Nieuws over OV-Chipkaart

Nieuws en andere gepubliceerde informatie
Forumregels
Een bronvermelding is verplicht bij het overnemen van nieuwsberichten van andere sites.
Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » za dec 14, 2013 5:49 pm

Reiziger niet meer van kastje naar muur met klacht
vrijdag 13 december 2013

Openbaarvervoerbedrijven handelen voortaan zelf klachten van reizigers over de OV-chipkaart af. Bedrijven als NS, Arriva en Connexxion verwijzen klagers niet meer door naar elkaar of TLS, de beheerder van het chipkaartsysteem.

De vervoerders reageren daarmee op een oproep van de Consumentenbond, de ANWB en reizigersorganisatie Rover. De organisaties wezen er vorige maand op dat er nog steeds veel problemen zijn met de OV-chipkaart, zoals defecte paaltjes, kaarten die het begeven, verwarring rond abonnementen en problemen bij het overstappen. Mensen worden volgens de drie organisaties vaak van het kastje naar de muur gestuurd.

De Consumentenbond, de ANWB en Rover willen één website en één telefoonnummer waar mensen terechtkunnen met alle vragen en klachten over de OV-chipkaart, ongeacht met welke vervoerder wordt gereisd. Zover willen de vervoerders echter niet gaan, laat een woordvoerder van TLS vrijdag weten. "Dat is wel een erg ambitieus plan. Dan zouden we onder meer gegevens moeten gaan uitwisselen met tien vervoerbedrijven." De vervoerders en TLS leggen hun oplossing vrijdagmiddag voor aan de consumentenorganisaties.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV stelt in een reactie dat één loket voor de OV-chipkaart slechts een cosmetische wassen neus is. De werkelijke problemen zouden niet worden opgelost, vindt Voor Beter OV. De organisatie wijst op de soms gebrekkige apparatuur in bussen. Daardoor verloopt het in- of uitchecken niet altijd soepel. Bovendien ontstaan er soms problemen bij de overgang naar een andere vervoerder. Chipkaarten van de vorige vervoerder worden dan soms niet geaccepteerd door de nieuwe vervoerder.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Jeroen
Berichten: 3632
Lid geworden op: ma aug 20, 2012 7:54 pm
Locatie: Helmond
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Jeroen » zo dec 22, 2013 1:41 pm

Geen reiskosten student meer na defect OV-chipkaart
zondag 22 december 2013

Studenten draaien vanaf 1 januari niet meer op voor de reiskosten als hun OV-chipkaart kwijt, gestolen of defect is. Studenten die nog een geldig zogenoemd studentenreisproduct hadden, krijgen in dat soort gevallen een tijdelijke vervanging.

Dit meldt de voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond Jorien Janssen zaterdag in televisieprogramma Kassa.

Dagelijks gaat het om vier- tot vijfhonderd studenten die een nieuwe OV-chipkaart aanvragen omdat hun kaart defect, gestolen of kwijt is. De eerste negen werkdagen waarin ze wachten op de nieuwe kaart, moeten ze nu nog zelf opdraaien voor de reiskosten. Dit kan ze soms honderden euro's kosten.

Met het nieuwe 'tijdelijke studentenreisproduct' kunnen studenten binnen een uur verder reizen. Om het tijdelijke studentenreisproduct te gebruiken moeten ze wel eerst een anonieme of persoonlijke OV-chipkaart aanschaffen. Vervolgens kunnen ze via studentenreisproduct.nl een aanvraag voor een tijdelijk studentenreisproduct indienen.

De studenten moeten ondertussen ook direct een vervangende kaart aanvragen via de Klantenservice OV-chipkaart. Het tijdelijke studentenreisproduct is zeven dagen geldig vanaf het moment dat het klaarstaat op de ophaalautomaat en verloopt vanzelf.

Bron: Treinreiziger.nl
Hier in 't zuiden

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » zo jan 19, 2014 5:38 pm

Woerden eerste station met afgesloten ov-poortjes
Door de nieuwsredactie · geplaatst: zondag 19 januari 2014, 16:10 uur (update: 16:34 uur)

WOERDEN - De NS sluit maandagochtend de ov-poortjes op station Woerden in de spits. Woerden is daardoor het eerste station in Nederland dat alleen toegankelijk is voor treinreizigers. Reizigers kunnen dan alleen met een ov-chipkaart door het station lopen.

Het dichtzetten van de poortjes in Woerden gebeurt vooralsnog alleen tussen 6 en 10 uur 's ochtend en van 15 tot 19 uur in de avond. Als de poortjes zijn gesloten, zal er altijd een medewerker van de NS bijstaan, zegt NS-woordvoerder Eric Trinthamer.

Die zullen vooral reizigers moeten helpen die een papieren kaartje hebben gekocht, waar nog geen chip inzit. Bij de meeste dagkaarten en evenementenkaartjes is dat al wel het geval. De overige kaartjes zullen in de loop van 2014 worden uitgerust met chips.

Agressie
De proef in Woerden loopt tot augustus. Daarna is het de bedoeling dat in heel Nederland vrijwel alle stations worden afgesloten met de poortjes. Volgens de NS is dat nodig om zwartrijden te voorkomen.

Mensen zonder kaartje zorgen voor verreweg de meeste overlast en agressie, zegt Trinthamer. Door het afsluiten van de poortjes, denkt hij dat het veel veiliger wordt in de trein. De kaartcontroles in de trein zullen wel blijven.

Passagekaartje
In de gemeente Amersfoort en bij Utrecht Overvecht is veel verzet tegen het afsluiten van het station met de poortjes. Daar worden de stations gebruikt als passage tussen verschillende wijken, onder meer door schoolgaande kinderen.

Die stations krijgen een zogeheten passagekaartjes, zegt Trinthamer. Die is bij het betaalautomaat te krijgen, zodat de doorgang gegarandeerd blijft voor mensen zonder een ov-kaart. De kaartjes werken op één station en zijn gratis.

Bron: RTV Utrecht
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

NS wil op 1 augustus volledig over op ov-chipkaart

Bericht door Ronnie » di jan 21, 2014 6:18 pm

NS wil op 1 augustus volledig over op ov-chipkaart
dinsdag 21 januari 2014

Op 1 augustus willen de Nederlandse Spoorwegen volledig zijn overgestapt op de OV-chipkaart. Een deel van de stations zal vanaf die datum alleen nog maar toegankelijk met een OV-chipkaart of een wegwerpkaartje. Dat is althans de huidige planning, bevestigt een woordvoerder van NS tegenover Treinreiziger.nl.

Als NS in augustus volledig is overgeschakeld op de OV-chipkaart, wil dat nog niet zeggen dat de poortjes ook overal dicht gaan. Op sommige stations wel, zoals Woerden, maar andere stations volgen mogelijk later. Zo zullen de poortjes te Den Haag Centraal pas in 2015 sluiten.

Tot 1 augustus worden de poortjes bij wijze van proef al wel op sommige stations tijdens de spits (6:30u-10:30u en van 15u-19u) gesloten. Dat gebeurt sinds gisteren al op station Woerden. Servicepersoneel opent daar de poortjes handmatig voor reizigers die nog met een papieren kaartje op de trein stappen.

Volgens het AD Groene Hart moesten reizigers maandag nog erg wennen en waren sommige reizigers geïrriteerd. De 78-jarige Jacobus Roman zegt in het AD Groene Hart juist erg blij te zijn. "Anders vergeet ik in te checken. Dat is me al een paar keer overkomen. Of ik zit in de trein en ik ga twijfelen of wel heb ingecheckt. Nu moet ik wel." NS geeft aan dat de pilot dinsdag al soepeler verloopt dan maandag.

Volgende week vrijdag maakt NS bekend op welke andere twee stations de poortjes binnenkort ook al dicht gaan tijdens de spits. Op die stations zal net als in Woerden servicepersoneel aanwezig zijn voor reizigers die toch met een papieren treinkaartje willen reizen.

Eerder gaf NS aan in het eerste kwartaal van dit jaar het papieren treinkaartje volledig te willen afschaffen. Er wordt nu meer tijd uitgetrokken, zodat ook andere spoorvervoerders en concessiehouders de tijd hebben om het papieren treinkaartje te vervangen. NS heeft al papieren wegwerp-treinkaartjes met een chip, die onder andere met treinkaartacties met Blokker al worden ingezet. Andere vervoerders kunnen de chip van die wegwerpkaartjes echter nog niet lezen. Dat moet 1 augustus wel het geval zijn.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » do mar 06, 2014 6:37 pm

Mansveld: maatwerk voor stations met poortjes
06-03-2014 15:02 | ANP

Met „maatwerk per station” moet een oplossing worden gevonden voor stations die door ov-poortjes zijn of nog worden afgesloten. Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het is een zaak die tussen gemeenten en NS moeten worden opgelost. „Elk station heeft z’n eigen situatie” en er zal per locatie moeten worden gekeken welke problemen spelen, aldus de bewindsvrouw. Ze vindt „lokaal draagvlak” heel belangrijk in deze zaak, voegde ze eraan toe.

Regeringspartijen VVD en PvdA lieten eerder op de dag weten niet te willen dat stations worden afgesloten voor mensen zonder ov-chipkaart. De poortjes zijn bedoeld voor de sociale veiligheid en om zwartrijden te voorkomen. Er zijn vele miljoenen in het systeem geïnvesteerd.

Er loopt nu een proef met 8 stations die door ov-poortjes zijn afgesloten. De oppositie vindt het trouwens wel erg toevallig dat de coalitiepartijen de kwestie opbrengen kort voor de gemeenteraadsverkiezingen. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks sprak van „zwalken voor verkiezingen”.

Bron: Reformatorisch Dagblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » do mar 20, 2014 9:02 pm

Geluid in- en uitchecken met OV-chipkaart wordt gelijk
donderdag 20 maart 2014

Het geluid bij het in- en uitchecken van de OV-chipkaart wordt bij alle Nederlandse vervoerders gelijk in de loop van 2014.

Bij de invoering van de chipkaart zijn er geen afspraken gemaakt over de precieze te gebruiken appratuur en de tonen die ze geven op het moment dat een reiziger in of uit probeert te checken. Daardoor zijn er veel verschillen gekomen, en is bij sommige vervoerders moeilijk te horen welke handeling er verricht wordt.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft laten weten dat de OV-bedrijven dezelfde geluiden als de NS gaan hanteren, waarbij er een duidelijk verschil te horen is. Eén toon is inchecken, twee tonen is uitchecken en drie tonen is een foutmelding.

Bij Veolia is de verandering reeds doorgevoerd en het GVB had het uit eigen beweging eind vorig jaar al aangepast. Connexxion gebruikt dezelfde in- en uitcheckpalen als NS op de stations, dus daar is het geluid al hetzelfde.

Buiten dat de reizigers beter kunnen horen wat de apparaten uitvoeren, is het voor buschauffeurs en tramconducteurs beter te horen of een reiziger incheckt.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » za mar 29, 2014 6:50 pm

30 procent van alle OV-chipkaarten is stopgezet
Gepubliceerd: 29 maart 2014 07:50, Laatste update: 29 maart 2014 10:00

Sinds de invoering van de OV-chipkaart in 2007 zijn er 5,7 miljoen kaarten 'beëindigd'. Dat is zo’n 30 procent van het totaal aan geproduceerde kaarten, zo blijkt uit cijfers van Translink Systems, het bedrijf achter de kaart.

In totaal zijn er sinds de invoering ruim negentien miljoen kaarten gemaakt. Om verschillende redenen kunnen die weer worden beëindigd, waardoor de kaart niet meer gebruikt kan worden om mee te reizen.

Persoonlijke en anonieme varianten kunnen bijvoorbeeld verlopen, eigenaars kunnen zijn overleden en de kaart kan kapot zijn. Gestolen en verloren kaarten worden geblokkeerd, waarna zij niet meer te gebruiken zijn.

Ook zijn er mensen die hun gegevens willen wijzigen, bijvoorbeeld bij een huwelijk of een scheiding, legt een woordvoerster uit. Dan wordt eveneens hun kaart stopgezet en krijgen zij een nieuwe.

Het komt ook voor dat mensen een schuld opbouwen bij Translink Systems. Mensen kunnen instellen dat hun kaart automatisch wordt opgeladen. Als dat geld vervolgens niet wordt betaald, wordt een incassobureau ingeschakeld en blokkeert Translink Systems de kaart tijdelijk. Als het geld binnen is, wordt de kaart weer gedeblokkeerd.

Als een kaart verloopt, wordt hij beëindigd en krijgt de eigenaar het geld terug dat er nog op staat. Daarvoor moet hij wel worden opgestuurd. Een kaart die jaren niet gebruikt is en bijvoorbeeld in een lade ligt, kan gewoon weer worden opgeladen als die nog geldig is, legt de woordvoerster uit.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » wo mei 14, 2014 5:42 pm

NS start proef met eenmalige chipkaart
woensdag 14 mei 2014

NS is maandag een proef gestart waarbij reizigers bij de kaartautomaat een eenmalige ov-chipkaart geleverd krijgen, in plaats van het reguliere papieren treinkaartje. Op 14 tal stations staan er één of enkele kaartautomaten die speciaal voor de proef zijn aangepast. Dat bevestigt een woordvoerder van NS tegenover treinreiziger.nl.

De eenmalige ov-chipkaart is een papieren treinkaartje met chip. Treinreizigers die de eenmalige chipkaart nu krijgen zijn niet verplicht in te checken en betalen daarvoor niets extra's. Als de ov-chipkaart poortjes definitief dicht gaan en het papieren treinkaartje is afgeschaft , zullen treinreizigers wel een toeslag moeten betalen voor de wegwerp ov-chipkaart. In het Nationaal OV Beraad (NOVB) vragen vervoerders momenteel advies over de hoogte van de toeslag.

Om alvast ervaring op te doen met de eenmalige ov-chipkaart wordt deze nu alvast getest. Op de stations van Enschede, Den Bosch, Alkmaar, Schiphol, Amsterdam Amstel , Amsterdam Centraal Zwolle , Roosendaal, Maastricht, Hilversum, Nijmegen, Leiden Centraal, Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal zijn daarvoor één of enkele kaartautomaten aangepast.

Onder andere enkele reizen, dagkaarten, railrunners en internationale vervoersbewijzen worden bij de aangepaste kaartautomaten nu als wegwerpchipkaart geleverd. De definitieve ombouw van alle NS-servicebalies staat gepland voor juni. Nadat de NS-servicebalies zijn omgebouwd, worden de NS-kaartautomaten ‘omgezet’ om enkel eenmalige chipkaarten uit te kunnen geven.

Het papieren treinkaartje met korting wordt straks geheel afgeschaft en niet vervangen door een wegwerp ov-chipkaart. Volgens een woordvoerder zijn de kosten daarvoor te duur en reizen de meeste vaste klanten, inclusief ouderen, al op saldo met de ov-chipkaart.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » di jun 10, 2014 8:44 pm

Ov-chipkaart in de prullenbak
door Jorn Jonker en Wessel Wit

De NS gaat de wegwerpchipkaarten, die vanaf volgende maand het papieren kaartje vervangen, niet recyclen. Het spoorbedrijf had dat wel beloofd. "De eenmalige chipkaart dient in de prullenbak te worden geworpen", staat op een speciale campagnesite van de NS.

Eind vorig jaar zegden de Spoorwegen op aandringen van D66 en GroenLinks toe om een recyclesysteem voor de kaarten in het leven te roepen, omdat het weggooien ervan milieuonvriendelijk zou zijn. Dat systeem komt er toch niet."Na aanvullend onderzoek zijn we ervan overtuigd dat de kosten van het recyclen en de energie die daarmee gemoeid is, vele malen hoger zijn dan wanneer we de kaarten gewoon in de papierbak laten gooien", zegt NS-woordvoerder Eric Trinthamer. Dat zou te maken hebben met de 'verlijming van de materialen'. "Er zit geen koper in de kaarten, alleen aluminium."

D66-Kamerlid Van Veldhoven vraagt om opheldering over de beslissing. Ze gaat de recyclebare kaart opnieuw aan de orde stellen bij de NS en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur)."Je zou dit ook slim kunnen aanpakken," denkt René Kleijn, industrieel ecoloog aan de Universiteit Leiden, "bijvoorbeeld door verzamelbakken in de trein te plaatsen die af en toe worden geleegd. Dan zijn er geen extra transportkosten nodig. We krijgen er straks een hele berg afval bij en dat gaat allemaal de grote hoop op."De NS-zegsman benadrukt dat er door het vervangen van de papieren kaartjes door de wegwerpkaarten een hoop papier wordt bespaard.

Bron: De Telegraaf
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Vervoerders verdienen miljoen aan ov-chip

Bericht door Ronnie » do jun 19, 2014 5:05 pm

Vervoerders verdienen miljoen aan ov-chip
Door: redactie, 19-6-14 - 07:39 bron: ANP

De ov-chipkaart blijkt een goudmijn te zijn voor vervoerders als NS, Arriva en Connexxion. De bedrijven houden jaarlijks 22,9 miljoen euro over aan reizigers die vergeten uit te checken, blijkt uit berekeningen van het onafhankelijke onderzoeksbureau Panteia, zo meldt De Telegraaf.

Reizigersvereniging Rover en de ANWB hadden om het onderzoek gevraagd. Min de kosten blijft er netto 17 miljoen over. Dat is veel meer dan de vervoerders tot nu toe zeggen. In hun ogen zou het om enkele miljoenen gaan.

Over het rapport is grote commotie ontstaan. Het was de bedoeling het eind juni te openbaren, maar omdat de vervoerders niet akkoord gaan met de berekeningen is dat uitgesteld naar augustus.

NS zou de helft van de miljoenen ontvangen, maar wil dat niet bevestigen.

Bron: Algemeen Dagblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Vervoerders verdienen miljoen aan ov-chip

Bericht door Ronnie » do jun 19, 2014 5:10 pm

Ov-chipkaart als melkkoe: opbrengst fouten moet naar reizigers, vindt Kamer
Gepubliceerd: 19 juni 2014 15:25

De miljoenen die vervoersbedrijven overhouden aan inkomsten uit fouten die reizigers maken met in- en uitchecken, moeten terug naar de reizigers.

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over de miljoenen die vervoersbedrijven zouden overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart.

Op verzoek van GroenLinks moet ze eerst schriftelijk ingaan op berekeningen van een onderzoeksbureau waarover De Telegraaf donderdag berichtte.

Volgens de krant blijkt daaruit dat de Nederlandse Spoorwegen, Arriva en Connexxion jaarlijks 22,9 miljoen euro verdienen aan de vergissingen van reizigers. Minus de kosten, houden bedrijven daar volgens onderzoeksbureau Panteia circa 17 miljoen euro aan over.

NS verdient extra aan OV-chip, als klant niet uitcheckt
De NS zou kunnen rekenen op de de helft van dit bedrag. Reizigers kunnen overigens een aantal keer hun geld terugvragen, maar dit doet slechts een klein percentage. Wie niet in- of uitcheckt is bij de NS 10 euro kwijt al hij een persoonlijke ov-chipkaart heeft, en 20 euro bij een anonieme kaart.

Hoewel de OV-Chipkaart alweer een tijdje in gebruik is, vergeten dagelijks duizenden reizigers uit te checken als ze de trein of bus uitstappen. Vanaf 9 juli kun je bij de NS alleen nog met een ov-chipkaart reizen. Het papieren kaartje is dan voor binnenlandse treinreizen geheel verdwenen.

Fouten ov-chipkaart kassa voor vervoersbedrijven
Volgens partijen als GroenLinks, SP en D66 moeten reizigers dat geld terugkrijgen. ,,Mensen zo structureel te veel laten betalen, is bijna diefstal te noemen”, zei Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks donderdag.

Reizigersvereniging Rover kan de cijfers niet bevestigen, omdat het onderzoek nog niet klaar is. Maar Rover is ervan overtuigd dat het om een flink bedrag gaat. Dat geld moet terugvloeien naar de reiziger door het te gebruiken om het ov-chipkaartsysteem te verbeteren. Rover denkt daarbij aan de mogelijkheid om éénmalig in- en uit te checken per treinreis, ook als dat met meerdere vervoerders is.

Het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin onder meer vervoerders en de overheid zitten, is nog bezig met het onderzoek naar hoeveel de vervoerders overhouden aan vergeetachtige ov-gebruikers. Voor Mansveld is het uitgangspunt dat het geld ten goede moet komen aan de reiziger, zo liet haar woordvoerster weten.

Bron: Z24.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » do jun 26, 2014 2:42 pm

Mansveld: Wees mild voor ov-incheckfouten
26 juni 2014 07:51

Wie een abonnement heeft in het openbaar vervoer en vergeet in te checken met zijn ov-chipkaart, kan op mildheid van de controleurs rekenen. Althans, als het aan staatssecretaris Wilma Mansveld ligt.

Mansveld gaat vervoerders vragen of de huidige regeling om een oogje dicht te knijpen voor jaarkaarthouders kan worden uitgebreid naar andere abonnementen waarbij de reis vooraf al is betaald. Dat meldt dagblad Metro.

Mansveld schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van vragen die het CDA had gesteld. Ze noemde het 'ongewenst' als het per ongeluk vergeten inchecken voor deze vaste ov-reizigers direct tot boete leidt.

Bron: RTL Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » vr jul 04, 2014 3:21 pm

Eerste poortjes NS-stations augustus dicht
Gepubliceerd: Vrijdag 04 jul 2014

De toegangspoortjes bij NS-stations in Woerden, Rotterdam Alexander, Almere centrum en Enschede worden in augustus definitief afgesloten. 

Dat laat een NS-woordvoerder vrijdag weten.

Ze zijn dan alleen nog toegankelijk met een ov-kaart of een papieren chipkaartje. Uiteindelijk worden over een periode van twee jaar bij 82 stations de toegangspoortjes in gebruik genomen.

In 2014 gaan gefaseerd de poortjes bij in totaal 26 stations door heel Nederland dicht. Het jaar daarop volgen 27 stations, en ook nog eens 27 in 2016.

De poortjes gaan definitief dicht na een geslaagde proef op de stations in Woerden, Rotterdam Alexander, Almere centrum en Enschede.

Toegankelijk
In Nederland zijn ruim vierhonderd treinstations. Bij de 82 stations waar de toegangspoortjes dichtgaan, stapt 90 procent van alle treinreizigers in of uit de trein. Daarom komen op de andere stations geen toegangspoortjes en blijven die stations dus vrij toegankelijk.

''We wilden alleen poortjes plaatsen op de stations waar de grootste reizigersstroom zich verplaatst'', aldus een NS-woordvoerder.

Regeringspartijen VVD en PvdA lieten in maart nog weten dat niet alle stations moeten worden afgesloten voor mensen zonder geldig vervoersbewijs. De NS gaat hierover in gesprek met gemeenten. Niet-reizigers zouden met een tijdelijke gratis pas toch toegang kunnen krijgen. Ook hulpverleners houden altijd toegang tot de stations.

De poortjes zijn bedoeld voor de sociale veiligheid te verhogen en om zwartrijden te voorkomen.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » wo jul 09, 2014 4:50 pm

TLS als coöperatie in handen van alle vervoerders
Gepubliceerd op 09-07-2014 om 13:41

Vervoerders willen dat Translink Systems (TLS), de organisatie achter de OV-chipkaart, in handen komt van alle vervoerders in Nederland. Dit is de intentie die de aandeelhouders en de niet- aandeelhouders van TLS met elkaar zijn overeengekomen. Doel is om met de oprichting van een coöperatie een sterke OV-betaalmarkt te creëren waarin alle vervoerders zijn vertegenwoordigd, zodat zij samen sturen op een efficiënte en transparante ’kassa van het OV’.

Op dit moment hebben alleen vervoerders NS, GVB, HTM en RET aandelen in TLS. Hans Peters, directeur commercie van NS: “Reizigers willen zo drempelloos mogelijk met trein, bus, tram en metro van deur tot deur kunnen reizen. Door gezamenlijk op te trekken in deze coöperatie zullen we nóg beter in staat zijn om de huidige OV-chipkaart te verbeteren en nieuwe betaalwijzen voor het openbaar vervoer te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld een bankkaart of mobiele telefoon.”

Coöperatie
Er is meer dan een jaar gewerkt aan het vormgeven van de hoofdlijnen van de nieuwe coöperatie. Directeur Manu Lageirse van Veolia, namens de niet-aandeelhouders: “Wij zijn verheugd met deze doorbraak. Het biedt perspectief voor een gelijk speelveld op de OV-betaalmarkt waar wij jaren voor hebben gepleit. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen op bestuur, beleid en uitvoering van de organisatie achter de OV-chipkaart.”

Bron: OV Pro
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » vr aug 08, 2014 5:00 pm

Poortjes op station Woerden hele dag dicht
Gepubliceerd: 8 aug 2014 11:21, Laatste update: 8 aug 2014 11:24 Algemeen

De toegangspoortjes op het station van Woerden zijn vanaf dinsdag 19 augustus 24 uur per dag dicht. Het is het eerste station van Nederland waar reizigers alleen nog het perron op kunnen door in te checken, laat de NS vrijdag weten.

Op de stations Rotterdam Alexander, Almere Centrum, Houten en Enschede worden in de spits proeven gehouden met toegangspoortjes. Binnen twee jaar moeten de poortjes van 82 van de 410 stations worden gesloten. Met de proeven wil de NS reizigers daar alvast aan laten wennen.

NS wil dit jaar op 26 stations testen met de 24 uurssluiting. Naast de eerdergenoemde stations onder meer ook in Den Helder, Beverwijk en Heiloo.

Begin vorige maand werd het papieren treinkaartje definitief vervangen door de OV-chipkaart. Iedere treinreiziger moet sindsdien in- en uitchecken.

Bron: Nieuws.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » za aug 09, 2014 5:04 pm

Website ov-chipkaart bevat lek
Gepubliceerd: 9 augustus 2014 06:58, Laatste update: 9 augustus 2014 10:46

De website ov-chipkaart.nl, waarop reizigers hun reis- en saldogegevens kunnen beheren bevat een lek. Daardoor krijgen mensen soms informatie van andere gebruikers te zien, die ook deels aanpasbaar zijn.

Dat bevestigt een woordvoerder van Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de ov-chipkaart, zaterdag aan NU.nl.

Onder meer de naam, adres, woonplaats en rekeningnummer zijn zichtbaar wanneer de fout zich voordoet.

TLS kwam het lek op het spoor via een reiziger die plotseling allerlei gegevens van iemand anders te zien kreeg, en daarop direct het bedrijf informeerde. Het bedrijf erkent het probleem en zegt bezig te zijn met het verhelpen van het fout. Er worden momenteel nog tests uitgevoerd. Het lek is naar verwachting aanstaande dinsdag verholpen.

Of de fout zich vaker heeft voorgedaan is niet bekend, maar er zijn niet eerder klachten binnengekomen.

In de tussentijd is er volgens TLS geen reden tot paniek omdat het lek niet reproduceerbaar blijkt. Het bedrijf heet een 'ethische hacker' in dienst die het lek heeft proberen te misbruiken, maar die kreeg het niet voor elkaar. De website is dan ook nog steeds in de lucht.

Financiële schade
Gebruikers kunnen geen financiële schade ondervinden door het lek, omdat het niet mogelijk is om via de site direct geld af te schrijven van iemands rekening. De combinatie van naam, rekeningnummer en adresgegevens geeft kwaadwillenden wel andere opties waarmee iemand alsnog kan worden gedupeerd.

Ov-chipkaart.nl heeft zo'n twee miljoen gebruikers.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » ma aug 11, 2014 7:14 pm

Website ov-chipkaart was al veel langer lek
Gepubliceerd: 11 augustus 2014 16:48, Laatste update: 11 augustus 2014 20:10

De gegevens van zo'n twee miljoen gebruikers van ov-chipkaart.nl zijn al veel langer onveilig dan in eerste instantie werd gemeld. De eerste melding van de fout kwam al binnen in januari dit jaar.

Dat bevestigt Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de ov-chipkaart, naar aanleiding van mailwisselingen tussen reizigers en de klantenservice van ov-chipkaart.nl, waarover NU.nl beschikt.

Door het lek krijgen gebruikers heel soms gegevens van willekeurige gebruikers te zien, waaronder de naam, het adres, het reisoverzicht en het saldo van de desbetreffende persoon.

Eerder meldde TLS dat het pas sinds eind vorige week op de hoogte was van het lek. Later bleek echter dat er wel al eerder meldingen van klanten waren binnengekomen. Die meldingen blijken nu niet te zijn doorgestuurd naar de technische dienst van TLS, die daardoor dus niet op de hoogte was van het probleem.

Screenshots
Pas nadat een gebruiker een uitgebreide mail stuurde, inclusief screenshots, maakte TLS werk van de technische fout. Tenminste één klant stuurde echter in juni ook al bewijs door van de fout.

"Dit had niet mogen gebeuren, maar het is wel gebeurd", aldus een woordvoerder van het bedrijf, dat alsnog zal reageren op de gebruikers die melding maakten van het beveiligingslek.

Niet offline
Omdat de website door zoveel mensen wordt gebruikt om te reizen met het openbaar vervoer, was het offline halen van de site geen optie, aldus TLS. Daardoor konden willekeurige gebruikersgegevens dus maandenlang verschijnen op het scherm van andere reizigers. TLS zegt nog altijd achter die keuze te staan.

Volgens het bedrijf was het bovendien lastig om de fout op te sporen, omdat die willekeurig leek op te treden en daardoor niet reproduceerbaar was. Het is niet mogelijk om het lek zo te misbruiken dat er geld kan worden afgeschreven. Dinsdag moet het lek verholpen zijn.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » di aug 12, 2014 4:50 pm

Lek in ov-chipkaart.nl is gedicht
Gepubliceerd: 12 augustus 2014 13:41, Laatste update: 12 augustus 2014 13:41

Dankzij een update zou dinsdag het lek op de website van de ov-chipkaart gedicht moeten zijn. Volgens een woordvoerster van Trans Link Systems, het bedrijf achter de chipkaart, wordt de site scherp in de gaten gehouden.

De update verschijnt na ophef dit weekend over een kwetsbaarheid in de site. In sommige gevallen kregen mensen na het inloggen gegevens van anderen te zien.

Later bleek dat de eerste melding al in januari werd gedaan, maar dat diverse mails niet van de klantenservice naar de technische dienst werden gestuurd.

Afgelopen jaar meldden zich rond de vijftien personen bij het bedrijf met de mededeling dat persoonlijke gegevens van ov-chipkaarthouders met een online-account zichtbaar zijn voor anderen.

Dat zou nu niet meer moeten kunnen, maar nu de update is doorgevoerd kan Trans Link Systems de fout op de website niet reproduceren ter controle. ''Als er toch nog iets fout gaat, gaan bij ons alle alarmbellen af'', aldus de woordvoerster.

Door het lek waren onder meer de naam, woonplaats, adresgegevens, het saldo en de reisgeschiedenis inzichtelijk.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » di aug 12, 2014 5:01 pm

Treintarieven transparant gemaakt
dinsdag 12 augustus 2014

Sinds de invoering van de OV-chipkaart zijn de treintarieven een black box geworden. Als een treinreiziger met twee treinvervoerders reist was het tot nu toe onduidelijk op welke wijze de prijs van de treinreis werd berekend. Thomas Koch van de app OVinfo heeft daar samen met Geert Wirken van Rijdendetreinen.nl verandering in gebracht. De twee ontwikkelaars hebben de formules achter de treintarieven achterhaald en delen die nu met andere ontwikkelaars.

“Op ns.nl worden weliswaar treintarieven getoond, maar onduidelijk is hoe die precies zijn opgebouwd. Er wordt een formule voor langeafstandskorting gebruikt maar vervoerders willen daarin geen inzicht geven. En dat terwijl de Tweede Kamer unaniem een motie heeft aangenomen die pleit voor het openbaar maken van die formule”, legt Thomas Koch uit. Arriva heeft tot nu toe transparantie geboden in de toegepaste formule en Connexxion doet dat sinds vandaag ook.

Toegankelijk
NS stelt treintarieven in een API ook beschikbaar aan ontwikkelaars, maar alleen als deze in een contract exclusief kiezen voor de NS Reisplanner. “Wij willen de tarieven transparant maken en voor iedereen toegankelijk. Daarom zijn we zelf aan het rekenen gegaan en hebben we de meeste formules weten te achterhalen. Bij 99,995% van alle treinreizen kunnen we nu de juiste treinprijs berekenen”, stelt Koch.

Glazen doos
Kocht noemt het project Glassbox. “Zie het als een glazen doos in plaats van de black box van NS”, legt de ontwikkelaar uit. “We stellen de treintarieven vrij toegankelijk beschikbaar voor andere ontwikkelaars. Die kunnen via Github nu gebruik maken van Glassbox. Het zou logisch zijn als het gebruikt gaat worden in de planner van GoAbout, PlannerStack en 1313.nl. Maar ook andere websites kunnen er straks gebruik van maken”.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » ma aug 18, 2014 1:35 pm

NS werkt aan ov-chipkaart-app
Gepubliceerd: Maandag 18 aug 2014

De NS test momenteel een app waarmee er producten op de ov-chipkaart kunnen worden gezet.

Met de app kan onder meer reis- en saldoinformatie worden bekeken en kan worden gekeken of er wel is uitgecheckt, vertelt een woordvoerder van de NS aan NU.nl.

Ook kan er een reis worden opgewaardeerd naar een eersteklasrit. Dat moet wel voor het inchecken gebeuren.

De app maakt gebruik van nfc (near field communication), dat ook wordt gebruikt door de ov-chipkaartpoortjes en bankpassen waarmee contactloos betaald kan worden. De meeste smartphones, behalve iPhones, kunnen nfc uitlezen. 

De app wordt momenteel intern getest door de NS. Wanneer er een publieke versie verschijnt is nog niet bekend.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » di aug 19, 2014 6:46 pm

'Geen problemen met poortjes Woerden'

Er hebben zich geen noemenswaardige problemen voorgedaan bij de definitieve sluiting van de incheckpoortjes op station Woerden.

Dat concluderen NS en reizigersvereniging Rover. De poortjes zijn sinds vandaag dag en nacht dicht voor mensen die geen ov-chipkaart hebben. Woerden is het eerste station waar alle poortjes 24 uur per dag dicht zijn. Als de proef een succes is worden in 2016 uiteindelijk op 82 stations de poortjes gesloten.

Gewend
Volgens een NS-woordvoerder zijn de reizigers al gewend aan de gesloten poortjes. Sinds begin dit jaar werd daar in de spits al mee geëxperimenteerd. Toch heeft de NS extra personeel ingezet om de reiziger te helpen.

Klachten
Wel kreeg belangenorganisatie Rover enkele klachten van busreizigers die moesten omlopen. Aan de beide kanten van station Woerden bevinden zich namelijk bushaltes.

Om soortgelijke problemen op te lossen kijkt de NS naar een 'passagerecht', dat op een ov-chipkaart geladen kan worden. Hiermee kan iemand alsnog het station passeren, zonder dat er een minimumbedrag op een kaart moet staan. "Maar dat geldt niet voor elk station, alleen voor stations waar de passage een belangrijke functie heeft om van de ene kant naar de andere kant van een gemeente te gaan", aldus de zegsman.

Bron: RTL Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » ma sep 08, 2014 3:10 pm

‘Extra veiligheidsmaatregelen nodig voor OV-chippoortjes’

Er dienen extra veiligheidsmaatregelen te worden genomen die ervoor zorgen dat OV-chippoortjes op treinstations veilig zijn voor reizigers. Dat blijkt uit onderzoek van D&F Consulting. Zo zouden de poortjes volgens het adviesbureau kunnen worden verlaagd en kan er een stootrubber worden aangebracht.

Het adviesbureau voerde het onderzoek in opdracht van RTL Nieuws uit, nadat meerdere reizigers de afgelopen maanden klem kwamen te zitten tussen de toegangspoortjes. Een vrouw liep daar zelfs een hersenschudding bij op. Dat gebeurde toen er iemand voordrong, nadat ze zelf had ingecheckt. Toen ze daarna wilde doorlopen, sloegen de deurtjes in haar gezicht.

Klachten
Volgens Maatschappij Voor Beter OV staan deze incidenten niet op zichzelf. "Er gaat geen maand voorbij of er wordt wel geklaagd door mensen die zich bezeerd hebben aan zo’n poortje", aldus de reizigerorganisatie.

Volgens de NS voldoen de poortjes aan alle veiligheidseisen. Reizigers die schade hebben geleden, krijgen deze mogelijk door NS vergoed. Het is de bedoeling dat uiteindelijk 82 treinstations toegangpoortjes krijgen. Op dit moment zijn de stations Woerden, Almere Centrum, Houten, Enschede en Rotterdam Alexander al met de OV-chippoortjes uitgerust.

Bron: OV Pro
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » do sep 11, 2014 5:54 pm

Niet uitchecken levert vervoerders 16 miljoen euro op
Gepubliceerd op 11-09-2014 om 17:56

Vervoerders houden ongeveer 16 miljoen euro per jaar over aan reizigers die vergeten uit te checken met hun OV-chipkaart. Dat blijkt uit een onderzoek dat Panteia in opdracht van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) uitvoerde. Het NOVB wil het geld ten goede laten komen aan de reiziger.

Uit het onderzoek dat Panteia in opdracht van de vervoerders uitvoerde blijkt dat bij 1,7 procent van het totaal aantal ritten niet wordt uitgecheckt. De partijen willen een reeks maatregelen gaan nemen om het aantal gemiste uitchecks nog verder terug te dringen. Zo kunnen reizigers straks online op één centrale plek terecht om hun geld terug te vragen. Ook is er over een aantal weken een app van NS beschikbaar waarop te zien is of er daadwerkelijk is uitgecheckt.
Reizigersopbrengsten

De 16 miljoen euro is 0,8 procent van de totale reizigersopbrengsten. Het aantal gemiste keren dat reizigers vergeten uit te checken is flink afgenomen sinds de introductie van de OV-chipkaart. Het NOVB betreurt dat er nog steeds een groep reizigers is die tegen extra kosten aanloopt vanwege een gemiste checkuit. De OV-sector streeft er samen met de consumentenorganisaties dat het percentage van het aantal keren dat dit wordt vergeten terug wordt gebracht naar minder dan één procent.

NS en Connexxion gaan op de Vallleilijn een pilot starten waarbij een reiziger die tijdens een treinreis overstapt van de ene op de andere vervoerder niet meer tussentijds hoeft in- en uit te checken. Verder gaan vervoerders paaltjes bijplaatsen en indien nodig verplaatsen zodat reizigers minder makkelijk een paaltje ‘missen’.

Bron: OV Pro
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » za sep 20, 2014 7:04 am

NS-baas vindt OV-chipkaart maar niks
20 SEPTEMBER 07:50

NS-kopman Timo Hughes uit forse kritiek op de OV-chipkaart. Het systeem dat in juni definitief werd uitgerold is volgens hem niet gebruiksvriendelijk en nu al achterhaald, zegt hij in De Telegraaf.

Hughes zegt: “Met kinderen of familie reizen is bijvoorbeeld een grote uitdaging. Van tevoren moet je heel veel geld op kaarten laden. Dat is niet meer van deze tijd.”

Hughes, die bijna een jaar bij de NS werkt en daarvoor een verstokt autorijder was, noemt reizen met de OV-chipkaart een “hele opgave”. Als relatieve buitenstaander in de treinenwereld wil hij het openbaar vervoer toegankelijker en simpeler maken.

De NS-baas ziet veel in betalen met de mobiele telefoon.
“Je betaalt dan automatisch met de chip in je telefoon als je door de poortjes loopt. Pas dan breng je het openbaar vervoer dicht bij de reiziger.”

Bron: NRC.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

erica
Berichten: 155
Lid geworden op: za mar 01, 2014 5:38 pm

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door erica » za sep 20, 2014 7:07 am

Hij heeft volkomen gelijk maar dat had hij al veel eerder moeten zeggen.

Rolandrail
Berichten: 1199
Lid geworden op: ma jan 14, 2013 4:08 pm

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Rolandrail » za sep 20, 2014 4:25 pm

Timo is nog niet zo lang de baas en in een complex bedrijf met veel keizerrijkjes is het bijna revolutionair dat hij en public deze kritiek levert die ook NS zelf aan te rekenen is.
Rolandrail is verhuisd van .net naar .nl!

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » ma sep 29, 2014 5:13 pm

NS vereenvoudigt kaartautomaat
maandag 29 september 2014

Per 1 oktober wordt het makkelijker om een eenmalige OV-chipkaart bij de kaartautomaat van NS te kopen. Ook wordt Samenreiskorting makkelijker vindbaar op de automaat. Daarmee komt NS deels tegemoet aan eerdere klachten van reizigersvereniging Rover.

De knop "Kopen los kaartje of OV-chipkaart" op het beginscherm van de kaartautomaat wordt opgesplitst. Daardoor kan de reiziger in één keer naar de module om een eenmalige chipkaart te kopen. Die blijft wel een euro duurder dan het e-ticket of OV-chipkaarttarief.

Samenreiskorting zat weggestopt in het menu "Laden overige producten". Vanaf 1 oktober wordt de optie direct in het hoofdmenu getoond. Dat menu wordt direct getoond nadat de reiziger zijn OV-chipkaart voor de kaartlezer heeft gehouden.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » do okt 02, 2014 8:15 am

“Stop met het rare prijsverschil bij NS op korte afstanden”

Consumentenorganisatie wil af van ‘niet uit te leggen opstaptarief’ bij NS.

NS moet een einde maken aan de regeling met een vreemd soort opstaptarief van 2,10 euro voor ritten korter dan 8 kilometer. Dit valt door de invoering van de ov-chipkaart namelijk niet meer uit te leggen aan reizigers die korte afstanden afleggen met de trein. Datzelfde geldt voor mensen die kort met NS reizen en vervolgens overstappen op een ander treinbedrijf . Hun terugreis blijkt dan aanzienlijk goedkoper dan de heenreis.

Het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) weigert om deze reden in te stemmen met de door NS geplande tariefsverhoging voor treinritten tot en met 8 kilometer. “NS moet gewoon afscheid nemen van dit minimumtarief”, reageert Tim Boric namens de bij het Locov aangesloten reizigersvereniging Rover. “Dit opstaptarief is hinderlijk geworden. Het levert een raar en oneigenlijk prijsverschil bij NS op.”

Boric noemt als voorbeeld van de scheve prijzen de reis van Zwijndrecht naar Sliedrecht, met een overstap in Dordrecht op de trein van Arriva. De heenreis kost 3,82 euro, maar de terugreis slechts 2,89 euro. “Dat komt omdat je terug met Arriva het opstaptarief van 2,10 over de eerste 8 kilometer van NS niet moet betalen. Het viel vroeger met een papieren kaartje niet op, maar met de ov-chipkaart kun je dit grote verschil niet uitleggen.”

Bron: Metro Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Ronnie » zo okt 05, 2014 12:00 pm

Weeffout ov-chip kost reizigers ongemerkt veel geld
zo 05 okt 2014, 05:30, door Harry van Gelder

In de ov-chipkaart zit een tot nu toe onbekende weeffout, die reizigers ongemerkt veel geld kan kosten.

De toegangspoortjes op de stations zijn namelijk richtingsgevoelig. Passagiers moeten goed opletten aan welke kant van de poortjes ze inchecken. Er is namelijk een incheckkant en een uitcheckkant. Als je aan uitcheckkant incheckt, dan ziet het poortje dat als een check-out, zonder voorafgaande check-in. Het systeem denkt dan dat je een zwartrijder bent. „Indien je dan je ov-chipkaart aanbiedt, herkent het poortje geen check-in en wordt er 10 of 20 euro in rekening gebracht”, zegt een woordvoerder van de NS.

De kosten kunnen nog verder oplopen, omdat deze passagiers ook nog eens zwartrijden.

Nu de poortjes op de stations nog niet zijn gesloten, komt het regelmatig voor dat reizigers door een poortje lopen en aan de achterkant denken in te checken. Ook zijn er stations, zoals in Hilversum, waar je eerst een uitcheckpoort tegenkomt. In Hilversum gebeurt dat als je van de fietsenstalling het station benadert.

Hoe vaak dit fout inchecken voorkomt, valt niet te zeggen. Volgens de woordvoerder van de NS wordt de klantenservice regelmatig gebeld door reizigers die het is overkomen. Maar alleen passagiers met een persoonlijke ov-chipkaart kunnen op hun rekening zien dat ze een fout hebben gemaakt. Passagiers met een anonieme chipkaart zien niet waaraan ze hun geld zijn kwijt geraakt.

NS zegt soepel met fout inchecken om te gaan en het te veel betaalde geld vrijwel altijd terug te betalen. Eerder maakte deze krant bekend dat vervoersbedrijven jaarlijks 22 miljoen euro bruto overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken.

Bron: De Telegraaf
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Rens
Site Admin
Berichten: 2125
Lid geworden op: di jan 15, 2013 3:02 pm
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten uit het Binnenland

Bericht door Rens » zo okt 05, 2014 12:38 pm

Ronnie schreef:Nu de poortjes op de stations nog niet zijn gesloten, komt het regelmatig voor dat reizigers door een poortje lopen en aan de achterkant denken in te checken. Ook zijn er stations, zoals in Hilversum, waar je eerst een uitcheckpoort tegenkomt. In Hilversum gebeurt dat als je van de fietsenstalling het station benadert.
'De fietsenstalling' werkt niet echt op Hilversum, want er zijn er 4. Ik moest even goed nadenken, maar de enige situatie waarin dit gebeurt is als je van de kleinste fietsenstalling (bij spoor 1 zuidzijde) perron 1 oploopt (of vanaf de fietsenstalling aan de noordzijde illegaal over het hek heen klimt naar perron 1). Bij het opgaan van het perron staat er keurig een in-/uitcheckpaal. Loop je daarna de stationshal in, kom je uiteraard langs een poortje om uit te checken, want je gaat van het perron naar de uitgang van het station.
Poortjes zetten bij die ingang bij spoor 1 gaat overigens niet werken, want die ingang is hoofdzakelijk bedoeld voor mensen die bij een van de bedrijven werken waarvan de ingang op perron 1 zit. :P

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Korte Nieuwsberichten Nederland

Bericht door Ronnie » do okt 09, 2014 7:37 am

Consumentenbond wil verbeteringen NS: "Ov-chipkaart te duur en te ingewikkeld"

Het vele in- en uitchecken tijdens een treinreis is reizigers een doorn in het oog sinds het verdwijnen van het papieren treinkaartje. De Consumentenbond inventariseerde de klachten en eist van de NS concrete verbeteringen.

Treinreizigers worden horendol van het veelvuldig moeten in- en uitchecken met de ov-chipkaart gedurende een retourreis, terwijl in het verleden één papieren treinkaartje voldeed. Een retourtje van Emmen naar Venlo vergt nu bijvoorbeeld twaalf keer in- en uitchecken. Reizigers vinden het reizen na de afschaffing van het papieren kaartje veel te ingewikkeld en te duur geworden.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond. Deze eist dat de NS snel met concrete verbeteringen komt. "NS moet samen met andere vervoerders echt aan de bak om de situatie snel te verbeteren", zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. "De ov-chipkaart zou treinreizen juist makkelijker moeten maken."

Consumenten hebben in drie maanden tijd bijna 2400 klachten over de ov-chipkaart geplaatst op het meldpunt Einde Treinkaartje. De Consumentenbond opende dit meldpunt naar aanleiding van het afschaffen van het papieren treinkaartje op 9 juli 2014. Uit het meldpunt blijkt dat veel reizigers treinreizen ingewikkelder en duurder vinden, sinds zij de ov-chipkaart moeten gebruiken. De Consumentenbond vindt de groep ontevreden reizigers veel te groot en eist dat NS snel met concrete verbeteringen komt. "Voor sommige reizigers is het reizen gemakkelijker geworden, maar uit de meldingen die bij ons zijn binnengekomen blijkt dat een nog veel te grote groep reizigers het tegendeel ervaart", gaat Combée verder. "Daaronder zijn veel incidentele treinreizigers, maar ook abonnementhouders. Als NS de reiziger daadwerkelijk op 1, 2 en 3 zet, zoals ze verkondigen, moeten ze snel met concrete oplossingen en verbeteringen komen."

Behalve dat het reizen in de ogen van de reizigers veel ingewikkelder is geworden, zijn mensen boos over de hoge kosten. Zoals de borg van 20 euro die op de anonieme ov-chipkaart moet staan om te kunnen reizen. Ook de prijs van de ov-chipkaart van 7,50 euro en de geldigheid van 5 jaar worden vaak genoemd. Andere veel gehoorde klachten zijn de toeslag van 1 euro op de eenmalige chipkaart, het moeten betalen van 2,50 euro om geld van de chipkaart terug te storten en de omslachtige procedures rondom meereiskorting of keuzedagen. Veel consumenten uitten op het meldpunt ook hun zorgen over hoe NS met hun reisgegevens omgaat.
.
Bron: Metro Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » wo okt 15, 2014 6:50 am

'Tweede Kamer wil af van ov-chipkaart'
Gepubliceerd: Woensdag 15 okt 2014

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil af van de ov-chipkaart. 

Dat schrijft het AD.

Volgens het ochtendblad willen het CDA, ChristenUnie, PVV, D66 en ook regeringspartij VVD af van het systeem.

''We moeten af van die klantonvriendelijke kaart", zegt het VVD-Kamerlid Betty de Boer. ''Ik wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer is uitgerold.

"De PVV noemt de chipkaart een 'onding met gebreken'.Staatssecretaris Mansveld begrijpt volgens het AD het ongeduld. ''De ov-chipkaart is geen eindstation. Het is nu een volwaardig product, maar moet in de toekomst verder worden ontwikkeld."

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » wo okt 15, 2014 8:50 am

NS: kritiek OV-chipkaart prematuur
Woensdag, 15 oktober 2014, 09:00 in Binnenland ANP

De kritiek van de Tweede Kamer op de OV-chipkaart is "prematuur". Dat zei woordvoerder Eric Trinthamer van de Nederlandse Spoorwegen in het NOS Radio 1 Journaal.

"Vijf jaar na de introductie van de OV-chipkaart waardeert 80 procent van de reizigers de kaart met een zeven of hoger", zegt Trinthamer. "Daar blijft het niet bij. We blijven ontwikkelen en streven naar een hogere waardering van de reiziger.

"Het is de bedoeling dat reizigers in de toekomst kunnen betalen met de mobiele telefoon of met de bankpas. "Maar zover is het nog niet", benadrukt de NS-woordvoerder. "We staan aan de vooravond om die ontwikkeling te testen. De NS start binnenkort op het station van Amersfoort met een proef waarbij de reiziger één keer in- en uitcheckt."

Milder
"Op dit moment hebben we een goed werkende OV-chipkaart, waar uiteraard veel wensen, vragen en klachten bij horen", aldus de woordvoerder. De klacht over de 7,50 euro aan kosten bij de aanschaf van de kaart wuift Trinthamer weg. "Dit geldt niet voor mensen die gewoon een kaart uit de automaat halen of met een kortingskaart reizen."

Morgen praat de Tweede Kamer over de OV-chipkaart. Trinthamer hoopt dat de stemming tijdens het debat milder is dan vanochtend. "De Tweede Kamer heeft veel wensen, die hebben wij ook. Maar je moet iets invoeren wat werkt en niet iets wat niet werkt."

Bron: NOS
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » do okt 16, 2014 10:58 am

Mansveld tempert Kamer om verbetering OV-chipkaart
Gepubliceerd: Donderdag 16 okt 2014

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt dat de Kamer geduld moet betrachten nu er stappen worden gezet om de OV-chipkaart te verbeteren.

Dat zei zij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Veel partijen drongen er bij haar op aan om vaart te maken met het verbeteren van de OV-kaart, zodat bijvoorbeeld zonder overstappaaltjes van deur tot deur kan worden gereisd.

Ook zijn al pilots gestart om te kunnen betalen met de mobiele telefoon of met de bankpas."

Er zijn veel wensen, maar het zijn gemakkelijke stappen. Alternatieve manieren van betalen zijn bijvoorbeeld niet binnen een half jaar uitgevoerd", aldus Mansveld.

Mansveld liet eerder deze week al weten dat er proeven aan de gang zijn om de OV-kaart te verbeteren. Ze stelde dat de kaart ondanks de klachten breed wordt gewaardeerd.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » di okt 28, 2014 8:59 pm

Nu ook saldo chipkaart aanvullen bij automaat NS
Geplaatst : dinsdag 28 oktober 16:14

De ov-chipkaart kan vanaf woensdag bij alle kaartautomaten van NS ook worden aangevuld tot een specifiek bedrag. Voorheen konden reizigers het saldo op hun chipkaart op het station alleen verhogen met een vast bedrag.

Met name incidentele reizigers ergerden zich hieraan. Zij moeten voor een treinreisje vaak meer geld op hun kaart laden dan nodig is. Om deze ergernis weg te nemen, is de NS-kaartautomaat nu uitgerust met een extra knop om het saldo op de kaart aan te vullen.

Wie bijvoorbeeld een treinreis van 20 euro moet maken en slechts 13 euro op de chipkaart heeft staan, hoeft deze nu niet meer verplicht met 10 euro te verhogen. ,,Je kunt het saldo dan aanvullen met 7 euro tot het bedrag dat nodig is”, legt een NS-woordvoerder uit.

Ook is het mogelijk een lager bedrag op de kaart te plaatsen dan nodig is bij NS. Het bedrijf komt hiermee tegemoet aan de wens van reizigers die bij de NS-automaten saldo willen laden voor de bus, tram of metro van het stadsvervoer. ,,Als een voldoende grote groep reizigers om een specifieke dienstverlening van ons vraagt, dan kijken we of dit mogelijk is.”

Bron: Metro Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » di nov 04, 2014 5:43 pm

NS test poortjes op Centraal Station Rotterdam
04-11-2014 | 15:31

Reizigers op het Centraal Station in Rotterdam keken dinsdag verbaasd op. De poortjes om het station in en uit te komen waren plotseling gesloten. Mensen zonder ov-chipkaart hadden hierdoor een probleem.

Een woordvoerder van de NS laat weten dat het gaat het om proef die tot en met donderdag duurt. De NS hoopt met de proef meer inzicht te krijgen in hoe reizigers reizen, hoe internationale reizigers zonder OV-chipkaart reizen en waar reizigers vandaan komen en waar ze naar toe gaan.

Zo loopt de proef dinsdag van 07.00 tot 18.00 uur, woensdag van 07.00 tot 22.00 uur en donderdag van 07.00 tot 18.30 uur. Dagelijks maken 110.000 reizigers gebruik van het Centraal Station.

Voordat de poortjes definitief worden gesloten, worden er nog meer testen gehouden.

Bron: RTV Rijnmond
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Rens
Site Admin
Berichten: 2125
Lid geworden op: di jan 15, 2013 3:02 pm
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Rens » wo nov 05, 2014 2:21 pm

Treinfan schreef:
Ronnie schreef:Nu de poortjes op de stations nog niet zijn gesloten, komt het regelmatig voor dat reizigers door een poortje lopen en aan de achterkant denken in te checken. Ook zijn er stations, zoals in Hilversum, waar je eerst een uitcheckpoort tegenkomt. In Hilversum gebeurt dat als je van de fietsenstalling het station benadert.
'De fietsenstalling' werkt niet echt op Hilversum, want er zijn er 4. Ik moest even goed nadenken, maar de enige situatie waarin dit gebeurt is als je van de kleinste fietsenstalling (bij spoor 1 zuidzijde) perron 1 oploopt (of vanaf de fietsenstalling aan de noordzijde illegaal over het hek heen klimt naar perron 1). Bij het opgaan van het perron staat er keurig een in-/uitcheckpaal. Loop je daarna de stationshal in, kom je uiteraard langs een poortje om uit te checken, want je gaat van het perron naar de uitgang van het station.
Poortjes zetten bij die ingang bij spoor 1 gaat overigens niet werken, want die ingang is hoofdzakelijk bedoeld voor mensen die bij een van de bedrijven werken waarvan de ingang op perron 1 zit. :P
Correctie: bij de ingang in kwestie (bij die fietsenstalling) blijken geen paaltjes meer te staan. Ik liep daar dus net het perron op (vanaf het busstation) terwijl mijn trein binnenreed en mocht dus nog eerst even snel naar de stationshal rennen...:roll:

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » za nov 08, 2014 5:18 pm

NS stelt sluiting ov-poortjes op Rotterdam Centraal uit
8-11-14 - 06:00, Door: Ilah Rubio

De permanente sluiting van de toegangspoortjes op Rotterdam Centraal is voor langere tijd uitgesteld. De kans is zelfs groot dat ze pas in 2016 worden geactiveerd. Deze week zorgde een driedaagse proef hiermee voor behoorlijk wat tumult.

Veel bezoekers reageerden boos op de sluiting van de toegangspoortjes. Alleen mensen in het bezit van een ov-chipkaart van de NS of een anonieme kaart waar 20 euro saldo op stond, konden het station nog in. Rotterdam Centraal is een van de 82 NS-stations waar toegangspoortjes zijn - of nog worden geplaatst. Op sommige stations zijn die al geactiveerd.

De bedoeling is dat veel andere stations nog dit jaar of volgend jaar ook worden geactiveerd. De vrees bij veel bezoekers, die vaak op het station komen voor een broodje of kop koffie, is dat Rotterdam binnenkort ook aan de beurt is. Maar volgens NS-woordvoerder Eric Trinthamer is het moment waarop de poortjes helemaal dicht gaan, in Rotterdam nog niet bepaald. 'We doen dat pas als de klant daar echt klaar voor is,' legt hij uit.

Volgens hem wil de NS Rotterdam Centraal hoe dan ook 'zo toegankelijk mogelijk houden voor iedereen die er wat te zoeken heeft'. De NS denkt nu na over hoe dat het beste kan. Alles wat we doen, doen we om de reiziger ten dienst te zijn.''

Bron: Algemeen Dagblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » za nov 08, 2014 5:20 pm

Poortjes op Amsterdam Holendrecht, Culemborg en Zaltbommel gaan dicht
Geplaatst : Vrijdag 7 november 2014, 05:05

Op de treinstations Amsterdam Holendrecht en Culemborg gaan maandag de toegangspoortjes dicht. Drie dagen later volgt station Zaltbommel. Dat meldt NS. Hiermee zijn dan de tourniquets dan op zestien stations in het land afgesloten. Reizigers kunnen hier alleen in of uit door de poortjes met hun ov-chipkaart te openen.

NS benadrukt de poortjes op de stations ‘stapsgewijs’ te gaan sluiten. In Barendrecht en Best gaat de vervoerder volgende week daarom twee werkdagen proefdraaien met gesloten toegangspoortjes tijdens de ochtend- en avondspits.

Ook de proef in Enschede wordt uitbreid. Vanaf maandag zijn hier tot eind van deze maand de poortjes tussen 7.00 en 21.00 uur dicht. Begin deze week werden de poortjes op station Rotterdam Lombardijen afgesloten.

NS belooft alle stations met dichte poortjes uit te rusten met voldoende personeel, om reizigers en passanten te helpen. Op een centraal punt worden eventuele problemen via camera’s in de gaten gehouden. Als het nodig is blijven de hulptroepen langer assistentie verlenen. Net zo lang tot het ‘soepel’ verloopt, aldus NS.

Bron: Metro Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » ma dec 29, 2014 9:43 am

Poortjes NS-stations blijven nog 2 jaar wijd open staan
Door: Edwin van der Aa, 29-12-14 - 05:35 © anp.

Het zal nog jaren duren voordat op alle belangrijke treinstations de toegangspoortjes gesloten zijn. Daardoor blijven geweld en zwartrijden op het spoor voorlopig nog bestaan.

De NS wil uiteindelijk op 82 van de 400 stations via toegangspoortjes raddraaiers een halt toeroepen, een project dat al honderden miljoenen euro's heeft gekost. De bedoeling is dat het spoor veiliger wordt: voor NS-personeel en voor de reizigers.

Vandaag gaan op 26 stations de poortjes dicht, maar het duurt zeker nog 2 jaar voor de hele operatie is voltooid. Dat zegt Hans Peters, commercieel directeur NS Reizigers, in een interview met het AD. Enkele grote stations, waaronder Den Haag Centraal, Utrecht Centraal en Schiphol, zijn zelfs pas als allerlaatste aan de beurt.

Bron (+overzicht van de stations): Algemeen Dagblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » vr jan 02, 2015 5:51 pm

Ruim 2 miljard transacties met ov-chipkaart in 2014
Gepubliceerd: 02 januari 2015 15:06 Laatste update: 02 januari 2015 16:54

Translink, het bedrijf verantwoordelijk voor de verwerking van de ov-chipkaart, heeft in 2014 2,1 miljard transacties, zoals inchecken, uitchecken en opladen, verwerkt.

Dat maakt het bedrijf vrijdag met de presentatie van de jaarcijfers bekend.

Het aantal transacties is een stijging van ongeveer 13 procent ten opzichte van 2013. In 2010 was Translink nog verantwoordelijk voor 900 miljoen transacties en in 2009 250 miljoen.

De opheffing van het papieren kaartje in juli bij de NS heeft er mede voor gezorgd dat het aantal is toegenomen. Ook is het aantal verkochte ov-chipkaarten gestegen.

Kwijt
Een op de drie ov-chipkaarten in Nederland is verlopen of kwijt. Van de ongeveer 21,9 miljoen geproduceerde kaarten zijn er 14,6 miljoen actief. De overige 7 miljoen zijn kwijtgeraakt of verlopen, maakt het bedrijf Translink vrijdag bekend.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » za jan 03, 2015 5:23 pm

'Nieuwe ov-chipkaart duurder dan beloofd, reizigers boos'
3-1-15 - 10:16 bron: ANP © anp.

Reizigers zijn woedend omdat een nieuwe chipkaart duurder blijkt dan verwacht. Tot nu toe werd altijd gezegd dat een ov-chipkaart 7,50 euro kost, maar bij verlies, of als de kaart niet meer werkt of verlopen is, vraagt chipkaartuitgever Translink 11 euro voor een vervangende kaart, schrijft De Telegraaf.

En laatste gebeurt volgens de krant regelmatig. Van de ongeveer 21,9 miljoen geproduceerde kaarten zijn er 14,6 miljoen actief, de overige 7 miljoen zijn kwijt of verlopen.

Diefstal
Een woordvoerder van reizigersclub Voor Beter OV spreekt van 'diefstal'. ,,Immers, een chipje kost een paar dubbeltjes, een plastic kaart met foto hoogstens een euro. Met 7,50 euro is dat mooi betaald."

Reizigers die een abonnement bij NS kopen, krijgen de ov-kaart gratis. "Ook als de kaart is verlopen krijgen ze van ons een nieuwe", aldus een NS-woordvoerder.

Bron: Algemeen Dagblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » di jan 06, 2015 8:54 am

RET-topman verbaasd over trage sluiting poortjes NS
JOB HALKES | 05-01-15 | 21:14 |

Het sluiten van de poortjes op de Rotterdamse metrostations heeft gezorgd voor een historisch laag zwartrijdpercentage van één procent, terwijl dat in 2009 nog op tien stond. Dat zei RET-directeur Pedro Peters tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Hij vindt het dan ook jammer en is verbaasd dat de NS de poortjes nog steeds niet heeft gesloten.

In een interview in Metro morgen vertelt hij over de gevolgen er van. „ Zij zouden de poortjes sluiten een jaar nadat wij dat zouden doen. Wij hebben dat gedaan in 2009 en met heel veel succes. Maar bij de NS staan ze nog steeds open.” Naast een daling van het zwartrijden daalde ook het geweld tegen personeel. „Tot 2009 hadden we per dag 36.000 mensen die geen kaartje kochten. Het terugdringen van het aantal zwartrijders levert ons jaarlijks 12 miljoen euro op. Zwartrijders zorgen in 90 procent van de gevallen voor geweld tegen medewerkers. Hoewel we nog gemiddeld twee keer per week te maken hebben met ernstig geweld is dat wel veel minder dan een jaar of zes-zeven geleden. Het is nog steeds te veel wat mij betreft.”

De NS maakte vorig jaar bekend dat ze pas eind 2016 denkt alle stations die poortjes hebben te hebben afgesloten.

Bron: Metro Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » wo jan 14, 2015 5:45 pm

Vorig jaar topdrukte bij OV-loket door meer klachten chipkaart
Gepubliceerd: 14 januari 2015 09:49 Laatste update: 14 januari 2015 11:12

Het OV-loket, de ombudsman voor beter openbaar vervoer, heeft in 2014 veel meer klachten binnengekregen dan voorgaande jaren.

De grieven gingen vooral over de OV-chipkaart die vorig jaar verplicht werd. De organisatie liet woensdag weten dat naar schatting 45 procent van de klachten hier mee te maken heeft.

In totaal kwamen er afgelopen jaar bijna 8.000 klachten binnen, 1.157 meer dan in 2013. De organisatie bevestigt daarmee een bericht van radiozender BNR.

'Het was daarmee het drukste jaar sinds onze oprichting in 2008'', aldus een woordvoerster.

Gewenningskosten
Volgens de ombudsman heeft de stijging vooral te maken met ''gewenningsproblemen'' door de verplichte invoering van de OV-chipkaart. Die klachten gaan onder meer over de kosten die daarmee gepaard gingen.

Bron: Nu.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » ma feb 09, 2015 6:02 pm

Reizen met geleende OV-chipkaart is toegestaan
Gepubliceerd op 06-02-2015 om 16:26

Het reizen met de OV-chipkaart van iemand anders is legaal. Dat is de conclusie van de Geschillencommisse Openbaar Vervoer, die uitspraak deed in een zaak tussen tussen een reiziger en een vervoerder. De passagier had een boete gekregen terwijl hij reisde met de kaart van een ander.

De reiziger leende een persoonlijke OV-chipkaart van een vriendin om met de trein van Geldermalsen naar Arkel te reizen, maar kreeg toch een boete. Onterecht volgens de commissie. In het geval van de passagier was er geen sprake van een abonnement. Hij reisde dus tegen een normaal tarief.

Boete
Tijdens een controle stelde de conducteur vast dat de chipkaart niet van de passagier was, waarna hij de eigenaar van de kaart opbelde. Die bevestigde dat ze haar kaart had uitgeleend. Desondanks kreeg de reiziger een boete.

Bron: OV Pro
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » do feb 12, 2015 8:46 pm

NS verkoopt 12 miljoen wegwerp chipkaarten
donderdag 12 februari 2015

Sinds de invoering van de OV-chipkaart op 9 juli heeft NS 12 miljoen wegwerp chipkaarten verkocht. De wegwerp chipkaart is de vervanger van het papieren treinkaartje, maar is wel een euro duurder. Daarmee zijn de wegwerpkaartjes dus goed voor 12 miljoen euro extra omzet.

NS benadrukt echter dat het spoorbedrijf niet verdient aan de wegwerpkaartjes.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » do mar 12, 2015 7:34 pm

Poortjes Rotterdam Centraal op 1 mei dicht
12 maart 2015 om 18:22 door Ruben Eg

Rotterdam Centraal is het eerste grote treinstation waar de toegangspoortjes worden gesloten. Op 1 mei zet NS alle poortjes op dit station dicht. Dat blijkt uit de planning die het vervoersbedrijf donderdag heeft bekendgemaakt.

Op Amsterdam CS gaan de poortjes pas in oktober dicht, maar dan alleen die bij de middentunnel. Vanwege de verbouwing volgt de afsluiting hier in stappen. Op stations als Leiden, Haarlem, Gouda en Eindhoven zijn de poortjes uiterlijk dit najaar dicht.

Versneld
Aanvankelijk zouden de poortjes op zo’n tachtig stations in stappen worden gesloten, om reizigers te laten wennen. Dit proces moest eind volgend jaar voltooid zijn. Woensdagavond sloot NS met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur, ProRail en de spoorvakbonden een akkoord om de poortjes versneld te sluiten.

Bron (+planning): Metro Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » wo mar 18, 2015 5:34 pm

Mansveld: Gemeenten moeten meewerken bij sluiten NS-poortjes
woensdag 18 maart 2015

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) roept gemeenten op mee te werken aan de snelle sluiting van toegangspoortjes op NS-stations om het geweld op stations en in treinen terug te dringen. Ze doet de oproep woensdag in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Vorige week sprak Mansveld met NS af om extra maatregelen te nemen om de agressie tegen te gaan. Aanleiding voor het overleg was de zware mishandeling van een NS-conductrice.

De partijen kwamen onder meer overeen de poortjes zo snel mogelijk te sluiten. Maar er zijn gemeenten die de poortjes liever openhouden, bijvoorbeeld omdat het station een doorgaande route vormt tussen twee stadsdelen. Maar volgens Mansveld zijn er "acceptabele alternatieven'' zoals een passagepas of een alternatieve doorgangsroute vlakbij het station.

Bron: Treinreiziger.nl
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » za mar 21, 2015 5:32 pm

Leiden: hoge boete NS bij dichte poortjes
Door Binnert Glastra - 19-3-2015, 21:04 (Update 20-3-2015, 17:36)

LEIDEN - De Nederlandse Spoorwegen (NS) krijgen een boete van 1000 euro per dag, met een maximum van een kwart miljoen, als ze de ov-chipkaartpoortjes op Leiden Centraal sluiten. En mocht dat niet helpen, dan verwijdert de gemeente de poortjes op kosten van de NS.

Dat antwoordde wethouder Robert Strijk (D66, verkeer) donderdagavond in de gemeenteraad op vragen van de PvdA.

Hij zei erbij, dat er beide partijen op dit moment nog overleggen, in de hoop op een oplossing die voor zowel NS als gemeente acceptabel is. ,,En mocht er een alternatief in beeld komen, dan is dat op kosten van de NS.’’

Bron: Leidsch Dagblad
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Gebruikersavatar
Ronnie
Site Admin
Berichten: 16362
Lid geworden op: di aug 21, 2012 8:09 pm
Locatie: Roggel
Contacteer:

Re: Nieuws over OV-Chipkaart

Bericht door Ronnie » di mar 31, 2015 7:34 am

„Boete abonnementhouder in ov mag wettelijk niet”
RUBEN EG | 31-03-15 | 05:30 |

Reizigers met hun abonnement die vergeten in te checken en een boete voor zwartrijden krijgen, kunnen dit met succes bij de rechter aanvechten. Dat blijkt uit een juridisch onderzoek dat reizigersvereniging Rover samen met de Consumentenbond heeft laten uitvoeren.

Het uitschrijven van zwartrijdboetes aan abonnementhouders is volgens de juridische dienstverlener ARAG ‘in strijd met de redelijkheid en billijkheid’. De reiziger met bijvoorbeeld een OV-jaarabonnement of OV-studentenjaarkaart heeft immers al ‘aan de hoofdverplichting tot het betalen van een prijs voor het vervoer voldaan’, terwijl de vervoerder geen schade lijdt als er niet wordt ingecheckt.

Bron: Metro Nieuws
Von den Bergen bis an die See mit MRCE

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten