verlengen van de overeenkomst met telecombedrijf T-Mobile voor de internetdienst in de treinen, ook gemeld dat NS graag ook op de perrons gratis wi-fi zou willen aanbieden.

NS begon in 2010 alle 365 intercity’s uit te rusten met wi-fi. De laatste treinen van de intercityvloot worden dit jaar voorzien van een internetverbinding voor reizigers. Omdat sprinters doorgaans gebruikt worden voor korte reizen, blijven deze verstoken van wi-fi. Volgens NS maken reizigers gemiddeld dagelijks per rit zo’n veertig minuten gebruik van het aangeboden gratis internet. Waar in de trein videodiensten worden geblokkeerd om de snelheid niet te verlagen, zijn bij de aanzienlijk snellere KPN Hotspots Uitzending Gemist en YouTube gewoon bereikbaar.

Bron: Spitsnieuws.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Vanaf 2010 internet in treinen NS

Bericht door Ronnie » di aug 20, 2013 4:57 pm

Zeker jaar lang gratis wifi op stations

Treinreizigers kunnen zeker een jaar gratis internetten op de stations. Daarna wordt duidelijk hoe en op welke manier de internetdienst in de NS-treinen en op de stations verder gaat. Het openstellen van de KPN Hotspots op diverse grotere treinstations is echter geen proef, stelt NS naar aanleiding van de ontdekking die Sp!ts gisteren publiceerde. „Deze Hotspots staan nu open om te kijken of KPN voldoende capaciteit heeft”, zegt woordvoerder Eric Trinthamer. Hij stelt ‘blij te zijn’ met de aandacht die er gisteren voor de nieuwe service is ontstaan: „Onze reizigers gaan nu kijken of er gratis wifi op hun station is, en het uitproberen.”

Het gratis internet op de stations ziet NS als een ‘verlenging van de dienstverlening’ zoals die sinds 2010 op de intercity’s van de vervoerder wordt aangeboden. Trinthamer: „Het is bedoeld voor mensen die misschien nog even een kopje koffie drinken op het station, of even op het perron moeten wachten op hun trein of een overstap. Deze dienst werkt zoals die in de trein: je klikt het KPN-netwerk aan, accepteert de voorwaarden en logt in om te kunnen surfen, e-mailen of van social media gebruik te maken.”

Gratis
NS maakt over twee weken bekend welke stations precies met gratis wifi worden uitgerust. Reizigers moeten vooralsnog zelf uitvinden of er op een specifiek station een KPN Hotspot is en of zij hier gratis op kunnen inloggen. De meeste Hotspots zijn opengesteld maar nog niet allemaal. NS zegt het komende jaar na te gaan hoe de dienst werkt en te kijken naar de behoefte op de kleinere stations zonder Hotspot. Reizigers moeten in de trein weer kiezen voor het netwerk van KPN-concurrent T-Mobile. NS wilde gisteren niet vooruitlopen op de kwestie of er uiteindelijk gekozen wordt voor één telecomprovider voor het internet in de trein en op de stations.

Bron: Spitsnieuws.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Vanaf 2010 internet in treinen NS

Bericht door Ronnie » vr aug 30, 2013 4:47 pm

Gratis wifi op 48 NS-stations
vrijdag 30 augustus 2013

Vanaf maandag kunnen treinreizigers op 48 stations in Nederland gratis mobiel internetten. De NS en KPN hebben hiervoor een overeenkomst gesloten, maakte de NS vrijdag bekend. Recent bevestigde KPN al dat wifi op stations gratis zou worden.

De overeenkomst geldt voor een jaar. De gratis wifi komt op de grotere stations. In Nederland zijn er in totaal zo'n 400 treinstations. In de trein werd al gratis wifi aangeboden. Dat is niet in samenwerking met KPN, maar met T-Mobile.

Lijst 48 NS-stations met gratis wifi:

Alkmaar, Almere Centrum, Amersfoort, Amsterdam Centraal, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Zuid, Amsterdam Amstel, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Den Haag Centraal, Den Haag HS, Den Helder, Deventer, Dordrecht, Duivendrecht, Eindhoven, Emmen, Enkhuizen, Enschede, Ede-Wageningen, Gouda, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo, Hilversum, Hoofddorp, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Roermond, Roosendaal, Rotterdam Centraal, ’s-Hertogenbosch, Schiphol, Sittard, Tilburg, Utrecht Centraal, Venlo, Vlissingen, Zaandam, Zutphen, Zwolle
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Vanaf 2010 internet in treinen NS

Bericht door Ronnie » di sep 24, 2013 1:57 pm

In Duitsland kan sinds kort op ongeveer 100 stations voor 30 minuten gebruik worden gemaakt van Wifi:
http://www.bahn.de/p/view/service/bahnh ... nhof.shtml
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Vanaf 2010 internet in treinen NS

Bericht door Ronnie » do dec 19, 2013 5:59 pm

Ook gratis internet in Veoliatreinen

Veolia biedt vanaf deze week officieel gratis internet aan in de trein.

De treinen op de Heuvellandlijn (Maastricht-Heerlen-Kerkrade) en de Maaslijn (Roermond-Venlo-Nijmegen) zijn van wifi-verbindingen voorzien. De treinen van de NS hadden dat al eerder.

Veolia heeft wel al een half jaar proefgedraaid om de kinderziekten er uit te halen. Zo beïnvloedde de internetverbinding het veiligheidssysteem. Dat is nu opgelost, zegt een woordvoerder van Veolia.

Om te zorgen dat de wifi-verbinding niet overbelast raakt, worden er via een lokaal netwerk ook nieuwsfilmpjes en spelletjes aangeboden. Die filmpjes worden meerdere keren per dag vernieuwd.

Bron: L1
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Vanaf 2010 internet in treinen NS

Bericht door Ronnie » ma dec 30, 2013 11:04 am

Geen YouTube, Spotify in treinen
maandag 30 dec 2013, 10:24 (Update: 30-12-13, 10:42)ANP

Treinreizigers kunnen tijdens hun reis geen diensten als YouTube en Spotify gebruiken via het gratis wifi-netwerk van NS. De Autoriteit Consument & Markt staat toe dat die diensten worden geblokkeerd.

Het wifi-netwerk wordt verzorgd door T-Mobile. Iedereen kan tijdens de treinrit gratis internetten. Diensten als YouTube en Spotify verbruiken veel data waardoor op het netwerk een 'file' ontstaat. Daardoor is de kans groot dat een deel van de reizigers geen goede verbinding kan hebben met het wifi-netwerk, zegt de ACM.

Internet
T-Mobile was zelf naar de Autoriteit Consument & Markt gestapt omdat NS-reizigers problemen meldden met het netwerk. De ACM zocht vervolgens uit of een gedeeltelijke blokkade toegestaan is. "De internetverbinding in de trein heeft een beperkte capaciteit die ook nog eens sterk wisselt. Als mensen dan bijvoorbeeld filmpjes willen bekijken dan hebben andere reizigers daar last van."

Dat is niet de bedoeling, vindt de ACM, vandaar het besluit om dergelijke datavretende diensten van het netwerk te weren.

Bron: NOS.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Vanaf 2010 internet in treinen NS

Bericht door Ronnie » ma jan 06, 2014 2:56 pm

T-Mobile zet 4g voorlopig niet in voor internet in de trein
Door Arnoud Wokke, maandag 6 januari 2014 12:03

T-Mobile gebruikt voorlopig alleen nog zijn 3g-netwerk bij het aanbieden van internet in treinen van de NS. Wifi in de trein kampt vaak met capaciteitsproblemen, die bij het gebruik van 4g vermoedelijk minder groot zouden zijn.

De reden dat T-Mobile geen 4g gebruikt voor wifi in de trein, is omdat de huidige apparatuur in de treinen niet geschikt is. "Die is geschikt voor 2g en 3g, maar zou dus aangepast moeten worden", zegt Michael Vos van T-Mobile desgevraagd tegen Tweakers. Omdat de apparatuur inmiddels in honderden treinen zit, zou het vervangen van die hardware veel tijd en geld kosten.

T-Mobile houdt zich op de vlakte over of de vraag of een overstap op termijn wel zal gebeuren. "Over eventuele toekomstige inzet van 4G ten behoeve van deze dienst is op dit moment niets concreets te melden", aldus Vos tegenover Tweakers.

Wifi in de trein kampt veel met capaciteitsproblemen, omdat treinreizigers via wifi in feite met zijn allen een 3g-verbinding delen. Vorige week oordeelde toezichthouder ACM dat T-Mobile diensten als Netflix en Youtube mag blokkeren, omdat de dienst anders niet goed zou functioneren. Wifi in de trein is in elk geval tot april gratis. 

Bron: Tweakers.net
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: SPTN : Vanaf 2010 internet in treinen NS

Bericht door Ronnie » do jan 09, 2014 1:22 pm

"Aanvaardbaar dat er in stations en treinen geen wifi is?"
Update: do 09/01/2014 - 08:52

Jo Cornu, de nieuwe topman van de NMBS, heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gepleit voor meer digitale communicatiemogelijkheden. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan oplaadzuilen voor mobiele apparaten en wifi in de stations. Veiligheid en stiptheid blijven de basisopdracht van de NMBS, benadrukt hij, "maar ook andere aspecten zoals comfort en communicatie worden steeds belangrijker".


"We moeten in de stations een meerwaarde aanbieden", zegt Cornu. "De reiziger mag niet het gevoel hebben dat zijn tijd in het station verloren tijd is."

Voor de nieuwe spoorbaas blijven stiptheid en veiligheid de basisisopdrachten, maar hij wil ook oog hebben voor comfort en communicatie. Cornu wil dat de stations meer en meer "een werkterrein en een ontmoetingsplaats worden". Daarvoor denkt hij aan "ruime oplaadmogelijkheden voor mobiele apparaten en zitplaatsen in de wachtzones die echte werkruimten worden. En waarom ook geen vergaderzaaltjes inrichten voor mensen die er afspreken?"

"We verwachten vandaag dat we op hotel of in ons vakantiehuis wifi hebben. Is het dan aanvaardbaar dat er in de stations en in de treinen geen wifi is?", vraagt Cornu zich af.

In "De ochtend" op Radio 1 verduidelijkte Cornu dat het plaatsen van wifi in de stations op zich niet zo'n grote investering is. Wifi in de treinen is een andere zaak. Of en wanneer er wifi in de treinen zou kunnen komen, kan en wil Cornu nog niet zeggen. "Er loopt momenteel een studie samen met onze partner Infrabel", zei hij in "De ochtend".

Daarbij wordt onderzocht of er wifi in de treinen moet komen, of men er in het andere geval met de Belgische operatoren voor moet zorgen "dat er genoeg dekking is langs gans het spoor". "Ik kan nu nog niet zeggen wat de goede oplossing is."

Slachtoffer van eigen succes
In het buitenland zijn er al verschillende voorbeelden van wifi op de trein, maar die tonen volgens Cornu ook aan dat het systeem slachtoffer kan worden van het eigen succes. "De ervaring in het buitenland is dat het een geweldig succes is, maar het gevolg is dat de capaciteit daardoor zeer snel opgebruikt is, waardoor de klantentevredenheid daalt omdat het gebruik de capaciteit overstijgt."

Ook de kostprijs van wifi op de treinen speelt mee. In de treinen zou het in elke wagon geïnstalleerd moeten worden, wat veel duurder uitkomt dan bijvoorbeeld in een station. Cornu wil dan ook bekijken of dekking buiten de trein niet voordeliger is.

Bron: De Redactie
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » za jan 25, 2014 5:59 pm

Treinreizigers verbruiken per maand 42 terabyte via gratis wifi
Gepubliceerd: 25 januari 2014 14:46, Laatste update: 25 januari 2014 15:12

Nederlanders verstoken per maand ruim 40.000 GB aan data op het wifi-netwerk dat beschikbaar is in intercity's van de NS. Een verdubbeling vergeleken met een jaar geleden.

Dat blijkt uit cijfers die NUtech heeft opgevraagd.

In november 2013, de meest recente gegevens die beschikbaar zijn, werd in totaal meer dan 43.000 GB (ruim 42 TB) verbruikt in de trein. Een jaar geleden was dat nog geen 20.000 GB en eind 2011 zelfs nog maar 6.231 GB.

Dat de totale hoeveelheid verbruikte data groeit, komt vooral door een toename in het aantal sessies op het wifi-netwerk van T-Mobile in de trein. Het gemiddeld aantal verbruikte MB's per sessie is namelijk vrij stabiel en schommelt rond de 11 MB.

3,3 miljoen sessies
Het totaal aantal sessies per maand is in een jaar tijd echter toegenomen met 85,4 procent naar zo'n 3,3 miljoen. Een gemiddelde sessie duurt 55 minuten. Die tijd is afgelopen maanden redelijk stabiel en geeft aan dat internet veel tijdens lange treinreizen wordt gebruikt.

Gratis wifi is sinds maart 2010 beschikbaar in de trein en blijft in ieder geval tot en met april 2014 gratis. Inmiddels heeft de NS alle 365 intercity's uitgerust met gratis wifi. Stoptreinen worden niet uitgerust met internet. Wel is er internet verkrijgbaar op 48 NS-stations. Daar verloopt de verbinding via KPN.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » vr mar 28, 2014 6:54 pm

Wifi in NS-treinen voorlopig nog via T-Mobile
Gepubliceerd: 28 mrt 2014 18:10 Laatste update: 28 mrt 2014 18:10 Economie

De gratis wifidienst in de treinen van de Nederlandse Spoorwegen blijft voorlopig nog lopen via het netwerk van T-Mobile. De NS wordt wel zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van het gratis internet. De naam van het wifinetwerk wordt veranderd in 'NS'. Dat zeggen de woordvoerders van de twee bedrijven.

De telecomprovider heeft een voorlopige verlenging gekregen van het contract in aanloop naar een nieuwe openbare aanbesteding. Het oude contract liep tot 1 april. Wanneer de nieuwe aanbesteding plaatsvindt is nog niet precies bekend, aldus de NS-woordvoerder.

Over de snelheid van het netwerk wordt geregeld geklaagd. De naamsverandering van het netwerk moet voorkomen dat gebruikers contact opnemen met T-Mobile als er storingen zijn, terwijl de NS de contactpersoon is.

T-Mobile verzorgt de gratis internetverbinding in de treinen van de NS sinds maart 2010 via zijn 3G-netwerk. De provider had de openbare gunning destijds gewonnen van KPN. Vorig jaar werd het contract verlengd met een jaar. KPN verzorgt wifi op de stations.

Bron: Nieuws.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » wo apr 23, 2014 8:23 am

Wifi in trein blijft komende jaren gratis
Gepubliceerd: 23 april 2014 08:31, Laatst gewijzigd: 23 april 2014 08:31

De NS blijft de komende jaren gratis wifi aanbieden in de trein. In principe tot 2025.

Dat bevestigt een woordvoerder van de NS desgevraagd tegenover NU.nl.

In de concept-ontwerpconcessie, waarin de plannen van de NS tussen 2015 en 2025 staan, wordt ook gemeld dat de gratis wifi in intercity's wordt gecontinueerd.

Voorheen was onduidelijk of wifi in de trein in de toekomst wel gratis is. De overeenkomst met T-Mobile is afgelopen en tijdelijk neemt de NS de dienst bij die provider nog wel af, maar het is al op zoek naar een nieuwe samenwerking.

Overbodig
De woordvoerder van de NS bevestigt dat wifi gratis blijft, in principe tot 2025. "Maar niemand weet hoe het er over tien jaar uit ziet. We hebben nu al allemaal 3G en veel mensen zelfs 4G. Hebben we wifi over een paar jaar nog wel nodig?"

Zolang de NS wifi in de trein aanbiedt zal het echter gratis zijn, aldus de woordvoerder. De NS biedt naast wifi in de trein ook gratis internet aan op een aantal stations.

Welke provider de komende jaren de internetverbinding in de treinen van de vervoerder zal gaan verzorgen is nog niet bekend. "We voeren nog gesprekken. Welke provider kan wifi aanbieden en tegen welke kosten? We zullen daarover meer bekendmaken als de afspraken rond zijn."

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » zo jul 27, 2014 11:48 am

NS overtreedt netneutraliteitswet met websiteblokkades
Gepubliceerd: 25 juli 2014 15:07, Laatste update: 25 juli 2014 17:15

De NS blokkeert verschillende websites op de wifi-netwerken in zijn treinen. Daarmee wordt de netneutraliteitswet overtreden.

Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) tegenover PCM. Een woordvoerder van de ACM bevestigt aan NU.nl dat het niet is toegestaan om de toegang tot sites te blokkeren.

De wet op netneutraliteit, die in 2012 werd aangenomen, bepaalt dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld. Providers mogen geen voorkeur geven aan bepaalde sites en moeten het hele internet toegankelijk laten.

De NS mag wel voorkomen dat reizigers video's afspelen via de wifi-netwerken in de trein, omdat deze geen grote hoeveelheden dataverkeer aankunnen. De ACM oordeelde vorig jaar al dat er onder de netneutraliteitswet een uitzondering bestaat die deze blokkade toestaat.

Ook bestaan er uitzonderingen in het geval van gevaar voor de nationale veiligheid, het voorkomen van spam en als een gerechtelijk bevel een blokkade verplicht.

Blokkade
PCM ontdekte echter dat ook nieuwssite Torrentfreak, filesharingsite The Pirate Bay en verschillende pornosites onbereikbaar waren in de trein. Volgens de ACM is dat niet toegestaan, omdat deze blokkade niets te maken heeft met het voorkomen van congestie op het netwerk. "We zijn in gesprek met de NS", zegt woordvoerder Tim Rosendahl op de vraag of er maatregelen worden genomen.

Een woordvoerster van NS schuift de schuld van de blokkade af op T-Mobile, dat tot 1 april de wifi-netwerken in treinen beheerde. "Het wordt nu eigenlijk uitgevoerd zoals T-Mobile dat altijd heeft gedaan." Samen met de ACM wordt nu geëvalueerd of er inderdaad sites op een blokkadelijst staan, terwijl dat niet het geval zou moeten zijn.

De woordvoerster gaat niet in op de vraag of het wenselijk is dat pornosites wel beschikbaar zijn in de trein. Ook daar zal met de ACM over worden gesproken. "Het staat natuurlijk voorop dat wij de telecomwet volgen."

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » do aug 28, 2014 6:05 pm

Bandbreedte wifi in de trein eerlijker verdeeld
donderdag 28 augustus 2014

NS is bezig wifi in de trein aan te passen zodat de bandbreedte eerlijker wordt verdeeld onder treinreizigers. Iedere treinreiziger mag maximaal 100 kb per seconde aan data verbruiken. Mail checken en websites bezoeken blijft mogelijk, alleen wordt het door de beperkte bandbreedte onmogelijk om bijvoorbeeld youtube te kijken.

NS startte in 2010 met de uitrol van wifi in de trein. De populairiteit van de dienst is sindsdien enorm toegenomen, waardoor de verbinding soms enorm traag werd. "Daarom hebben we van de ACM toestemming gekregen om de bandbreedte eerlijker te verdelen. Eerst kon één reiziger bijvoorbeeld rustig het NOS-journaal bekijken, terwijl er voor de andere reizigers onvoldoende signaal overbleef om van het wifi gebruik te kunnen maken. Dat zijn we nu aan het oplossen" zegt NS woordvoerder Eric Trinthamer.

Er loopt bovendien een aanbestedingstraject om zowel wifi in de trein als wifi op het station aan te besteden. Nu wordt het wifi in de trein verzorgd door T-Mobile en op het station door KPN. Straks is er één aanbieder die zowel het wifi in de trein als het wifi op de stations verzorgd.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » di sep 23, 2014 5:44 pm

Deutsche Bahn wil geen internet in alle treinen toezeggen
23-sep-2014

De Deutsche Bahn (DB) wil nog geen gratis internet in alle treinen toezeggen. Directeur Rüdiger Grube van de Duitse spoorwegen zegt dat hij eerst de resultaten van een pilotproject wil afwachten. Minister Dobrindt van Verkeer heeft de Deutsche Bahn dinsdag opgeroepen om snel te zorgen voor gratis Wifi in alle treinen. Lees meer bij Stuttgarter Nachrichten.

Bron: Duitslandweb
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » di okt 28, 2014 8:13 pm

Waarom jij hopelijk binnenkort wél wifi hebt bij de NS
Door Anna Vossers op dinsdag 28 oktober 2014

Geloof jij nog in wifi in de trein? De NS wel. En om de huidige problemen op te lossen, moet in de trein en op het station in de toekomst één provider alle wifi aanbieden. Dat betekent dat KPN óf T-Mobile een grote opdrachtgever kwijtraakt. Of misschien wel allebei. Vijf vragen.

1. Hoe wil de NS de wifi-problemen oplossen?

Nu moet de reiziger in rijdende treinen bij T-Mobile inloggen en op stations bij KPN. Niet echt handig, aangezien je op een gemiddelde treinreis wel langs een paar stations komt, waar je smartphone meestal in de war raakt van de overgang van T-Mobile (tegenwoordig ‘wifi in de trein’) naar een KPN-wifipunt.

“We zijn nu bezig met het uitschrijven van een tender voor wifi op stations en in alle intercitytreinen. Dat moet bij één aanbieder terechtkomen. Dat doen we, omdat dat voor onze reiziger het handigst is”, zegt NS-woordvoerder Eric Trinthamer. De NS wil niet zeggen per wanneer de nieuwe tender moet ingaan.

T-Mobile is op de hoogte van het onderzoek van de NS. Woordvoerder Eric Dekker gaat ervan uit dat T-Mobile “zeer serieus” naar de tender gaat kijken en er “zeer waarschijnlijk” op gaat bieden, KPN wil niet reageren.

2. Waar kan ik straks op dit nieuwe netwerk inloggen?
In elk geval op de 48 stations waar KPN nu wifi aanbiedt. De NS sluit niet uit het aantal stations met een wifidienst uit te breiden.

Daarnaast is het de bedoeling dat alle intercitytreinen wifi krijgen. Op dit moment is de NS verantwoordelijk, T-Mobile levert in de treinen nog wel het netwerk.

3. Wie gaat ervoor betalen?
Eerder beloofde de NS dat internet in de trein dit jaar nog gratis zou blijven. Wifi in de trein begon in 2010 met 15 miljoen euro subsidie van toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA). “Die pot is op”, zegt Trinthamer, nu betaalt de NS het. Of wifi gratis blijft bij de nieuwe aanbesteding, is niet bekend. En om welk bedrag het gaat wil Trinthamer niet zeggen.

Bron: NRC
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » wo dec 03, 2014 6:15 pm

Deutsche Bahn wil vanaf 2016 gratis wifi aanbieden in ICE-treinen: The Wallstreet Journal
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » do dec 11, 2014 6:09 pm

NMBS test wifi in de trein
11/12/2014 om 10:17 - Bijgewerkt om 10:37

Nog voor volgende zomer gaat de NMBS draadloos internet testen in de trein. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De NMBS wil net draadloos netwerk testen omdat er bij wifi op de trein veel obstakels komen kijken. Zo is de metalen constructie van een treinwagon nefast voor het draadloze signaal. Het Nieuwsblad wijst er ook op dat de dekking in België niet overal even goed is. Al slaat dat eerder op een piste waarbij er via 3G of 4G internet mogelijk wordt gemaakt.

De spoorwegmaatschappij zal ook de gezondheidsrisico's bestuderen nadat belangengroepen eerderhun bezorgdheid al hebben geuit op het project dat wifi op trams van De Lijn mogelijk maakt.

Bron: Knack.be
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

The_Knitter
Berichten: 3381
Lid geworden op: wo aug 22, 2012 1:00 pm
Locatie: Zwijndrecht

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door The_Knitter » do dec 11, 2014 11:04 pm

Het originele artikel van Het Nieuwsblad waar Knack.be ook heen verwijst: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141210_01423255

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » do dec 18, 2014 6:23 pm

Thalys stapt eind 2015 over op sneller internet
donderdag 18 december 2014

Vanaf eind 2015 hoeven Thalys reizigers niet meer bang te zijn voor een trage of haperende wifi verbinding. Het bedrijf gaat vanaf dat moment sneller internet met meer bandbreedte leveren. Het Zweedse bedrijf Icomera moet het gaan verzorgen. Dat bedrijf heeft een openbare aanbesteding gewonnen.

De oplossing die Icomera biedt, is gebaseerd op de SureWAN-technologie. Deze technologie waarborgt een kwalitatief hoogstaande Wi-Fi-beleving, aldus het bedrijf.
Afbeelding

Op dit moment is de wifi verbinding in Thalys geregeld traag. "De Wi-Fi in onze treinen is al bijna tien jaar zeer populair bij de reizigers en wordt nauwgezet gevolgd door onze concurrenten en partners. In 2015 gaan we nog een stap verder. Klanten maken in hoge mate gebruik van mobiel internet en verwachten van ons innovatieve dienstverlening", aldus Agnès Ogier, de nieuwe CEO van Thalys.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » ma dec 29, 2014 6:45 pm

Eurotunnel voorziet Kanaaltunnel van 4G-dekking
dinsdag 16 december 2014 | 10:28 CET | Nieuws

Eurotunnel heeft de Kanaaltunnel, de spoorwegtunnel tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, volledig voorzien van 4G-dekking. Eurotunnel is de exploitant van de Kanaaltunnel en heeft het netwerk aangelegd in samenwerking met EE, O2, Vodafone UK en Bouygues Telecom. Het gaat om een upgrade van het al langer bestaande 3G-netwerk, over de volledige lengte van de tunnel van ongeveer 50 kilometer. De operators hebben een contract van tien jaar gesloten met Eurotunnel voor het aanbieden van telecomdiensten. Het 4G-netwerk is inmiddels beschikbaar voor reizigers.

Bron: Telecompaper
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » ma jan 19, 2015 5:54 pm

De Duitse verkeersminister wil ook gratis wifi in regionale treinen in Duitsland: Wirtschafs Woche
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » wo jan 28, 2015 8:55 pm

NS stapt binnenkort over op 4G
Gepubliceerd: 28 januari 2015 17:39 Laatste update: 28 januari 2015 17:53

De NS stapt binnenkort over op 4G. Dat moet het internet in de trein stabieler en sneller maken.

Dat zegt een woordvoerder van de NS tegen BNR. Het internet dat nu wordt aangeboden in de treinen loopt via het 3G-netwerk van T-Mobile. De internetverbinding op de stations loopt via KPN.

Die verbinding valt nu vaak uit en is bovendien niet erg snel. Volgens de NS ligt dat aan het succes van het internet: "De capaciteit is heel snel volgelopen en daarmee is het ten onder gegaan aan zijn eigen succes."

Wanneer de NS precies overstapt op 4G is niet bekend. De NS hoopt in de komende maanden afspraken met externe partners af te ronden. Of dat ook weer via KPN en T-Mobile zal lopen is niet bekend.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » do feb 26, 2015 6:30 pm

Binnenkort mobiel internet op de trein?
wo 25/02/2015 - 20:44 Belga, Zico Saerens

De NMBS wil op korte termijn met een proefproject starten rond mobiel internet op de trein. Dat meldt de spoorwegmaatschappij nadat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) daarover vragen had beantwoord in de Kamercommissie Infrastructuur.

De NMBS heeft twee pistes om het mobiel internet op de trein te verbeteren. Ofwel door het plaatsen van versterkers die het signaal van de operatoren versterken (de metalen structuur van de rijtuigen hindert namelijk het signaal), ofwel gaat de spoorwegmaatschappij zelf wifi voorzien in de wagons.

Met het proefproject zal de NMBS de twee technologieën testen op één lijn, zodat nadien een vergelijking mogelijk is. Over de exacte timing en het traject is nog geen duidelijkheid, maar het project zal volgens de NMBS niet op de lange baan belanden.

Bron: De Redactie
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » za apr 11, 2015 1:06 pm

NS gaat wifi in de trein sneller maken
Zaterdag 11 april 2015, 12:47

Wifi in de trein wordt binnenkort in een groot deel van Nederland stabieler en sneller. De NS begint deze maand met het vervangen van de netwerkapparatuur in alle intercity's. In de loop van juli moet de klus klaar zijn.

Om treinen van internet te voorzien, maakt de NS gebruik van het mobiele netwerk van T-Mobile. Nu staan de NS-treinen nog in verbinding met T-Mobile's 3G-netwerk, maar straks gaan de treinen over op het modernere 4G. Het gebruik van wifi in de trein blijft gratis.

Geen landelijke dekking
Een nadeel van T-Mobile's 4G-netwerk is dat er nog geen landelijke dekking is. Zo biedt het bedrijf nog nauwelijks 4G in het noorden van het land. Ook Zeeland en delen van Noord-Brabant en Limburg hebben geen 4G van T-Mobile. In die gebieden wordt wifi in de trein voorlopig nauwelijks sneller dan nu. 

T-Mobile zegt de 4G-dekking in juni uit te breiden naar heel Limburg en een groter deel van Gelderland en Overijssel.

Snelheidslimiet
Een andere maatregel die de NS neemt om wifi in de trein stabieler te maken, is een snelheidslimiet. Elke gebruiker krijgt straks een maximumsnelheid van 150 kilobyte per seconde. Dat is voldoende voor surfen, appen en e-mailen, maar niet genoeg om bijvoorbeeld video's in hoge kwaliteit te streamen.

Bron: NOS
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » vr jul 24, 2015 4:30 pm

CEO Mobistar: "We werken aan internet in de trein"
24-07-15, 16.16u - Bron: Belga

"We zullen binnenkort een aankondiging doen op het gebied van mobiel internet in de trein." Dat heeft Jean-Marc Harion, CEO van telecombedrijf Mobistar, gezegd in de marge van de presentatie van de halfjaarresultaten. Hoewel de NMBS al aankondigde de mogelijkheid van internet in de treinen te bestuderen, gaat het mogelijk niet om de nationale spoorwegmaatschappij. Hogesnelheidstreinoperator Thalys is immers ook bezig om zijn wifi-aanbod aan boord te hervormen.

Trein
"Mobistar werkt aan de connectiviteit in de treinen", aldus Mobistar-woordvoerder Jean-Pascal Bouillon. Mobistar noch Thalys wilde een samenwerking vandaag bevestigen.

Bron: De Morgen
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » do aug 06, 2015 4:27 pm

'Wifi-netwerk in NS-treinen eenvoudig af te tappen'
Gepubliceerd: 06 augustus 2015 08:04 Laatste update: 06 augustus 2015 11:46

Het wifi-netwerk dat de NS in treinen aanbiedt is onveilig. Met een antenne kan het verkeer worden opgevangen en is bijvoorbeeld inzichtelijk welke sites bezocht worden met welke apparaten.

Dat meldt De Correspondent donderdag.

NS versleutelt het wifi-netwerk niet, dat wil zeggen dat metadata af te tappen is. Dit is het geval bij veel openbare wifi-netwerken bij bijvoorbeeld hotels en restaurants.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » vr aug 07, 2015 4:51 pm

Alle intercity’s uitgerust met ‘stabieler’ 4G WiFi
Gepubliceerd op 07-08-2015 om 12:08

Alle intercity’s die in Nederland rijden, zijn sinds donderdag uitgerust met WiFi via een 4G-netwerk. Daarmee zijn de internetverbindingen voor passagiers die inloggen via het netwerk ‘WiFi in de trein’ volgens het vervoersbedrijf stukken stabieler dan voorheen, al zit het streamen van films en downloaden van grote bestanden er niet meer in.

Het WiFi in de trein is eigenlijk een neveneffect van On Board Information Services (OBIS), het reisinfosysteem van NS dat reizigers via schermen in de trein op de hoogte houdt van aansluitingen en verstoringen. Dit systeem is onlangs aangesloten op een 4G netwerk en daarmee is het ook mogelijk geworden deze stabielere verbinding aan de reiziger aan te bieden.

Bron: OV Pro
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » zo aug 09, 2015 4:40 pm

Toch nog mobiel bereik in Spoortunnel
Door: Natascha Frensch, 8-8-15 - 22:06

Na een halfjaar is er eindelijk een oplossing voor het problematische mobiele bereik in station Delft. KPN begint na de zomer namens alle providers met het aanleggen van een netwerk. Eerst worden de perrons aangepakt, waarna er in het najaar in de tunnel wordt gewerkt.

Het is de grootste ergernis van reizigers die in de trein langs station Delft rijden of er moeten wachten: geen enkel bereik op de mobiele telefoon. Maar na ruim een halfjaar is er dan toch licht aan het eind van de tunnel. ,,We hebben goede hoop. Er zijn nu concrete afspraken gemaakt met Prorail. We zijn afhankelijk van vele partijen, waardoor het veel tijd kostte, maar na de zomer beginnen we met de bouw van een netwerk," vertelt woordvoerder van KPN, Stijn Wesselink.

Bron: Algemeen Dagblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » wo aug 26, 2015 4:36 pm

Toekomst mobiel bereik in spoortunnel Delft onzeker
Gepubliceerd: 26 augustus 2015 15:53 Laatste update: 26 augustus 2015 16:53

Een half jaar na de opening van de nieuwe spoortunnel bij station Delft blijft het onzeker wanneer het mogelijk wordt om het mobiele bereik van reizigers te verbeteren.

Al sinds de opening van de tunnel, eind februari, klagen reizigers dat zij niet kunnen bellen en internetten op de perrons van station Delft en tijdens treinritten door de tunnel.

In antwoord op Kamervragen schreef staatssecretaris Wilma Mansveld dinsdag dat in het najaar de bouw van een mobiel netwerk moet beginnen, onder leiding van KPN. De provider wil zendmasten plaatsen die ook door klanten van andere providers gebruikt kunnen worden.

Woordvoerder René Vegter van Prorail zegt woensdag tegen NU.nl dat er nog geen officiële aanvraag van KPN binnen is.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » wo sep 16, 2015 4:42 pm

Binnenkort eindelijk internet in treinen NMBS?
Dinsdag 15 september 2015 om 18:52 door Jeroen De Bodt

De vervoersmaatschappij NMBS start binnenkort met een proefproject om internet aan te bieden in haar treinstellen. Hoeveel ons dat eventueel zou kosten en via welke snelheid u zal kunnen surfen, is voorlopig nog niet geweten.

‘Het klopt inderdaad dat we tegen eind dit jaar willen starten met het testen van internet in onze treinstellen’, klinkt het bij Frieke Neyrinck van de NMBS. ‘Momenteel wachten we via een aanbestedingsprocedure af met wie we daarvoor in zee kunnen gaan.’

Bron: Gazet van Antwerpen
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » vr okt 09, 2015 5:30 pm

Het bereik van mobiele telefoons in de trein in Oostenrijk wordt verbeterd: ORF.at
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » do nov 05, 2015 5:30 pm

Deutsche Bahn wil ook gratis wifi gaan aanbieden in de tweede klas van ICE-treinen: Der Westen
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » ma nov 16, 2015 6:34 pm

ÖBB gaat tot eind 2016 30 station voorzien van gratis internet: Der Standard
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » wo nov 18, 2015 6:15 pm

Deutsche Bahn gaat de komende maand gratis wifi testen in de IRE-trein van Hamburg naar Berlijn: Frankfurt Allgemeine
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » wo dec 02, 2015 6:27 pm

Miscommunicatie houdt treinreiziger onbereikbaar in spoortunnel Delft
Door BNR Webredactie, woensdag 2 december 2015, 16:12

Doordat KPN zijn 'papierwinkel niet op orde had' is bellen en internetten vanuit de peperdure, gloednieuwe spoortunnel in Delft nog steeds niet mogelijk. In de herfstvakantie had die omissie rechtgezet kunnen worden, maar dat is niet gebeurd, is het harde verwijt van spoorbeheerder ProRail.

Wie door de tunnel reist of op het perron staat is onbereikbaar. Er kan niet worden gebeld en ook mobiel internet ontbreekt. Bij de jarenlange bouw van de tunnel is namelijk verzuimd een netwerk aan te leggen.

Bron: BNR.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » do dec 17, 2015 6:03 pm

WhatsApp, Facebook en Instagram tot zomer onmogelijk op perron station Delft
donderdag 17 december 2015, 17:02

DELFT - Treinreizigers blijven nog zeker tot de zomer verstoken van mobiel bereik op station Delft. Ondanks eerdere toezeggingen van voormalig staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur is dit najaar geen oplossing gekomen voor de bereikbaarheid.

Wie wil bellen, sms-en of internetten in de nieuwe spoortunnel in Delft heeft pech. In het bouwwerk is namelijk nauwelijks bereik. Dat komt doordat bij de bouw geen antennes voor particulier gebruik zijn aangelegd. Alleen in de buurt van de trappen vangen telefoons het signaal van buiten op.

Bron: Omroep West
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » wo dec 30, 2015 5:55 pm

NMBS test draadloos internet op de trein
Dinsdag 29 december 2015 om 18:00 door tg

De NMBS test in de eerste helft van 2016 hoe het draadloos internet kan aanbieden op de treinen. Het proefproject dat drie maanden duurt, zal plaatsvinden op enkele lange trajecten zoals tussen Oostende en Luik.

NMBS-topman Jo Cornu gaf eerder al aan dat het aanbieden van gratis internet enorm belangrijk is voor de toekomst van de spoorwegen.

Bron: Het Nieuwsblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » za feb 06, 2016 5:30 pm

Ronnie schreef:Deutsche Bahn wil ook gratis wifi gaan aanbieden in de tweede klas van ICE-treinen: Der Westen
DB wil dit jaar beginnen met het installeren van de techniek in de ICE-stellen en is waarschijnlijk in 2017 klaar: Handelsblatt
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » di feb 09, 2016 5:53 pm

Ronnie schreef:
Ronnie schreef:Deutsche Bahn wil ook gratis wifi gaan aanbieden in de tweede klas van ICE-treinen: Der Westen
DB wil dit jaar beginnen met het installeren van de techniek in de ICE-stellen en is waarschijnlijk in 2017 klaar: Handelsblatt
Minister Dobrindt wil dat alle ICE-treinen nog dit jaar van wifi zijn voorzien: Osnabrücker Zeitung
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » do feb 25, 2016 6:19 pm

NMBS start met wifi-proefproject op de trein
do 25/02/2016 - 11:40 Rik Arnoudt

De NMBS rust twee rijtuigen op de lijn Oostende-Eupen uit met wifi. Het proefproject start vandaag en duurt tot eind mei. Klanten zullen de nieuwe dienst gratis kunnen uittesten.

Het gaat om twee eersteklasrijtuigen op twee treinen op de hoofdlijn Oostende-Eupen. Tijdens de spitsuren wordt de nieuwe dienst voorbehouden aan wie in die rijtuigen reist, maar tijdens de daluren (tussen 9 en 16 uur) zal je met een tweedeklasticket ook toegang krijgen. Tijdens de testfase is de nieuwe dienst gratis.

De testrijtuigen zijn te herkennen aan de stickers op de vensters.

Bron: De Redactie
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » do mar 10, 2016 7:40 pm

Getest: Wifi in NMBS trein valt nog tegen in 2e klas
woensdag 9 maart 2016

De Belgische spoorwegen willen op termijn ook wifi aanbieden in de trein. Daarom rijden er sinds deze maand twee treinen rond met wifi in een 1e klas rijtuig. De bedoeling is dat buiten de spits ook reizigers in de 2e klas daarvan kunnen profiteren. Volgens redacteur Hildebrand van Kuyeren lukt dat nog niet.

De twee treinen met wifi rijden sinds begin deze maand op de verbinding Oostende - Eupen. Treinreiziger.nl maakte tussen Oostende en Gent op 8 maart gebruik van één van de twee treinen.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » vr apr 29, 2016 4:41 pm

Deutsche Bahn heeft het contract voor inbouw van wifi in de ICE-treinen toegekend aan Icomera: Railway Gazette
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » ma mei 09, 2016 4:32 pm

Nieuwe en verbeterde gratis wifi-verbinding in de Thalys
Gepubliceerd op 09-05-2016 om 15:45

Alle Thalys-treinen zijn vanaf maandag uitgerust met een nieuwe, verbeterde gratis wifi-verbinding. Zowel de reizigers in Comfort 1 en in Comfort 2 kunnen gebruikmaken van deze nieuwe service, waardoor het gemakkelijker moet worden om van de wifi gebruik te maken. Wel waarschuwt Thalys dat de verbinding nog steeds kan wegvallen wanneer de trein door een tunnel of bergachtig landschap rijdt.

Het bieden van een goede is wifi-verbinding op een hogesnelheidstrein is volgens Thalys een technologische prestatie die niet veel te zien is op het Europese spoorwegnet.

Bron: OV Pro
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » vr mei 13, 2016 4:18 pm

Bellen en internetten voortaan mogelijk in Delftse spoortunnel
Gepubliceerd op 13-05-2016 om 11:48

Het is voortaan mogelijk om te bellen en internetten in de spoortunnel en het ondergronds station van Delft. ProRail en KPN hebben de afgelopen mobiele dekking mogelijk gemaakt voor klanten van KPN, Vodafone en Tele2. T-Mobile sluit zich hier binnenkort ook bij aan.

De installatie was volgens de betrokken ‘een complexe klus’ vanwege de strenge veiligheidsregels die in spoortunnels gelden.

Bron: Spoorpro.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » vr jul 29, 2016 5:15 pm

Jongeren willen sneller aanbod van veelgebruikte treinwifi

Uit een enquête van Rover Jong onder 481 respondenten blijkt dat een meerderheid van de jongeren treinwifi vaak gebruikt en dat het belangrijkste verbeterpunt de snelheid is. Het meest tevreden zijn jongeren over de wifi van Arriva. Rover Jong deed in juni 2016 onderzoek naar de ervaringen van jongeren met treinwifi. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen over hoe jonge reizigers de wifi gebruiken, werd er zowel online als op straat een enquête gehouden onder jonge treinreizigers.

Uit de resultaten komt naar voren dat een groot deel van de geënquêteerden wifi in de trein veel gebruikt: 51% maakt wekelijks of vaker gebruik van de wifi in de trein.

Bron: Blik op Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » di aug 02, 2016 4:59 pm

In Oostenrijk is sinds kort het aantal stations met gratis wifi met 15 uitgebreid. Tegen het einde van het jaar komen er nog drie stations bij: Futurezone.at
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16392
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Internet in treinen en op stations

Bericht door Ronnie » vr aug 05, 2016 4:42 pm

Siemens ontwikkelt oplossing voor slechte internetverbinding in trein
Gepubliceerd op 05-08-2016 om 12:12

Vanwege een gebrekkige internetverbinding, duurt het in sprinters, intercity’s en vooral in hogesnelheidstreinen vaak relatief lang om een site te openen. Dit komt onder meer door de ruiten in een trein. De internetverbinding kan echter relatief gemakkelijk opgelost worden door een nieuwe ‘coating’ aan te brengen op de ruiten in de treinwagons.

Siemens Mobility heeft deze nieuwe coating ontwikkeld om dit probleem op te lossen.

Bron: OV Pro
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast